1 Autem nebo metrem? Studium dopravního chování obyvatel v ČR Ing. Ondřej Přibyl, Ph.D. Ing. Valéria Horňáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERASMUS INTENZIVNÍ PROGRAMY V INŽENÝRSKÝCH VĚDÁCH Intenzivní programy jako jeden z nástrojů internacionalizace VŠ Martina Hudečková Mezinárodní oddělení.
Advertisements

Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
možnosti Dispečinku hromadné dopravy
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Přijímací řízení.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
ECVET v Programu celoživotního učení
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Podpora PR oddělení fakulty moderními ICT
Průzkum stavu projektového řízení v organizacích a státní správě Odpovědný řešitel Doc. Ing. Klára Antlová, Ph.D. Katedra informatiky EF TUL.
IMEDEEN TAN OPTIMIZER™ IN-VITRO STUDIE Účinky aktivních složek přípravku na syntézu melaninu u melanocytů vypěstovaných in-vitro. Výzkumná práce spol.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Jan Morávek, Ph.D. Institut sociologických studií FSV UK Praha AT konference 2011 Seč Total harm: komplexní metoda pro analýzu drogové politiky.
1 Proč OI ? Informatický program zaměrený na základy matematiky a algoritmizace, programování a počítačových věd Malý program s osobním přístupem odborníků.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
| Rozvoj železniční sítě v Libereckém kraji Jiří HRUBOŇ KORID LK (CZ) This project is implemented through.
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
Integrovaný dopravní systém
Rozvoj ITS pro řízení dopravy v intravilánu
ISS Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza Management sociálních dat a datové archivy Jindřich Krejčí.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Jak válčíme: průzkumy, standardy, postery… Lenka Bělohoubková Komise IVIG.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Spolupráce ČR - Slovinsko v aplikované výpočetní geometrii v rámci projektů Kontakt v l Řešitelé : Doc.dr.ing.Ivana Kolingerová, Západočeská univerzita,
Cyclelogistics Ahead Prezentace Číslo smlouvy: IEE/13/628/SI Trvání projektu: květen 2014 – duben 2017 Verze: listopad 2014.
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Témata a výstupy z jednání sekce „Engineering education“ na kongresech CHISA Josef Koubek IA ČR Inženýrská akademie České republiky a VŠCHT Praha Vysoká.
Mezinárodní spolupráce komise IVIG v roce 2006 Seminář IVIG, 21. září 2006 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Bc. Jan Sálus Fakulta elektrotechnická 4. Června 2012, Praha Bc. Jan Sálus 1 Dopravní kontrola.
Zpráva o činnosti Studentské komory 5. sněm RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Topic Organizace Místo Datum Moderní opatření zaměřená na podporu využívání veřejné dopravy zaměstnanci velkých podniků KORDIS JMK Brno, Podpořeno.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní K620 – ÚSTAV ŘÍDICÍ TECHNIKY A TELEMATIKY ČVUT FD, Konviktská 20, Praha května 2016 Stávající.
Akce: Workshop "Evropská podpora výzkumu v oblasti dopravy a možnosti zapojení subjektů České republiky v období 2016–2017" Datum: Místo: Kongresové.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM: HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA
prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Zkušenosti s výukou geoinformatiky
MHD a její základní znaky
Metodický postup práce
Návrh opatření pro zlepšení dopravy v krnap
Transkript prezentace:

1 Autem nebo metrem? Studium dopravního chování obyvatel v ČR Ing. Ondřej Přibyl, Ph.D. Ing. Valéria Horňáková

2 Obsah Cíl projektu a motivace Existující projekty a závěry Realizace projektu Závěr

3 Cíl projektu Studium dopravního chování obyvatelstva (mobilita v ČR )  Jaké dopravní prostředky používají lidé pro své cesty?  Jak často využívají služeb městské hromadné dopravy (MHD)?  Pokud nepoužívají MHD, proč tomu tak je?  Za jakých podmínek jsou lidé ochotni změnit své chování?

4 Proč studovat dopravní chování? Porovnání dopravního chování obyvatel ČR se zahraničím  Je možné použít výsledky zahraničních projektů v našich podmínkách? Je možné motivovat obyvatele k využívání alternativních dopravních prostředků?  Snížení počtu osobních vozidel ve městech  Snížení dopravních kongescí

5 Důvody pro nepoužívání veřejné dopravy Objektivní (pro nápravu by bylo třeba vylepšit systém MHD)  Cestování s dětmi či zavazadly  Nedostatečné služby (neexistence linek, …)  Cestovní doba Subjektivní  Nedostatek informací  Vnímání času či ceny  Pohodlí  Jiné osobní důvody

6 Proč lidé nepoužívají MHD? Zkušenosti z Austrálie (Perth) [3] Omezení (cestování s dětmi, zavazadly, služební cesty, …) Služby (neexistence alternativního prostředku) Doba jízdy a čekání Nedostatek informací Čas Pohodlí Cena Subjektivní Objektivní důvody Subjektivní důvody Výběr

7 Proč lidé nepoužívají MHD? (pokračování) 20% cest automobilem mohlo být nahrazeno alternativními dopravními módy (existují jen subjektivní důvody) Je třeba odstranit jejich subjektivní postoj  Lepší informování  Zkvalitnění služeb

8 Potenciál pro změnu Zkušenosti z Austrálie (Perth)

9 Realizace projektu Pilotní studie  Malý rozsah  Ověření funkčnosti navržené metodologie Hlavní projekt  Reprezentativní vzorek obyvatel  Získání platných dat Budoucí rozšíření  Ověření metody v jiných městech (či zemích)

10 Fáze projektu Teoretická příprava  Zkušenosti z existujících zahraničních projektů Návrh metodologie  Návrh dotazníků, výběr metody distribuce, výběr reprezentativního vzorku, návrh databázového systému Ověření na pilotním projektu a modifikace návrhu Sběr dat Analýza dat Prezentace výsledků

11 Partneři Studii realizuje fakulta dopravní ČVUT  V rámci projektově orientované výuky (6 pracovníků řešitelského týmu) Spolupráce s dalšími partnery  Český Statistický Úřad  University of Santa Barbara, jmenovitě Dr. K.G. Goulias [6]  Social Data GmBH, Germany (v jednání)  Dopravní podnik, hlavního města Prahy (v jednání) Projekt bude součástí evropského výzkumu COST action 355

12 Kontakt Ing. Ondřej Přibyl, Ph.D. Ing. Valéria Horňáková České Vysoké Učení Technické v Praze Fakulta Dopravní Katedra Aplikované Matematiky, K611 Na Florenci 25, Praha 1,

13 Zkušenosti řešitelského týmu Spolupráce na sběru dat o dopravním chování obyvatel v Center County, Pennsylvania (USA), [1] Návrh systému pro automatickou kontrolu kvality dat (CHIRAC ) [2] Analýza dopravních dat pro společnost Social Data GmBH, Germany ( ) [3] Analýza dat o vnímání dopravních informací (ATIS)  Řada projektů v letech [4,5]

14 Některé relevantní publikace [1]Patten M.L. and K.G. Goulias (2003) Integrated Survey Design for a Household Activity-Travel Survey in Centre County, Pennsylvania. Paper submitted for presentation at the 83rd annual Transportation Research Board Meeting, and Publication in the Transportation Research Record, Washington, D.C., January 11-15, 2004 [2]Přibyl, O., J.R. Micaelli, K.G. Goulias, M.L. Patten, „CHIRAC: A Comprehensive Household Integrated Rectifier for ACtivity diaries”, Paper submitted for presentation at the 83rd annual Transportation Research Board Meeting, Washington, D.C., January 11-15, [3]Brög, W. and E. Erl, „Can Daily Mobility Be Reduced Or Transferred to Other Modes?” European Conference of Ministers of Transport (ECMT), Round Table 102, Paris, [4]Patten, M.L., K.G. Goulias, and O. Přibyl, “User Perceptions of the Advanced Traveler Information System on the Pennsylvania Turnpike”, Presented at the 9th World Congress on ITS, Chicago October 14-18, [5]Přibyl, O., “Clustering of Activity Patterns Using Genetic Algorithms”, Paper accepted for presentation at the 8th On-line World Conference on Soft Computing in Industrial Applications (WSC8), [6] Goulias, K.G. “Surveys Using Multiple Approaches” In Transport-Surveys: Raising the Standard. Proceeding of an International Conference on Transport Survey Quality and Innovation. May 24-30, 1997 Grainau, Germany.

15 Současný stav Návrh dotazníku  Hotovo  Nenalezeno financování projektu Alternativní dotazník byl připraven  Internetový dotazník Levný  Zaměřen na studenty a jejich využívání MHD