Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

VESMÍR = soubor vesmírných těles, která na sebe navzájem
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
VESMÍR.
Hvězdy.
Slunce, souhvězdí, galaxie
GALAXIE.
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Země ve vesmíru.
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
Vesmír.  Velký třesk vysvětluje ….  První galaxie.
HISTORIE ZEMĚ.
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
Charakteristika Hvězd
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Vesmír.
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
HVĚZDY 1.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Život hvězdy BIGY 2009.
Galaxie.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ASTRONOMIE DEEP SKY.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
GALAXIE.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Astronomie RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Vznik bílého trpaslíka
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Vesmír Jana Střechová.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Galaxie.
Vznik života na Zemi.
Galaxie včera, dnes a zítra Miroslav Randa Gymnázium Cheb,
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
Vzdálený vesmír  hvězdy  extrasolární planety  dvojhvězdy a vícenásobné systémy  hvězdokupy (otevřené, kulové)  mezihvězdná látka (mlhoviny)  galaxie.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
HVĚZDY.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
VESMÍR.
Simona Hanuliaková a Eliška Jírovcová
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru Astronomie Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru

Složení hvězd Úkol: Zopakuj vlastnosti Slunce Většina hvězd má podobnou strukturu jako Slunce – složení vodík a helium – zdrojem energie je jaderná fúze Přeměnou vodíku na helium hvězda „stárne“ – čím je větší, tím rychlejší je její vývoj Tip: na www.aldebaran.cz je k nalezení java s vývojem hvězdy – stačí zadat hmotnost a v H-R diagramu proběhne celý vývoj hvězdy

Vznik hvězd Hvězdy vznikají gravitačním smršťováním oblaků plynu – plyn se tak zahřívá a stlačuje, současně začíná rotovat Při dostatečné teplotě a tlaku začíná jaderná fúze – zdroj energie hvězdy

Druhy hvězd Obři – velké hvězdy – rychlý vývoj, bouřlivý konec Trpaslíci – menší hvězdy, pomalejší vývoj

Konečné fáze vývoje hvězd Hnědý trpaslík – poměrně malé těleso, hvězda, u které ani nezačala jaderná fúze Bílý trpaslík Červený trpaslík Neutronová hvězda Supernova Hnědý trpaslík – malá skvrnka poblíž velké hvězdy – tvoří dvojhvězdu

Hvězdné soustavy Hvězdy se velmi často spojují do dvojhvězd, trojhvězd, … Velmi složité systémy tvoří hvězdokupy (tisíce až statisíce hvězd) Otevřené hvězdokupy – např. Plejády Kulové hvězdokupy – mohutnější a starší

Struktura vesmíru Galaxie M31 v souhvězdí Andromedy je vidět pouhým okem jako nepatrný obláček - je vzdálená asi 200.000.000 ly. Rozměrově je podobná naší Galaxii. Hvězdy se shlukují do obrovských soustav (stovky miliónů hvězd) – galaxií Vše,co můžeme vidět na obloze (až na 3 výjimky), je součástí naší Galaxie Tvar galaxie – většinou disk se spirálními rameny Galaxie se shlukují do soustav, které se vesmírem pohybují – dochází i k jejich srážkám

Na obloze můžeme pouhým okem pozorovat pouze 3 galaxie: Na jižní obloze to jsou malé galaxie deformované kolizí – Velké a Malé Magellanovo mračno Magellan Desliens' Map - 1566 SMC - Malý Magellanův oblak LMC – Velké mračno Magellanovo

BLÍZKÉ TRPASLIČÍ GALAXIE Umi Dw Car Dw Sgr DEG Scl Dw LMC For Dw SMC Large Magellan Cloud + Small Magellan Cloud = Velké a Malé Magellanovo mračno – trpasličí galaxie pozorovatelné pouhým okem na jižní obloze LMC For Dw BLÍZKÉ TRPASLIČÍ GALAXIE SMC

MÍSTNÍ SKUPINA GALAXIÍ Sex A Sex B Leo I Leo II MÍSTNÍ SKUPINA GALAXIÍ M 32 NGC 205 Milky Way = Mléčná dráha = naše Galaxie M 31 Phe Dw Cet Dw

Vznik a vývoj vesmíru Podle posledních poznatků vznikl vesmír asi před 13,5 miliardami let při tzv. Velkém třesku (angl. Big Bang) Zpočátku byl vesmír velmi žhavý a hustý, velmi rychle vznikaly první obří hvězdy – při svém zániku vytvářely složitější prvky Hvězdy se začaly shlukovat do galaxií I galaxie se shlukují do skupin (kup) Při pohledu do vesmíru se tak díváme do minulosti (počet světelných let = před kolika lety se k nám záření z daného objektu vydalo na cestu) „cesta časem“ od vzniku vesmíru - video