1.HYGIENA U SPORÁKU vedení provozovny je povinno zajistit pracovníkům bezpečné a zdravé prostředí V sanitárním a výrobním úseku jsou v potřebném množství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hygienická problematika ve školním stravování
Advertisements

BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Péče o pracovníky.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Šíření infekcí.
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Zásady práce v chemické laboratoři
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Tork BusinessSchool Produktové školení Tork Posílení díky znalostem.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Klasická a sportovní masáž II
Základy pozorování a pokusů v biologii
Základní povinnosti provozovatele
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Osobní hygiena:  Zástěra  Čisté ruce  Tašky na určené místo  Ruce neutírat do utěrky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
V. přednáška.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
Dokumentace k zajištění BOZP
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Bezpečnost práce na počítači
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
HACCP.
Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci
Zařízení umýváren nádobí
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci RIZIKA
Hygienické předpisy v gastronomii
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Transkript prezentace:

1.HYGIENA U SPORÁKU vedení provozovny je povinno zajistit pracovníkům bezpečné a zdravé prostředí V sanitárním a výrobním úseku jsou v potřebném množství k dispozici pro jedno použití: zásobníky mýdla a dezinfekčních přípravků zásobníky ručníků a papírových ubrousků Používají se jednorázové rukavice pro provádění speciálních činností a ve zvláště citlivých úsecích. 1

2. ČIŠTĚNÍ A DEZINFEKCE RUKOU SE PROVÁDÍ: před začátkem práce po použití toalety, kapesníku po pracovní přestávce po změně pracovního místa po zpracování zvláště kritických potravin, např. drůbeže, vajec před porcováním jídla před výdejem pokrmů  

3. DALŠÍ HYGIENICKÉ ZÁSADY: Pracovník musí mít u sebe zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství a dodržuje pravidla v něm uvedená (hlásit nakažlivé, horečnaté onemocnění). Má čisté, krátké nenalakované nehty. Nenosí šperky a bižuterii. Zaměstnanci nosí dostatečně zakryté vlasy. (Je kryta i bradka). Vyměňuje se pravidelně pracovní oděv, zapíná na knoflíky, šňůry. Je vyčleněno samostatné místo pro ukládání soukromých předmětů - tašky, oblečení a venkovní boty a přinesené potraviny a nápoje (skříň).

Personál se odvrací při kašlání a kýchání. Pít a jíst je dovoleno pouze ve vyhrazeném úseku. Je zakázáno kouřit ve všech prostorách kuchyně, skladu a hospodářských prostorách. Udržovat zařízení a pracoviště v čistotě. Dbát na hygienu potravin - doprava, přejímka, čerstvost. Dodržovat logický tok surovin = sklad, kuchyně, výdej, odbyt. Odděleně skladuje suroviny, hotová jídla, odpadky.  Personál uchovává pokrmy po přípustnou dobu. Při práci s potravinami dbá na co nejmenší styk s rukama, používá správné nářadí a náčiní. Rány na rukou se ošetřují vodotěsnou náplastí nebo obvazem, příp. se aplikuje chránítko. Pravidelně se kontroluje vybavení lékárničky. Je upraven výskyt kožních nemocí a hygienické nedostatky.

4. Bezpečnost při práci neohrožovat sebe ani své spolupracovníky pracovat odpovědně, pozorně, soustředěně, opatrně, zejména při práci s ostrými nástroji okamžitě odstranit střepiny skla a porcelánu kluzké potraviny brát do suché utěrky těžké nádoby nezvedat sami na horké nádobí užívat utěrky, chrániče rukou dbát na volné komunikace, řádné osvětlení pracovních ploch stále se zvyšuje mechanizace práce se stroji se seznámit před započetím práce, dodržovat předpisy, návody, oznamovat závady 

5. První pomoc při úrazu elektrickým proudem přerušit přívod proudu za použití nevodivé pomůcky oživovací činnost – obnovit základní životní funkce umělé dýchání, vnější masáž srdce při vědomí podávat kávu, silný čaj zajistit lékařskou pomoc 6. Protipožární ochrana Prevence: organizace instalují signalizaci, hasicí zařízení, požární techniku, udržují ji v bezvadném stavu a pravidelně ji nechávají prověřit. Pracovníci se chovají preventivně tak, aby k požáru nedošlo (manipulace s otevřeným ohněm). Hlásit požár, hasit, zamezit jeho šíření, zachraňovat ohrožené osoby. Při zdolávání požáru je každý povinen se zapojit.

7. ZDROJE PROBLÉMŮ PŘI MYTÍ NÁDOBÍ: použití universálních myček místo speciálních chybná údržba a péče (čištění), přeplněné koše, chybějící speciální ruční leštění, utírání skleniček a nádobí žádná nebo příliš krátká doba na uschnutí skleniček absence skladovacích ploch pro koše a na jejich odložení  8. PROBLÉMY PŘI VYUŽÍVÁNÍ CHEMIE nedoplněný saponát nebo čistič, jeho záměna použití levných místo značkových výrobků, universálních místo speciálních 9. MYČKA a NÁDOBÍ mechanické defekty (např. čerpadlo) elektronické problémy (řízení, vadné žárovky/diody) nádobí nevhodné pro mytí v myčce, jeho špatné předběžné mytí

10. FAKTOR ČLOVĚK vedoucí pracovníci zanedbávají zařízení části kuchyně určené k mytí nádobí nedostatečné vyškolení obsluhy ignorování výstražných signálů zahájení mytí nádobí před dostatečnou provozní teplotou

absence úpravy vody (odsolení úplné nebo částečné) 11. VODA absence úpravy vody (odsolení úplné nebo částečné) voda v nádrži se mění příliš pozdě příliš nízká teplota, kolísající kvalita vody