TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Otevírání trhu s elektřinou jak vybrat dodavatele
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Registrovaný oprávněný zákazník nutné úvahy pro přestup do vyšší kategorie důvody proč a proti Ing. Jaroslav Kučera, vedoucí odboru energetiky Dopravní.
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Marek Dvořák Zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Transkript prezentace:

TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace se ovládá standardním způsobem MS PowerPoint Prezentace se ovládá standardním způsobem MS PowerPoint další akce =  další akce =  vyčkejte na vykreslení celé akce a pak teprve pokračujte vyčkejte na vykreslení celé akce a pak teprve pokračujte

Milníky liberalizace trhu s elektřinou v ČR Podíl na dodávce % rok ,0 mil. 5,0 mil. Chráněný zákazník Chráněný zákazník Oprávněný zákazník t t t t iiii ssss ,,,, 5555 mmmm iiii llll t t t t iiii ssss....Novela Energetického zákona

Provozovatelé přenosové soustavy a distribuční soustavy distribuční soustavyProvozovatelé přenosové soustavy a distribuční soustavy distribuční soustavy Oddělení produktu a jeho dopravy Přenos elektřiny Distribuce elektřiny Systémové služby Přenos elektřiny Distribuce elektřiny Systémové služby Produkt, který po přeměně slouží ke který po přeměně slouží ke svícení, topení, pohonu, atd. Produkt, který po přeměně slouží ke který po přeměně slouží ke svícení, topení, pohonu, atd. Výrobci elektřiny Obchodníci s elektřinou Výrobci elektřiny Obchodníci s elektřinou Distribuce (doprava) ElektřinaElektřina Elektrická energie

Distribuce (doprava) elektřiny – síťové regulované služby IPP VN a NN import IPP VVN PPS Konečný zákazník PDSvelkoodběratel maloodběratel domácnost DistribuceDistribuce ČEZ Distribuce Distribuce distribuce ZDROJE PŘENOS A DISTRIBUCE ZÁKAZNÍCITOKY ENERGIEREGULACE

Konečný zákazník IPP VN a NN import IPP VVN Konečný zákazník Dodávka (silové) elektřiny – trh s elektřinou velkoodběratel maloodběratel domácnost ElektřinaElektřina Nezávislí obchodníci ČEZ prodej Energie Tradiční obchodníci

DěčínPrahaPlzeň ČeskéBudějovice Brno Ostrava Hradec Králové STEZČESČESMEVČE Současný stav distribuce elektřiny v ČR ČEZ Distribuce Distribuce distribuce

STEZČESČESMEVČE KONEČNÝ ZÁKAZNÍK Současný stav na trhu s elektřinou v ČR IMPORT Nezávislí obchodníci Nezávislí výrobci Energie ČEZ prodej

Základní pravidla vstupu na trh Uvolněte si cestu transformací smlouvy Uvolněte si cestu transformací smlouvy REGULOVANÉ SLUŽBY  Smlouva o připojení  Smlouva o distribuci NEREGULOVANÉ SLUŽBY  Smlouva o dodávce elektřiny smlouva o dodávce elektřiny s převzetím závazku odebrat elektřinu z elektrizační soustavy (spolu s odpovědností za odchylku)  Smlouva o sdružené službě smlouva zahrnuje přenos, distribuci a systémové služby a dodávku elektřiny s převzetím závazku odebrat elektřinu z elektrizační soustavy (spolu s odpovědností za odchylku) Nebuďte nadměrně konzervativní Nebuďte nadměrně konzervativní  Fyzická dodávka elektřiny je zaručena Buďte však obezřetní Buďte však obezřetní  Nedejte na jistotu z minulosti nebo nejistotu z neznáma  Požadujte odpovídající zajištění možných problémů

Co nám obchodníci nabízí ? Dodávku elektřiny zzzza různou cenu zzzza rozdílných podmínek dodávky (struktura tarifu, tarifní pásma,smluvní hodnoty, smluvní období, tolerance, přirážky, platební podmínky, ……) ssss různými službami nnnna základě smlouvy o dodávce elektřiny s převzetím závazku odebrat elektřinu z elektrizační soustavy (s převzetím odpovědnosti za odchylku)

Na čem závisí cena elektřiny Charakter odběr elektřiny Charakter odběr elektřiny  Srovnávací cena je stanovena oceněním skutečného ročního diagramu elektřiny produkty „Duhové elektřiny“ ČEZ. Srovnávací cena je stanovena oceněním skutečného ročního diagramu elektřiny produkty „Duhové elektřiny“ ČEZ. Srovnávací cena je stanovena oceněním skutečného ročního diagramu elektřiny produkty „Duhové elektřiny“ ČEZ. Roční dodávka Roční dodávka  Velké odběrné místo je pro obchodníka zajímavější Velké odběrné místo je pro obchodníka zajímavější Velké odběrné místo je pro obchodníka zajímavější  Poptávka za několik odběrných míst Poptávka za několik odběrných míst Poptávka za několik odběrných míst Stabilita odběru Stabilita odběru  Převzetí odpovědnosti za odchylku promítá obchodník do ceny podle míry stability odběru (vůbec, tolerančním pásmem, strukturou tarifu) Převzetí odpovědnosti za odchylku promítá obchodník do ceny podle míry stability odběru (vůbec, tolerančním pásmem, strukturou tarifu) Převzetí odpovědnosti za odchylku promítá obchodník do ceny podle míry stability odběru (vůbec, tolerančním pásmem, strukturou tarifu) Schopnost regulace Schopnost regulace  Schopnost aktivního operativního řízení odběru může být promítnuta do ceny Schopnost aktivního operativního řízení odběru může být promítnuta do ceny Schopnost aktivního operativního řízení odběru může být promítnuta do ceny Způsob vedení výběrového řízení Způsob vedení výběrového řízení  Kvalifikovaně provedená Obchodní soutěž přináší mnohonásobně vyšší efekt než jsou náklady na její provedení Kvalifikovaně provedená Obchodní soutěž přináší mnohonásobně vyšší efekt než jsou náklady na její provedení Kvalifikovaně provedená Obchodní soutěž přináší mnohonásobně vyšší efekt než jsou náklady na její provedení

Předpoklady úspěšné Obchodní soutěže Zadání soutěžních podmínek Zadání soutěžních podmínek  Forma obchodní soutěže Forma obchodní soutěže Forma obchodní soutěže  Předmět dodávky a rozsah obchodní soutěže Předmět dodávky a rozsah obchodní soutěže Předmět dodávky a rozsah obchodní soutěže  Kvalifikační předpoklady uchazeče Kvalifikační předpoklady uchazeče Kvalifikační předpoklady uchazeče  Rozsah předaných informací Rozsah předaných informací Rozsah předaných informací  Forma nabídky Forma nabídky Forma nabídky  Struktura tarifu za elektřinu Struktura tarifu za elektřinu Struktura tarifu za elektřinu  Stanovení smluvních hodnot odběru elektřiny Stanovení smluvních hodnot odběru elektřiny Stanovení smluvních hodnot odběru elektřiny  Platební podmínky Platební podmínky Platební podmínky  Výpovědní podmínky Výpovědní podmínky Výpovědní podmínky  Zvláštní podmínky dodávky Zvláštní podmínky dodávky Zvláštní podmínky dodávky Metoda hodnocení nabídek Metoda hodnocení nabídek Harmonogram soutěže Harmonogram soutěže Taktika vedení Obchodní soutěže Taktika vedení Obchodní soutěže