Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Trávicí žlázy játra slinivka.
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Název školyHotelová škola Mariánské Lázně Adresa školyKomenského 449/6, Mariánské Lázně Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_KČ-P-METABOLISMUS.
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Autor: Lenka Kraváčková
Přehled vstřebávání hlavních živin
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Trávicí soustava.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Trávicí trakt.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
CHEMIE - Metabolismus živin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy Obecná charakteristika Specifická část Doplňky H. Patofyziologie B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy C. Extracelulární principy F. Lipidy J. Opakování D. Intracelulární principy G. Proteiny K. Riskuj! C-1

Obecná charakteristika C. Extracelulární principy

Regulace příjmu potravy Přechod živin z tenkého střeva do krve OSNOVA PREZENTACE: Schéma metabolismu Regulace příjmu potravy Trávení V ústní dutině V žaludku V tenkém střevě Přechod živin z tenkého střeva do krve Resorpce glukózy Resorpce tuků Resorpce proteinů Vrátnicový oběh Játra C-3

Využitelné části potravy SCHÉMA METABOLISMU A INTRACELULÁRNÍ ČÁST Využití - BUŇKY TKÁNÍ: svalové cévy tukové ostatní Metabolity Pankreatická šťáva žluč Odstranění z těla: Močové ústrojí Dýchací soustava Využitelné části potravy Štěpení potravy Nestravitelné zbytky Stolice Řitní otvor Tlusté střevo C-4 EXTRACELULÁRNÍ ČÁST

a) EXTRACELULÁRNÍ část metabolismu Rozklad přijatých živin potravy v jednotlivých oddílech trávící soustavy na formu vstřebatelnou do tělních tekutin a transportovatelnou k cílovým buňkám. C-5

Regulace příjmu potravy Aktivní centrum sytosti (hypothalamus) Pokles hladiny glukózy v krvi → Klesá aktivita buněk centra sytosti Aktivní centrum hladu (hypothalamus) C-6

Regulace příjmu potravy Typická snídaně: Rohlík – polysacharidy Máslo – tuky Salám - bílkoviny Aktivní centrum hladu (hypothalamus) C-6

Trávení v ústní dutině PTYALIN Slinné žlázy vylučují Typická snídaně: Podčelistní žláza Slinné žlázy vylučují PTYALIN Typická snídaně: Rohlík – polysacharidy štěpí se částečně na disacharidy (škrob → maltóza) Máslo – tuky neštěpí Salám – bílkoviny neštěpí C-7

Trávení v ústní dutině C-8

Žaludeční žlázy vylučují Pepsinogen + HCl → PEPSIN Trávení v žaludku Stěna žaludku Buňky vylučující pepsinogen mucin Buňky vylučující HCl Žaludeční žlázky Žaludeční žlázy vylučují Pepsinogen + HCl → PEPSIN Typická snídaně: Rohlík – polysacharidy neštěpí Máslo – tuky neštěpí Salám – bílkoviny štěpí na polypeptidy C-9

Trávení v tenkém střevě A Trávení v tenkém střevě První opouštějí žaludek sacharidy škrob Pankreatická šťáva maltáza amyláza škrob maltóza glukóza Výstelka tenkého střeva produkuje disacharidázy → štěpí disacharidy na monosacharidy: Maltáza: maltóza → glukóza + glukóza Sacharáza: sacharóza → fruktóza + glukóza Laktáza: laktósa → galaktóza + glukóza Lumen tenkého střeva C-10

Trávení v tenkém střevě A Trávení v tenkém střevě Druhé odchází z žaludku polypeptidy ↓ Produkty enzymatického štěpení bílkovin v žaludku Pankreatická šťáva proteázy → polypeptidy AMK Slinivka břišní produkuje inaktivní proteázy: trypsinogen, chymotrypsinogen, prokarboxypeptidázu Střevní sliznice produkuje enzym enteropeptidázu → aktivuje trypsinogen na trypsin Trypsin aktivuje → chymotrypsinogen na chymotrypsin → prokarboxypeptidázu na karboxypeptidázu Lumen tenkého střeva C-10

Trávení v tenkém střevě A Trávení v tenkém střevě Nejdéle jsou v žaludku zadržovány tuky ↓ Většina tuků se do tenkého střeva dostává nedotčená Pankreatická šťáva Žluč emulgace MK tuk Tukové kapénky glycerol lipáza Lumen tenkého střeva C-10

Trávení v tenkém střevě C-11

Přechod živin z tenkého střeva do krve Živiny musí při cestě z lumen střeva do krve překonat dvě vrsty stěnu střeva stěnu kapiláry / mízní cévy Do klku vstupují krevní kapiláry mízní céva C-12

Přechod živin z tenkého střeva do krve PASIVNÍ PŘENOS bez spotřeby ATP difuzí po směru koncentračního spádu (fruktóza) ATP ATP AKTIVNÍ PŘENOS spotřeba ATP přes stěnu střeva pumpovány proti směru koncentračního spádu umožňuje vstřebání většího množství živin než prostá difuze aminokyseliny, malé bílkoviny, vitamíny a glukóza C-13

Resorpce glukózy ATP Sekundární aktivní transport (Na+ kotransport) krev Lumen tenkého střeva K vytvoření gradientu napříč membránami je využívána sodno-draslíková pumpa → při transportu se spotřebovává ATP Na+ je transportován do buňky po koncentračním spádu Na+ strhává glukózu proti koncentračnímu spádu C-14

(transportní forma tuků ve střevě) Resorpce tuků Žlučové kyseliny + mastné kyseliny (MK) a monoglyceridy tvoří v lumenu střeva micely (transportní forma tuků ve střevě) Buňky enterocytů → micely se rozpadají MK a monoglyceridy projdou membránou do buněk, žlučové kyseliny se vracejí do lumen střeva MK s absorbovaným cholesterolem, fosfolipidy a β-lipoproteiny vytvářejí chylomikrony→ tukové kapénky, které se exocytózou dostávají do lymfy a hrudním mízovodem do krve C-15

SEKUNDÁRNÍ AKTIVNÍ TRANSPORT Resorpce proteinů Resorpce AMK, nebo méně dipeptidů do portálního oběhu Mechanismus: SEKUNDÁRNÍ AKTIVNÍ TRANSPORT (Na+ KOTRANSPORT) C-16

Trávení proteinů – celkový přehled

A Vrátnicový oběh Dolní dutá žíla (v. cava inferior) Aminokyseliny a cukry jsou po vstupu do kapilár odnášeny krevním řečištěm Vrátnice (v. portae) MK AMK glukóza glycerol Z glycerolu a mastných kyselin jsou po vstupu do stěny střeva opět syntetizovány tuky → spolu s cholesterolem jsou obaleny bílkovinou → vznikají chylomikrony → exocytózou se dostávají do mízní cévy a pokračují do hrudního mízovodu a odtud do krevního řečiště C-18

Vrátnicový oběh Vrátnice odvádí krev ze stěn: žaludku, střev, ze slinivky břišní a ze sleziny Přivádí do jater krev se vstřebanými látkami ze střeva Zpracování v játrech Krev bohatá na živiny odchází dolní dutou žílou Srdce Rozvod po těle k cílovým buňkám C-19

Játra a metabolismus C-20

Činnost jater je regulována: Játra a metabolismus Hlavní funkce jater → udržují stálé koncentrace řady látek v krevní plasmě Buňky tkání jsou závislé na konstantní dodávce energeticky bohatých látek regulují množství dodávaných látek do krve Játra zásobárna energeticky bohatých látek Hormonálně Činnost jater je regulována: Nervově C-21

OPAKOVÁNÍ C-22