ÚRAZY V DĚTSTVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Advertisements

Alkoholy ethanol.
Základy sportovního tréninku mládeže
Dětská úrazovost v ČR stav, vývoj a prevence
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Prevence dětských dopravních úrazů
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
VÝŽIVA – základní složky potravy
Odborný seminář Národní sítě Zdravých měst
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
Český červený kříž Oblastní spolek Chrudim
Další nebezpečné úrazy
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Těhotenství, dětství a dospívání
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Lékárnička Člověk a jeho zdraví. Lékárnička Člověk a jeho zdraví.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Prevence dětských úrazů
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Cyklistické přilby 1. Jak může přilba pomoci ? 2. Co by měla přilba mít ? 3. Jakou helmu si koupit ? 4. Zakázáno 5. Shrnutí.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
Rizika ohrožující zdraví
Číslo v digitálním archivu školy
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2
Číslo v digitálním archivu školy
Sportovní zranění Školení trenérů licence A
Základní pojmy speciální pedagogiky
Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ÚRAZY V DĚTSTVÍ

DEFINICE ÚRAZU /Vokurka, 1995/ Úraz znamená poranění, který vzniká působením náhlé zevní události na organismus a poškozuje jej Trauma může být i psychické – hovoříme o duševním úrazu Mezi úrazy se řadí i otravy Úrazy a otravy představují závažný zdravotní, společenský i ekonomický problém V ČR zemře ročně na následky úrazů asi 250 dětí

ÚRAZY V KOJENECKÉM A BATOLECÍM VĚKU Pro kojence jsou nebezpečné pády z výšky – z kočárku, postýlky, gauče, stolu… Následkem bývá poranění hlavy a mozku V batolecím věku je častou příčinou úrazů igelitový sáček přetažený při hře přes hlavu Úrazy též souvisejí s rozvojem chůze – pády Dítě se začíná samo pohybovat a prozkoumávat okolí – pozor na zásuvky, léky, nůžky a nože o které by se mohlo dítě zranit Pozor také na bazény a bazénky, do kterých může dítě spadnout a utopit se Malá batolata jsou také ohrožena vdechnutím drobných předmětů, drobků

Chemické prostředky , které batole najde můžou být příčinou otravy Je také potřeba odstranit o okolí dítěte všechny ostré předměty Úraz může bohužel způsobit i hračka, která je špatně konstruovaná, nebo vyrobená z nevhodného materiálu

ÚRAZY V PŘEDŠKOLNÍM VĚKU Na úrazovosti se podílí velká pohyblivost a zvídavost dětí Nejčastější jsou pády z výšky a tonutí V tomto období se vyskytují i otravy Nejčastěji děti sní jedovaté plody rostlin, které jsou považovány za ovoce Hrozí i otravy léky, které nejsou bezpečně uloženy V tomto období narůstají i dopravní úrazy a to především z důvodu neznalosti dopravních předpisů a situací

RULÍK ZLOMOCNÝ, jedovatá rostlina zaměňovaná za borůvky

ÚRAZY VE ŠKOLNÍM VĚKU V tomto věku se významně zvyšuje počet úmrtí následkem úrazu Náchylnější k úrazům jsou chlapci Přibývají úrazy, které jsou důsledkem násilného konfliktu s vrstevníky Nejčastějším úrazem jsou zlomeniny a vykloubeniny Následuje poranění povrchu těla – odřeniny, řezné rány Časté jsou také úrazy hlavy s otřesem mozku Poranění úst a orgánů dutiny ústní – zuby, jazyk, dásně Popálení a opaření

Úrazy smyslových orgánů Poranění hrudníku a orgánů v něm uložených Tonutí Otravy alkoholem a drogami Dopravní úrazy

ÚRAZY VE VĚKU 15 – 18 LET V tomto věku tráví jedinec stále více času mimo domov Nejčastější úrazy tohoto věku jsou úrazy sportovní V 18 letech získávají mladí lidé řidičský průkaz a tak do statistiky úrazů se řadí i úrazy způsobené dopravními nehodami Významné místo ve statistice úrazů sehrávají drogy a alkohol A s nimi spojené otravy, úrazy a zranění při rvačkách

PREVENCE ÚRAZŮ Nejdůležitější v prevenci úrazů je výchova Děti mají být soustavně a přiměřeně poučovány o tom, co je pro ně nebezpečné a čemu se mají vyhýbat Významné místo zaujímá dopravní výchova Tuto výchova má poskytovat rodina a škola Důležitou úlohu hraje pozitivní vzor správného protiúrazového chování K preventivním opatřením patří ještě znalost poskytování první pomoci a znát místa, kde o pomoc žádat

Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran www.images.GOOGLE.com