Židovský hřbitov Třebotov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Židé za 2.světové války….
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
Vendy Vojtová Kateřina de Jagerová
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších.
Josef II. 8. ročník.
OBEC ROSTOKLATY kraj :Středočeský okres :Kolín obec s rozšířenou působností : Český Brod počet obyvatel : 480.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Světová náboženství.
Renesance a humanismus v českém království
Kdy: Účast: 9.A, 9.B Pedagogický a odborný dozor: p. uč. Mrlinová, p. uč. Svatošová Zpracovali prezentaci:…………..Jakub Moravec…………….....…....Jan.
MÉ KRÁLOVSTVÍ.
Protěž.
Olivetská hora V Jeruzalémě
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Středověká řemesla.
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
Co je typické pro židy?.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Egypt a Egyptské pyramidy.
Základní údaje Zajímavosti
Vypracoval: Jakub Moravec
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička.
Syropalestina.
Židovské Velikonoce neboli Pesach
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
STŘELNÁ zdroj: strelna.cz zdroj: strelna.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
Naučná stezka Třebotovem
…aneb malá prezentace o Středních Čechách
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Jericho Hebrejský název: יְרִיחוֹ, arabský název: أريحا, kanaánský název: Yareah, řecký název: Ἱεριχώ.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
Chronologie doby bronzové Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné.
Geografie náboženství
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Pomocné vědy historické
2.Světová válka v próze obrázek
Smrt Pohřbívání – zvyky dříve a dnes Sebevražda
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Česko-německo-židovské soužití v Brně
Židovské město v Praze.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
Transkript prezentace:

Židovský hřbitov Třebotov Jan Legeza

Úvod Toto téma jsem si vybral proto, že jsem dříve často chodil okolo třebotovského židovského hřbitova a toto místo mi přišlo zajímavé a tajuplné.

Obecné informace Židovský hřbitov byl založen roku 1761 a patřil pod židovskou obec Zbraslav. Dochovalo se kolem 150 náhrobků, ale většina z nich už připomíná spíše jen opracovaný kámen než náhrobek. Rozkládá se na ploše přibližně 5 800 m2. Nejstarší dochovaný náhrobek je z roku 1795 a poslední pohřeb proběhl v roce 1973. Byli zde pohřbívání židé z Třebotova a okolních vesnic. Náhrobky jsou ve stylu klasicismu a baroka, psané v hebrejštině, češtině a němčině. Židovská obec sama podala některé náhrobky, aby se obohatila (náhrobek je ve vlastnictví zemřelého a tudíž se jedná o krádež soukromého majetku). Za druhé světové války byl hřbitov velmi devastován a zbylé náhrobky podlehly zubu času. Je možné, že určité artefakty najdete i na pozemcích místních obyvatel. Z márnice se dochovaly jen trosky a z obvodové zdi se vstupní branou se dochovaly jen pobořené části. Je zde pochován i rabín Samuel Bellenberger, který zemřel roku 1854. V současnosti probíhá pravidelná údržba travnaté i lesnaté části hřbitova a plánuje se opravit povalené náhrobky a postavit poškozené části obvodové zdi. Třebotovský hřbitov není památkově chráněn a je volně přístupný.

slovníček Způsob pohřbívání Pohřeb slouží k poslednímu rozloučení se zemřelým podle pravidel halachu. Když zemře žid, je zvykem ho položit na zem, přikrýt ho plachtou a položit mu zapálený svícen k hlavě. Když je oznámeno úmrtí musí členové bratrstva vykopat hrob a z nehoblovaných prken vyrobit rakev. Bratrstvo poté začne s omýváním zemřelého v teplé vodě, tomuto zvyku se říká (očista). Omývat muže smí pouze muži a ženu pouze ženy. Při omývání se odříkávají modlitby z Biblických veršů. Po omytí je mrtvý oblékán do kalhot, košile, ponožek, čepice, rubáše a pásku. Oblečení je vyrobeno z bílého plátna a celkově se nazývá tachrichin. Muži na sobě mají ještě takzvaný talit a z něj se odváže jeden pramen a talit se stává neplatný. Do rakve se nesmí vkládat šperky ani květiny a nesmí být rozdíl mezi chudým a bohatým a proto mají všichni stejné oblečení a ze samého důvodu se nehoblují prkna, z kterých je vyrobena rakev.

Rabín Samuel Bellenberger Zemřel roku 1854 ve věku 82 let. Byl to předchůdce známého českého židovského tiskaře Leopolda Bellenberga. Na jeho náhrobním kamenu bylo napsáno „Toto je místo zbožného manžela, starostlivého otce a známého rabína Samuela Bellenberga. Zde v klidu spočívá klenot svého rodu, pýcha a sláva Izraele, muž dopisů, slavný Samuel Bellenberger, syn Jakuba z Bamberku.“ Jeho náhrobek se bohužel nedochoval.

Závěr Doufal jsem, že o židovském hřbitovu získám více informací, než se mi podařilo. Řekl bych, že minulé časy židovskému hřbitovu příliš nepřály a proto ani na místním úřadě nejsou dochovány skoro žádné informace. Jsem rád, že v posledních letech je udržována travnatá plocha a každý turista, který má zájem hřbitov navštívit ho snadno rozpozná. Turisty ke hřbitovu také láká skrytá skřínka geocachingu.

Slovníček Halacha: Je celkový souhrn židovského náboženského práva zpět Slovníček Halacha: Je celkový souhrn židovského náboženského práva Rubáš: Část židovského pohřebního oděvu Tachrichin: Celkový název pro pohřební oblečení Talit: Plášť, který muži nosí na modlitby

Odkazy Text jsem čerpal z: http://www.hrady.cz/?OID=6012 http://www.atlasceska.cz/stredocesky-kraj/zidovsky-hrbitov-trebotov/ http://www.jewishgen.org/yizkor/bohemia/boh325.html http://www.mistopis.eu/mistopiscr/podbrdsko/cernosicko/kuliva_hora.htm http://www.chewra.com/keshetnew/kweb/kategorie.aspx?kid=2 Obrázky jsem čerpal z vlastních zdrojů