Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chronologie doby bronzové Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chronologie doby bronzové Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné."— Transkript prezentace:

1

2

3 Chronologie doby bronzové
Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné archeologické kultury: Starší doba bronzová – únětická kultura Střední doba bronzová – komplex mohylových kultur Mladší doba bronzová – kultury popelnicových polí (únětická, knovízská, milavečská) Pozdní doba bronzová

4 1) Mapa Na mapu zakreslete nejvýznamnější centra kultur doby bronzové.

5 Mohylové kultury Mohyla je uměle navršený násep z kamení a/nebo hlíny obvykle nad jedním či více hroby. Tento způsob pohřbívání se objevoval od pravěku v různých kulturách po celém světě, je známý i z raného středověku a někde přetrvával ještě dlouho do pozdního středověku. Pohřeb pod mohylou může být kostrový či žárový. Pozůstatky mohou být uloženy volně nebo ve skříňce či popelnici. Pro významnější jedince byla pod mohylou vystavěna pohřební komora. V případě žárového ritu mohl být popel jen rozptýlen v násypu mohyly.

6 Velikost mohyl může být různá od několika desítek centimetrů po kolosy o desítkách metrů. Největší mohyla v Evropě (Sillbury Hill) je vysoká 39,6 m a má 167 m v průměru. U převažující většiny mohyl se nejedná pouze o primitivní navršení materiálu, ale o stavbu, která má určitou strukturu. Hliněné mohyly bývají ohraničeny kamenným věncem po celém obvodu. Pokud mohyla stojí ve svahu, je kamenný věnec jen částečný. Tento kamenný věnec zabraňoval rozplavení mohyly, ale mohl i vymezovat posvátné místo. Okolo mohyly mohl být vyhlouben i žlab či příkop, méně často je doložena palisádová konstrukce. Velké mohyly bývaly zpevněné dřevěnými kůly. 2)

7 Mohyla na Bílé hoře 3)

8 Kultury popelnicových polí
Název kultur je odvozen ze způsobu, jakým lidé pohřbívali mrtvé. Ty nejdříve zpopelnili, jejich popel vložili do urny (keramické nádoby - popelnice), která měla vespod otvor. Ten zde byl proto, aby mohla duše opustit tělo a odletět. Na našem území k těmto kulturám patří např. kultury lužická, milavečská, knovízská. Obrázek: hrobová jáma s urnami – popelnicemi Obrázek: urna - popelnice

9 Lužická kultura Zahrnovala oblast východního Německa, včetně Lužice, Polska, severní části Česka a Slovenska a také část Ukrajiny. 4)

10 Lužická keramika 5)

11 Kultovní vozík Unikátním nálezem je kultovní vozík z hrobu bojovníka - amforovitá nádoba z bronzu na čtyřkolovém podvozku, průměru 40 cm (dnes sbírky Národního muzea). Tento předmět dokládá stoupající význam vozu i okolnost, že kůň se již stává častějším hospodářským zvířetem. Obrázek: kultovní vozík

12 Opakování Které kultury se rozvíjely v době bronzové na našem území?
Jaké jsou jejich typické projevy? Jak tyto kultury pohřbívaly své mrtvé? Jaké jsou nejvýznamnější archeologické nálezy z této doby?

13 Zdroje 1) DEMIS MAP SERVER. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: !La2-demis-czech.png 2) Text podle:AUTOR NEUVEDEN. Mohyla [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) MIAOW MIAOW. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _the_tumulus.JPG 4)PALKIN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5) JAN MEHLICH. COMMONS: LESTATH. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 9_-_kultura_%C5%82u%C5%BCycka.JPG


Stáhnout ppt "Chronologie doby bronzové Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné."

Podobné prezentace


Reklamy Google