Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Kariérové poradenství
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Dobrý den vážené dámy a pánové, milé kolegyně, kolegové a hosté,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Struktura poradenského procesu
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce.
Celostátní síť pro venkov
Školní poradenské pracoviště
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Personální strategie mezinárodní firmy
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Struktura poradenského procesu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Hlavní manažér SP Kvalita I
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Kariérové poradenství a podnikavost
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr. Lenka Hloušková, Ph.D. Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Kongresové dny výchovného poradenství Aktuální problémy výchovného poradenství Lázně Bělohrad

Hodnocení kompetencí kariérových poradců v ČR Projekt IMPROVE Cíle ◦ ověřit nástroj využitelný k hodnocení kompetencí kariérových poradců ◦ otestovat kompetence pro vedení individuálního (komplexního) poradenství získané neformálním vzděláváním ◦ zjistit úroveň kompetencí dobrovolníků Průběh: ◦ překlad a úprava zahraniční verze standardizovaného rozhovoru ◦ příprava dvou hodnotitelek

Vlastní hodnocení kompetencí dobrovolníků Přihlášení dobrovolníci X zrealizováno celkem 21 hodnocení ◦ 1 hodnotitelka 11 zájemců  Zájemci z firemního prostředí (5)  Výchovné poradkyně (4)  Neziskový sektor (2) Postup: ◦ Rozhovor ( minut, osobní setkání nebo scypová konference) ◦ zpětná vazba (vyhodnocení rozhovoru, individualizovaná doporučení)

Struktura standardizovaného rozhovoru Bodové ohodnocení Technika vedení individuálního kariérového poradenského rozhovoru Vedení klienta při identifikaci kariérového (profesní ho a vzdělávacího) cíle Vedení klienta při sestavování kariérového plánu Vedení klienta při realizaci kariérového plánu a hledání zaměstnání Vytváření sítí spolupracujících organizací ve prospěch klienta Poskytování kariérových informací Posilování kompetencí klientů pro řízení své kariérní dráhy Etika v poradenské praxi Zvyšování vlastních kompetencí v oblasti kariérového poradenství Komunikace hodnoceného

Technika vedení individuálního kariérového por. rozhovoru Porozumění procesu vedení por. rozhovoru s oporou o teoretická východiska Zakázka není dojednávána (zakázka „je daná“)

Vedení klienta při identifikaci kariérového cíle Kariérový cíl splývá s představou žáka

Vedení klienta při sestavování a při realizaci kariérového plánu Snaha využívat rozmanité metody a techniky Částečně splývá poradenská a výuková práce Znalosti týkající se uplatnění jedince na trhu práce X priority práce VP Tendence vytvářet nebo přebírat metody a techniky (metodiku) s důrazem na to, „co se osvědčilo“ X zakázka klienta, teorie

Vytváření sítí spolupracujících organizací ve prospěch klienta Spolupracující subjekty jsou prioritně dané strukturou systému a legislativou Omezená možnost spolupracujících institucí vytvořit nabídku služeb podle potřeb školy

Poskytování kariérových informací Informace jsou získávány z „osvědčených“ zdrojů Informační zdroje jako zdroj informací pro klienta, pro vlastní poradenskou práci i pro výuku

Posilování kompetencí klientů pro řízení své kariéry Od vymezení kompetencí se odvíjí způsoby podpory těchto kompetencí Posilování kompetencí probíhá prioritně skupinovou formou nebo splývá s výukou (vzdělávací oblast Člověk a svět práce)

Etika v poradenské praxi Sebereflexe Trojúhelník dítě: rodič:výchovný poradce

Rozvinuté kompetence Zvyšování vlastních kompetencí v oblasti kariérového poradenství Komunikace hodnoceného

Závěry Komplexnost standardizovaného rozhovoru narazila na limity existujícího vícekolejného systému služeb kariérového poradenství v ČR Limity rozhovoru jako jediné metody hodnocení kompetencí Další vzdělávání skrze individuální vzdělávací plány

Děkuji všem hodnoceným Děkuji za pozornost! kontakt: