Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Advertisements

Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Výsledky výzkumu: Anglie a Wales Cíle výzkumu Zachycení aktuálních trendů v oblasti NRP: Deinstitucionalizace Obecný.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Farní charita Litomyšl
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. POLSKO – výsledky výzkumu: Změny systému, deinstitucionalizace Bariéry a ne/zamýšlené důsledky transformace Nová.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Život v náhradní rodinné péči z pohledu přijatých dětí a náhradních rodin Projekt Centrum.
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušeností přímých aktérů Shrnutí závěrů výzkumu, přehled potřeb dětí a náhradních rodin a doporučení pro praxi.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Náhradní rodinná péče.
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
Sociální patologie SCPT SCPA
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Zahraniční výzkum Náhradní péče o děti v Dánsku, v Anglii a Walesu, na Slovensku a v Polsku
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Název Náhradní rodinná péče
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Sociálně-právní ochrana dětí Úvod do předmětu Ukončení: klasifikovaný zápočet Požadavky k zápočtu: 80% účast na seminářích aktivní práce na seminářích.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Když vlastní rodina chybí
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Rodinná politika Sociální politika II.
Konference je financována Nadací Sirius
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Rodičovství biologické a pěstounské
Domácí násilí.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace

Vývoj systému náhradní péče o děti v Dánsku  Od péče institucionální k péči poskytované v pěstounských rodinách  Od poloviny 70. let  1977: sociální zákon z roku 1977 dával přednost náhradní péči v rodinách  1985: stejný zákonný a ekonomický status institucionální a náhradní rodinné péče o Rozvinutá náhradní rodinná péče a současně velký počet (reformovaných) institucí  Od umisťování do náhradní péče k prevenci  Od konce 80. let  Vládní Fond sociálního rozvoje na podporu sociálně inovativních experimentů a projektů včetně veřejných služeb pro děti a rodiny o Dělá se prevence efektivně? Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace

Vývoj systému náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Procentuální podíly dětí ve věku 0–17 let v různých typech péče v letech 1983–2007

Věk dětí v náhradní péči  V náhradní péči především teenageři (výrazně nejvyšší podíl mezi skandinávskými zeměmi)  V různých formách náhradní péče v roce 2007  pouze 10–12 % dětí do 6 let  cca 90 % dětí od 6 do 17 let  V náhradní péči: 0,4 % všech 3letých z dětské populace versus 3 % všech 17letých  Neexistuje jednoznačné vysvětlení  Robustnost a výkonnost sítě sociálních služeb, nebo nízká schopnost zavádění preventivních opatření? Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace

Počty dětí umístěných do náhradní rodinné péče v letech 1982–2005 podle věku dětí: Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Věk dětí v náhradní péči

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Typy péče a počty dětí v různých formách péče Typ péčePočet dětí (rok 2007)Procento Pěstounská péče % Dětské domovy financované z veřejných rozpočtů % Soukromé („sociopedagogické“) domovy % Internátní školy7705 % Námořní projekty621 % Vlastní byty/byty s podporou9236 % Další nebo neznámé4933 % Celkem v náhradní péči % Dánsko má společně s Finskem mezi skandinávskými zeměmi nejvyšší podíl dětí a mladých dospělých do 22 let umístěných do náhradní péče (v současné době kolem 1 %).

Formy institucionální péče a počty dětí Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Dětské domovy financované z veřejných rozpočtů 3 591, z toho:24 %, z toho: Dětské domovy % Krizové domovy3162 % Domovy pro mladistvé s násilným chováním 1411 % Soukromé („sociopedagogické“) domovy % Internátní školy7705 %

Formy pěstounské péče a počty dětí Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Pěstounská péče celkem (rok 2007) % Síťová forma pěstounské péče, z toho: 562, z toho:4 %, z toho:  Pěstounská rodina z příbuzenského okruhu rodiny dítěte  248  2 %  Pěstounská rodina ze sociální sítě  314  2 % Komunální/místní forma pěstounské péče – před neexistovala Profesionální nebo semi- profesionální pěstounská péče %

Pěstounská péče  Proces výběru pěstounů – pečlivé posuzování potencionálních pěstounů  Komplexní posouzení situace dítěte – do 4 měsíců od svého započetí  Souhlas zákonného zástupce (rodiče) s jakoukoli intervencí  Pěstounské dávky srovnatelné s běžným platem  Čím složitější problémy dítěte v péči, tím vyšší finanční ohodnocení  Pěstounská rodina doplňkem původní rodiny, nikoli její náhradou  Sociální pracovníci mají rozhodující slovo při umisťování dětí do péče či při jejím ukončování  Emocionální vazba mezi dítětem a pěstouny – z hlediska sociálních pracovníků je považována spíše za problém  Napětí mezi profesionalizací pěstounské péče a vztahem pěstounů a dítěte  Vzdělání pěstounů – až polovina pěstounů má vzdělání v sociální oblasti  Aktivní zapojení dítěte do rozhodovacího procesu o jeho budoucnosti  Často dochází k neplánovaným přerušením péče o teenagery Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace

Od péče založené na dobrovolné spolupráci biologických rodičů k ochraně dítěte  Princip: pěstounská rodina doplňkem původní rodiny, nikoli její náhradou  Ale od r přináší právní úprava o sociálních službách nové prvky:  Opouštění ideologie „bezzásahovosti“ do vztahů dítěte s biologickými rodiči  Vztah dítěte a jeho biologických rodičů již není stavěn zcela automaticky nad vztah dítěte s pěstouny  Větší odpovědnost rodiny a tedy i větší nároky na původní rodinu  Možnost držení dítěte v péči proti vůli rodičů posílila  Možnost intervence v rodině bez souhlasu rodičů  Snížení byrokratické zátěže při poskytnutí dítěte k adopci Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Jan Paleček Adresa: Jelení 91, Praha 1 Tel./fax: Tel.: Web: