Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KATEDRA SKLÁŘSKÝCH STROJŮ A ROBOTIKY
Advertisements

Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Studijní program Stavební inženýrství
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
I Institut tvůrčí fotografie je součástí Filozoficko- přírodovědecké fakulty a později Slezské univerzity v Opavě od roku 1990.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Ústav pedagogických věd
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA DOPRAVNÍ
MEZINÁRODNÍ VZTAHY Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Workshop SFDP - Telč 2008 Fotogrammetrická dokumentace historických objektů - společná výuka pracovišť dvou fakult ČVUT Ing. Jindřich Hodač, Ph.D. Telč,
Historické prameny.
Ústav pedagogických věd
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Fakulta zdravotnických studií
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
Olomouc.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Central European Exchange Programme for University Studies
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
NEDESTRUKTIVNÍ ARCHEOLOGIE KATEDRA ARCHEOLOGIE Fakulta filozofická Západočeská univerzita Doc. PhDr. M. Gojda, CSc.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
DĚJEPIS. Základní informace předmět se vyučuje na nižším i vyšším stupni na vyšším gymnáziu možnost volby semináře Kapitoly z dějepisu - dvouletý - jednoletý.
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Bakalářský studijní obor: Historie
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Ostravská univerzita (1991 → )
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
UK FTVS - Výstavba první a druhé etapy sportovního kampusu Veleslavín
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Přírodovědecká fakulta UJEP
Studijní obor Fyzioterapie
Katedra české literatury a literární vědy Katedra českého jazyka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
REKVALIFIKAČNÍ ARCHIVNÍ KURZ
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Transkript prezentace:

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích http://www.jcu.cz Areál s budovou rektorátu a vysokoškolskými kolejemi na Branišovské ulici od r. 2009 zde bude v provozu nová budova Filozofické fakulty, kde sídlí i Archeologický ústav

Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Archeologický ústav Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Založen v r. 2006. Pedagogický sbor pro obor archeologie: doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc. – ředitel Archeologického ústavu PhDr. Jaromír Beneš, PhD. – zaměstnanec JU Mgr. Ondřej Chvojka, PhD. – zaměstnanec JU PhDr. Miloš Drda, CSc. – externí přednášející RNDr. Bohdan Kratochvíl, Ph.D. – externí přednášející PhDr. Petr. Zavřel – externí přednášející PhDr. Jan Michálek – externí přednášející PhDr. Pavel Břicháček – externí přednášející Jiří Šindelář – externí přednášející a další specialisté (zvl. z oblasti přírodních věd) pro navazující magisterské studium enviromentální archeologie

Stávající typy studia archeologie. Archeologie bakalářská (jedno- i dvouoborová – s historií) Studium je zaměřeno na zvládnutí základní teoretické a praktické oborové metodiky a její aplikace při výkonu archeologické památkové péče v praxi. Vedle výuky slouží k naplnění tohoto programu i seminární příprava (specializované exkurze, práce s materiálem a odbornou literaturou) a terénní praxe, kde se studenti učí základním postupům při záchraně a ochraně archeologických lokalit a movitých nálezů. Studium se zaměřuje též na detailnější znalost hmotné kultury z historicky mladších (zvláště středověkých a postmedieválních) období tak, jak to vyžaduje současná potřeba na záchranných archeologických výzkumech. S ohledem na potřeby státní správy a samosprávy by měl být absolvent schopen v základních bodech znát a interpretovat legislativu v oblasti archeologie a památkové péče. Cílem studia je připravit vysokoškolsky vzdělané odborníky se zaměřením na archeologickou památkovou péči a využít jejich znalostí z oboru archeologie v oblastech vědy a výzkumu (terénní technik, asistent vedoucího archeologického výzkumu, dokumentační pracoviště), státní správy a samosprávy (příprava podkladů z oblasti archeologie pro potřeby památkové péče) a muzejnictví (základní způsoby třídění, dokumentace a evidence archeologických sbírek). 2. Archeologie magisterská (jednooborová) Studium je zaměřeno na specializace: a/ dějiny hmotné kulutry středověku a novověku – středověká a postmedievální archeologie b/ enviromentální archeologie – archeologie proměn historické krajiny Cílem je připravit absolventa (magistra) pro plnohodnotný profesionální výkon v oboru archeologie

Současnost a budoucnost archeologie na FF JU v Českých Budějovicích 1/ studium jedno- i dvouoborové archeologie bakalářské 2/ studium magisterské archeologie ve dvou specializacích středověká a postmedievální arecheologie enviromentální archeologie 3/ každoroční exkurze – v r. 2009 do jižních Čech a Rakouska 4/ každoroční praxe na archeologických výzkumech – v r. 2009 v Březnici a Táboře 5/ od podzimu r. 2009 studium v nové budově FF JU na Branišovské ulici – archeologie s vlastními učebnami, laboratořemi i depozitáři 6/ od r. 2009 bude Archeologický ústav FF JU provádět vlastní terénní archeologické výzkumy 7/ během studia je možnost semestrálního pobytu na zahraničích univerzitách 8/ studenti archeologie se účastní studentských i vědeckých konferencí v průběhu roku i výuky 9/ seminární výjezdy na specializovaná pracoviště – muzea, hrnčíři, sklářské huti ad.

Praxe studentů archeologie na terénních výzkumech Březnice 2006 a 2007 – pravěké sídliště z mladší doby bronzové Studenti prvního ročníku archeologie absolvují terénní praxi na výzkumu pravěkého sídliště nedaleko obce Březnice na Táborsku. Na rozloze větší než 1 ha zde byla detekována lokalita z mladší doby bronzové.

Archeologická terénní praxe na sídlišti z doby bronzové v Březnici u Týna nad Vltavou

Březnice

Hrad Šelmberk 2006 V r. 2006 vykonali studenti kulturní historie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích praxi na archeologickém výzkumu hradu Šelmberk u Mladé Vožice. Terénní akce, provedená na žádost Města Mladá Vožice a vyvolaná plánovanými konzervačními a památkovými úpravami hradu, se zaměřila na sondáž podél hradebních zdí a na plošný odkryv v okolí tzv. hradní kaple.

z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Netolice 2007-2008 Na místě původního přemyslovského kastelánského hradu, zmiňovaného v Kosmově kronice již k roku 981, postupně vzniká archeopark, zaměřený na období vzniku českého státu v 10.-13. století. Jde o první jihočeskou archeologickou památku, prezentovanou metodou přímé rekonstrukce, doplněnou o prvky skanzenu. Všechny práce jsou prováděny dobovými technikami, tj. s ověřováním původních technologií, materiálů a nástrojů. V roce 2007 byl v rámci první etapy dokončen první objekt - ukázka opevnění se strážní věží jako rozhlednou. Součástí projektu je archeol. výzkum v těch místech slovanského hradiště, která budou výstavbou archeoparku dotčena. Na výzkumu se podílejí studenti archeologie z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Archeologická terénní praxe – slovanské hradiště v Netolicích na sv Archeologická terénní praxe – slovanské hradiště v Netolicích na sv. Jánu

Tábor 2008 V r. 2008 proběhla vysokoškolská praxe studentů kulturní historie Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v oboru archeologie. Byla realizována na Táborsku. Během pěti pracovních dnů se studenti seznámili se způsoby evidence, dokumentace a konzervace archeologického materiálu, při čemž vedle teoretické přípravy absolvovali i práci s nálezovým fondem (umývání a lepení keramiky, třídění nálezů, evidenční a databázové systémy, kreslení ad.). Kromě toho se studenti zapojili do terénního archeologického výzkumu, který v současné době provádí HM Tábor na trase budoucí dálnice D3 v úseku Soběslav – Veselí nad Lužnicí.

Enviromenální archeologie Odběr environmentálního vzorku ze studny z doby římské v Dražkovicích na Pardubicku (výzkum Východočeského muzea v Pardubicích ve spolupráci s LAPE PřF JU).  Výzkum krajiny pyramidových polí v Abusíru, Egypt. Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie PřF JU zde zajišťuje pro Český egyptologický ústav komplexní analýzy z vrstev starověkého jezera. V pozadí Džoserova pyramida. Základem environmentální archeologie je laboratorní práce. Na snímku jsou studentky archeobotaniky při analýze rostlinných makrozbytků. Plavení archeobotanických vzorků na raněslovanském sídlišti v Roztokách u Prahy (výzkum Archeologického ústavu AV ČR Praha, práce zajišťovala LAPE PřF JU)

Zahraniční exkurze V r. 2007 se pod názvem „Itálie 2007“ uskutečnila první zahraniční exkurze studentů archeologie. Odborný program byl zaměřen na poznání středověkých měst Orvieta a Assisi, zaniklého antického přístavu Ostia antica a Říma i Vatikánu. Postupně studenti shlédli chrám sv. Petra, Vatikán a jeho proslulá muzea, římské baziliky a množství dalších kostelů, Andělský hrad, nejvýznamnější antické památky včetně Kolosea, Fora Romana, opevnění, aquadukty, vítězné oblouky a obelisky, Kapitol a Kapitolská muzea, Pantheon, římské katakomby ad. Nezapomenutelným zážitkem byla návštěva zaniklého rozlehlého přístavu Ostia antica. K zajímavostem patřila i jednodenní exkurze, kdy nám archeobotanička Dr. Laura Sadori (Dipartimento di Biologia Vegetale,Universita La Sapienza Roma) a archeolog Dr. Carlo Persiani (Ufficio di Preistoria e Protoistoria, Sovraintendenza ai Beni Culturali, Comune di Roma) umožnili navštívit archeologické naleziště v severní části velkého Říma: Fidene, protohistorické sídliště z 8. století z doby těsně před založením Říma a Casal de Pazzi, konzervované pleistocénní koryto s bohatými nálezy fauny, flóry a artefaktů z období starého paleolitu.

Zahraniční exkurze – Itálie (Řím, Orvieto, Ostie, Asissi) Ubytování a stavování v českém poutním středisku ve Vatikánu 300 m od Svatopetrského náměstí – Velehrad.

Řím katakomby návštěva na Lateránské univerzitě

Ostia antiqua – zaniklý římský přístav

místo, spojené s životem a působením sv. Františka Assisi místo, spojené s životem a působením sv. Františka

V dubnu 2009 se uskuteční exkurze po pravěkých lokalitách a středověkých památkách jižních Čech a Horního Rakouska Tvrz Cuknštejn Hrad a klášter Kuklov Hrad Landštejn Hlavní město Horního Rakouska - Linec

„OŽIVENÁ MINULOST“ PŘIPRAVOVANÝ PROJEKT ARCHEOLOGICKÉHO ÚSTAVU FF JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Tématické okruhy: 1/ monografické zpracování gotických a renesančních skel z jižních Čech 2/ lokalizace a podrobná geodetická dokumentace středověkých a raně novověkých skláren 3/ v rámci uvedeného projektu povrchovými průzkumy a vzorkováním lokalit získat nový materiálový fond 4/ nové poznatky o sklárnách i materiálu zpracovávat v rámci bakalářských, diplomových a doktorských prací na JU v Českých Budějovicích 5/ příprava univerzitního archeologického výzkumu vybrané zaniklé šumavské sklárny (v navazujícím projektu odkryv)

Téma: V Ý R O B A (hutě, pece, související objekty a sídla) Oblast: jižní Čechy (s přesahem – Šumava, Novohradské hory) Období: středověk, novověk Fondy: terénní průzkumy a sběry archeologické výzkumy SOUČASNÝ STAV ARCHEOLOGICKÉHO POZNÁNÍ

Identifikace skláren - povrchové průzkumy, sběry Prameny a informace: archivní prameny historické studie regionální bádání umělecko-historické studie a sbírkové fondy archeologické bádání studium technik a technologií jižní Šumava – sklárny před r. 1600

Archeologický průzkum a lokalizace hutí Stará huť

Archeologický průzkum a sběry Stará huť u Dobré Vody

Zahraniční spolupráce v rámci projektu SOKRATES - ERASMUS Studenti mají možnost absolvovat část svého studia v některých zemích EU. TF JU má uzavřeny smlouvy s fakultami v Německu, Irsku, Rakousku, Holandsku, Belgii, Španělsku, Itálii apod.

Mimostudijní aktivity Dobrovolnická činnost Studentské divadlo Studentský klub

Fakulta studentům dále nabízí ubytování na studentských kolejích v areálu JU stravování v menze v budově fakulty

V budově nové Filozofické fakulty JU přivítáme studenty archeologie v zimním semestru r. 2009.

Filozofická fakulta s rektorátem (pohled z kampusu)