Název: VY_32_INOVACE_VZD689_20 Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je určena pro žáky 8. ročníku v návaznosti na tematický okruh Zaostřeno na zdraví v předmětu Výchova ke zdraví. A měla by sloužit jako opakování z předešlého ročníku. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
Tělo si je samo nevytvoří a musí je přijímat v potravě. Jsou důležité při stavbě tkání, kostí a zubů. Minerální látky se ztrácejí při sportu pocením.
VÁNÍKSHOF POŽŘČOSFDR DÍKELEÍKORASZO LÍK
Voda je pro lidské tělo nezastupitelná. Je to dopravní systém, který se pohybuje po celém těle, rozvádí živiny, shromažďuje a odvádí odpadní látky. Usnadňuje také odvod tělesného tepla.
Kolik % z celkové tělesné hmotnosti člověka tvoří voda?
Kolik litrů tekutin denně bychom měli vypít?
Jaké průměrné množství moči vyjde z těla ven za 1 den?
Nezáleží jenom na tom, co jíme a kolik toho sníme, ale jak si své jídlo připravíme.
3. Zakresli do grafu u jednotlivých tepelných úprav potravin na kolik % se domníváš, že jsou pro tvé zdraví nejlepší.
A B 4. V dnešní době se v obchodech s potravinami setkáváme s nejrůznějšími exotickými plody. Vaším úkolem je připojit název plodu k danému obrázku. citace citace dne
C D E F G citace dne citace dne citace dne citace citace dne
H CH I J plod.popis.htm citace dne
1. GRANÁTOVÉ JABLKO 2. MANGO 3. AVOKÁDO 4. DATLE 5. LIČI 6. KVAJÁVA 7. PAPÁJA 8. NASHI 9. FÍKY 10. KARAMBOLA 11. POMELO
1. Vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo, sodík 2. a) 60 % b) 2,5 - 3l c) 1 - 1,5 l 3. Dušení – vaření – pečení - smažení CHAJGBDEICFH