Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt M Š MT ČR EU PEN Í ZE Š KOL Á M Č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2146 N á zev projektu š koly Inovace ve vzděl á v á n í na na ší š kole Z Š Stud á nka Š ablona III/2 Inovace a zkvalitněn í výuky prostřednictv í m ICT Sada č. XXI Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI _ VV, DUM 17 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Název: Pravěké umění Autor: Mgr. Jitka Rybářová Stručná anotace: Informativní prezentace sloužící k bližšímu seznámení s uměním v pravěku. Metodické zhodnocení: Odpilotováno 14.2. 2012 ve 4.D. Žáci byli seznámeni s pravidly kresby portrétu a historii. V druhé části se pokusili o vlastní kresbu.

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Pravěké umění

3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Jeskynní malby Smysl jeskynních maleb je nejasný. Domníváme se, že byly malovány z rituálních důvodů (věřili, že namalované zvíře jim zajistí štěstí na lovu). Smysl jeskynních maleb je nejasný. Domníváme se, že byly malovány z rituálních důvodů (věřili, že namalované zvíře jim zajistí štěstí na lovu). Některé malby jsou také poškozené prvními zbraněmi (sloužily jako terče). Některé malby jsou také poškozené prvními zbraněmi (sloužily jako terče).

4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Zobrazení zvířat Zvířata jsou zobrazena ze strany, tedy nejtypičtějšího pohledu. Zvířata jsou zobrazena ze strany, tedy nejtypičtějšího pohledu. Rohy, parohy nebo zuby jsou však zobrazeny zepředu, aby byly výrazné a lovci si na ně dali pozor. Rohy, parohy nebo zuby jsou však zobrazeny zepředu, aby byly výrazné a lovci si na ně dali pozor.

5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Venuše Sošky s výraznými ženskými znaky Sošky s výraznými ženskými znaky Jde o projevy kultu plodnosti. Jde o projevy kultu plodnosti. Nejznámější soškou je Věstonická venuše Nejznámější soškou je Věstonická venuše (jako jediná z pálené hlíny). (jako jediná z pálené hlíny). Podobné sošky pocházejí z celé Evropy. Podobné sošky pocházejí z celé Evropy.

6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Citace [cit. 2012-02-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit. 2012-02-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Map_of_Palaeolithic_Art.png Obr. 1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Map_of_Palaeolithic_Art.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Map_of_Palaeolithic_Art.png Obr. 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Lascaux_03.jpg Obr. 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Lascaux_03.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Lascaux_03.jpg Obr. 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Altamira%2C_bison.jpg Obr. 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Altamira%2C_bison.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Altamira%2C_bison.jpg Obr. 4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lascaux,_replica_05.JPG Obr. 4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lascaux,_replica_05.JPGhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lascaux,_replica_05.JPG Obr. 5 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AltamiraBison.jpg Obr. 5 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AltamiraBison.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:AltamiraBison.jpg Obr. 6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse.jpg Obr. 6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse.jpg Obr. 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Venus_von_Willendorf_01.jpg Obr. 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Venus_von_Willendorf_01.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Venus_von_Willendorf_01.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google