Etika v podnikání Business Ethics

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Pojem, význam a historie práva
Etická hlediska péče o staré občany
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Vymezení a pojetí sociální práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Politologie jako věda Politika moc
Problémy menšinových skupin II
sociální psychologie Škola:
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Strategické plánování při zakládání spin-off
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Právo jako filozofický pojem
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Kulhánková Adéla, C4A.  Ř ecké ethos = zvyk, oby č ej, charakter  Praktická filosofie – morální jevy  Deskriptivní etika – mravní jednání a hodnoty.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Norma, právo, forma zákonů
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Postavení pedagogiky mezi vědami
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Ekonomika malých a středních podniků
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Ekonomika – základní pojmy.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Podniková kultura a manažerská etika
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Základní filozofické otázky
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Etika v podnikání Business Ethics

Studijní literatura Putnová A., Seknička P. Etické řízení ve firmě. 2007 Aplikace metod a nástrojů podnikatelské etiky v českém podnikatelském prostředí. Pro Transparency international - Česká republika, Čaník,P., Čaníková, P., 2006 Dytrt, Z. a kol. Dobré jméno firmy. 2006. ------------------------------------------------------------------------ Dytrt, Z. Manažer – etika – globalizace. 2001 Kol. Manažerská etika I.- IX...inspirace pro 21.století… 2001 - 2010 Seknička, P. a kol. Úvod do hospodářské etiky. 2001.  Bláha, J., Dytrt, Z. Manažerská etika. 2003 Rolný, I. Etika v podnikové strategii. 2007 Fotr, Dědina, Hrůzová. Manažerské rozhodování. 2003 Steinmann, H., Lohr, A. Základy podnikové etiky. 1995 Etzioni A. Morální dimenze ekonomiky. 1995 Dytrt, Z. a kol. Etika v podnikatelském prostředí. 2006. Vaněk, J. Principy obecné, ekonomické a informační etiky. 2005 Hellriegel, D., Slocum, J.W., Woodman, R.W. Organizational Behavior. 1989 Armstrong, M. A. Handbook of Human Resource, Management Practice. 2001

„ethos“ : zvyk, obvykle „dobrý zvyk“. Morálka ( latinské): ETIKA Etika ( řecké): „ethos“ : zvyk, obvykle „dobrý zvyk“. Morálka ( latinské): mos : zvyk, obyčej, zákon, pravidlo, předpis, vlastnost, mores : mravy a charakter. Norma : všeobecné, závazné pravidlo, předpis

Etika ETIKA Filosofická disciplína Teorie mravnosti, morálky Nauka o morálce Soustava názorů na mravnost Systém mravních norem Morálka Morálka (z lat. moralitas, správné chování, od mos, moris, mrav) znamená celkovou představu správného jednání ve společnosti Mravnost Souhrn mravních norem a zásad Mrav/y - je ustálený, obvyklý způsob jednání, chování v určitém společenství lidí, obyčej

Etika Etické principy ETIKA Věda, zkoumá lidskou praxi s ohledem na podmínky její morálnosti vystihuje v obecnosti část etiky, kterou lze označit jako etiku obecnou Etické principy k nimž tato etika dospívá, se dotýkají lidské praxe jako celku bez ohledu na konkrétní podoby.

Etika Etické vztahy ETIKA souhrn norem, pravidel vyjadřující názory společnosti na chování a jednání lidí z hlediska dobra a zla, z hlediska správnosti a nesprávnosti Etické vztahy vyjadřují postoje ke světu, k realitě, k životním hodnotám Etické normy – formou příkazů, zákazů, uzancí, požadavků

Etika Etika v podnikání Podniková etika ETIKA v PODNIKÁNÍ Morálka stav fakticky panujících norem ohraničeného kulturního prostoru Etika metodicky ukázněné myšlení o této fakticky panující morálce, vědomí hodnoty morálního smýšlení, postojů, chování, jednání Etika v podnikání reflexe etických principů do veškerých aktivit podnikání Podniková etika v souvislostech hospodářského jednání

Etika Putnová, Seknička ,2007

Morálka Morální jednání ETIKA souhrn obecně závazných pravidel a jednání platných v určitém společenství lidí a vyjadřující to, co je pokládáno za obecně závazné. Vztahuje se k určitému řádu Morální jednání jednání je ve shodě s platnou morálkou

ETIKA Kategorie etiky : morální hodnoty morální normy morální idee

Morální normy „pravidla provozu“ Morální hodnoty Morální idee ETIKA jsou založeny na vztahu mezi člověkem a jevy, věcmi, skutečnostmi nejsou vlastností jevů jsou výsledkem vztahování a vztahů, jsou vyjádřením míry významu jakéhokoliv objektu pro člověka Morální idee vycházejí z filosofického názoru, naznačují, k čemu má jedinec, společnost a společenská skupina, směřovat

Etika Etika a morálka Zdroj : Steinmanjn,H., Lohr,A. (1995), s.13

ETIKA Autonomní Heteronomní Etické zásady si stanoví člověk sám popř. sama společnost Heteronomní Mravní zásady a pravidla jsou chápány jako dané zvnějšku (např. Vyšší inteligencí, Bohem…)

ETIKA Deskriptivní Normativní Klade si za cíl popsat co nejpřesněji mravní jednání a hodnoty v rozmanitých kulturních podobách Normativní Usiluje o to najít a analyzovat normy lidského chování Hledá kritéria pro stanovení „morálně dobrého“ a „morálně špatného“ chování a na jejich základě formulovat určité zákazy, příkazy nebo tabu

ETIKA Individuální Sociální Profesní Zabývá se morálními otázkami jednotlivce při jeho úsilí o vlastní blaho Sociální Zaměřená na společné, obecné dobro Hledá univerzální lidské hodnoty Profesní Aplikuje obecná etická pravidla na poměry konkrétních oborů lidské činnosti (lékařství, novinářství, poradenství apod.)

ETIKA Environmentální Hospodářství Řeší vztah člověka (jedince i lidstva) vůči všemu nelidskému Hospodářství Řeší etické problémy související s transformací stávajícího nebo s budováním nového ekonomického řádu v duchu principů spravedlnosti, solidarity, společenského blaha, demokracie, humanita apod.

Etika a chování jedinců Zdroj : Etzioni, A. ( 1995), s.61