LAGO DI GARDA Gardasee, Gardalake.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09.
Advertisements

AMERIKA POVRCH.
Evropská nej….
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
AMERIKA Mexiko III2-Z7-I-17
Česko.
Dánsko Přírodní poměry.
NÍŽINY ČR.
Určování zeměpisné polohy
Národní park Nahuel Huapi je nejstarší národní park v Argentině. Byl založen v roce Obklopuje stejnojmenné jezero v podhůří patagonských And.
Aneb jezero, které musíme zachránit
Identifikátor: VY_32_INOVACE_Z.7.329
ITÁLIE KOLÉBKA EVROPSKÉ CIVILIZACE ANTIKA KŘESŤANSTVÍ RENESANCE BAROKO
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
ALPY - švýcarské - italské - rakouské.
Východní Evropa – Ukrajina
RUSKO – BAJKALSKÉ JEZERO
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
Chile je přímořský stát na jihozápadě Jižní Ameriky, omývaný na západě a jihu Tichým oceánem. Pevninskou hranici má na severu s Peru, na severovýchodě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Subtropy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Společenské a hospodářské složky města MIKULOV I. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Společenské a hospodářské prostředí
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
Jezero Titicaca Šárka Baranovská
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
RUMUNSKO.
Tvrdolisté lesy V okolí Středozemního moře.
- poloha - rozloha - reliéf
Finsko – země tisíců jezer
Krajina olivových hájů
Tatry – Slovensko Majda Škrlová 3.A.
Jižní Amerika - povrch Autor: Mgr. Marian Solčanský
JEZERO KONIGSSEE Jezero Königssee se nachází v jihovýchodním Bavorsku blízko německo-rakouské hranice.Jezero leží na dně hlubokého údolí obklopené strmými.
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
AutorJitka Jerhotová ŠkolaZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice TémaSousední státy ČR Název materiáluVY_52_INOVACE_05_RAKOUSKO Sada 2 PředmětVlastivěda Ročník5.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název: EVROPA - VODSTVO Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Švýcarsko.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Národní park Nahuel Huapi je nejstarší národní park v Argentině Národní park Nahuel Huapi je nejstarší národní park v Argentině . Byl založen v roce.
Jezero Titicaca VY_32_INOVACE_14_38
Autor: Mgr. Iveta Váňová
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Jezera, bažiny a vodní nádrže
Alpy Vytvořili: Filip Ozga a Erik Šamša. Základní informace Nejvyšší bod m.n.m. (Mont Blanc) Délka km Rozloha km² Světadíl- Evropa.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Transkript prezentace:

LAGO DI GARDA Gardasee, Gardalake

alias Lake Garda, Benaco, Gardasee, Gartsee 1/ aj. 2/ it. 3/ ger.

POLOHA severní Itálie mezi Alpami a Pádskou nížinou 45°38′ severní šířky, 10°40′ východní délky jezero leží v regionech Trentino-Alto Agide, Veneto a Lombardie. (je tedy spravováno třemi provinciemi) nadmořská výška 65 m V severní Itálii mezi Alpami a Pádskou nížinou, v nadmořské výšce 65 m, leží Gardské jezero v regionech Trentino-Alto Adige, Veneto a Lombardie. Tím pádem je jezero spravováno těmito třemi provinciemi.

ČÍSELNÉ ÚDAJE největší italské jezero rozloha 369,98 km² délka 51,6 km a šířka 17,2 km délka břehu 158,4 km průměrná hloubka 136 m maximální hloubka 346 m ČR 76 000km2

VZNIK . . . bylo vytvořeno po poslední době ledové Etschským ledovcem, jehož stopy se ještě dnes velmi výrazně zachovaly severní úzká a dlouhá část připomíná fjord, který obklopují hřbety až 2000 m vysoké jižní širší část je tvořena morénovými zbytky Bylo vytvořeno po poslední době ledové Etschským ledovcem, jehož stopy se ještě dnes velmi výrazně zachovaly. Severní úzká a dlouhá část připomíná fjord, který obklopují hřbety až 2000 m vysoké. Jižní širší část je tvořena morénovými zbytky. Největší přítok je řeka Sarca na severu a z jezera vytéká řeka Mincio (levý přítok řeky Pád) na jihu. Největší města na břehu jsou Desenzano del Garda, Riva del Garda a Salo. Na jezeře je rozvinutá lodní doprava.

Trentino Veneto Lombardie největší přítok je řeka Sarca na severu a z jezera vytéká řeka Mincio (levý přítok řeky Pád) na jihu. Trentino Veneto Lombardie

... a ještě trocha geografie největší města na břehu jsou Desenzano del Garda, Riva del Garda a Salo na jezeře je rozvinutá lodní doprava

KLIMA klima je díky poloze zcela středomořské vlivem teplého větru, tzv. Ora, je skoro každé odpoledne na jezeře čerstvý vítr- ten vytváří ideální podmínky pro surfování

VEGETACE Okolo jezera rostou stromy charakteristické pro středomoří, jako cypřiše, oleandry, cedry, citronovníky, olivovníky, agave a řídce se objevují také palmy. Uplatňuje se výšková stupňovitost

PĚSTOVANÉ PLODINY V okolí jezera jsou pěstovány rozdílné plodiny, na severu jsou vinice na východě a jihu olivovníky a citroníky. Gardské jezero je Denominazione di origine controllata (zkr. DOC) oblast pro bílé, růžové a červené víno. Oblast zahrnuje 25 obcí provincie Brescia, 6 obcí provincie Mantova a 40 obcí provincie Verona. Pěstované odrůdy jsou Barbera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cortese, Merlot, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris a Riesling. Jednotlivé zóny DOC jsou Riviera del Garda Bresciano, Lugana, San Martino della Battaglia und Bardolino.

X-TRÉMY NA GARDĚ KOLA CANYONING WINDSURFING FERRATY: ferrata na Cima Colodri 498 m, ferrata Via del Amicizia 1246 m, via ferrata Rino Pisetta - dosti exponovaná, vede z městěčka a Sarche nedaleko Rivy... ... Rino Pisetta patří mezi sportovní zajištěné cesty, je vhodná pouze pro fyzicky zdatné a závratěmi netrpící jedince s dostatkem zkušeností. Právě proto je tato cesta výzvou i pro zkušené horolezce. Nutno podotknout, že v jedné pasáži se prochází úzkou štěrbinou ve skále a 120 kg lezec by zde asi neprolezl. V zimě běžky kolem Gardy a sjezdovky na Monte Baldu

MY na Gardě. . . kolem jezera cyklistické trasy převýšení i přes 2000m Monte Altissimo 2079mnm

CESTOU DOMŮ -zastávka na Brentě Cima del Grosté 2897 m v Dolomitech Protože minulý rok(2006) byla tuhá zima, tak v polovině června na ferratách stále ležel sníh...

Sentiero SOSAT patří ke zdejším nejkrásnějším, nejvzdušnějším a přesto celkem lehkým ferratám Cima Tosa 3173 m sentiero SOSAT- níže položená, než ostatní ferraty, kt vedou i přes vrcholy Rif. Brentei 2182 m

Děkuji za pozornost … …vzhůru na Gardu

Z čeho jsem čerpala: www.lagobiker.it www.wikipedia.org www.bikebase.cz www.ronnykiaulehn.com www.vieferrate.it www.lagodigarda.it www.cg.tuwien.ac.at www.vrimports.cz www.hobbyzahrada.cz Lago di Garda – mapy, prospekty, průvodce mrybak.web4u.cz juracyz.wz.cz