Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09."— Transkript prezentace:

1 Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09

2 Itálie (Italy) Itálie (italsky Italia) je stát ležící v jižní Evropě na Apeninském poloostrově.Na severu hraničí s Francií, Švýcarskem, Rakouskem a Slovinskem. Uvnitř Itálie leží dva městské státy: Vatikán a San Marino . Z východu Itálii omývá Jaderské moře, z jihu Jónské moře a ze západu Tyrhénské moře. Celková délka pobřeží je 7600 km. K Itálii patří dva velké ostrovy ve Středozemním moři: Sardinie a Sicílie. Itálie je členskou zemí Evropské unie a NATO.

3 Mapa Evropy • Oranžově Evropa • Červeně Itálie

4 Itálie (Italy) Hlavní město: Řím (Roma)
Rozloha: km˛ (71. na světě)z toho 2,04 % vodní plochy Nejvyšší bod: Mont Blanc (Monte Bianco) de Courmayeur (4748 m n. m.) Časové pásmo: +1 obyvatelstvo Počet obyvatel: (23. na světě, 2003) Hustota zalidnění: 194 ob. / km² Jazyk: italština Náboženství: katolické státní útvar Státní zřízení: republika Vznik: 17. března 1861 (sjednocení městských států) Prezident: Giorgio Napolitano (od 15. 5. 2006) Předseda vlády: Silvio Berlusconi (od 15. 4. 2008) Měna: euro (EUR) mezinárodní identifikace

5 Znak Vlajka

6 Vodstvo a členění státu
Pobřeží je na západě členité se zálivy, na východě ploché. Celková délka pobřeží je asi 7600 km. Povrch převážně hornatý. Dominují Západní a Východní Alpy, na severu přesahující 4000 m n.m. včetně nejvyšší hory Monte Bianco (Mont Blanc). V nich jsou častá jezera (Lago di Garda, Lago Maggiore, Lago di Como) vzniklá ústupem pleistocenních ledovců. Celý Apeninský a Kalabrijský poloostrov a největší středomořský ostrov Sicílii vyplňuje pohoří Apeniny dosahující téměř 3000 m n.m. Pásmo Apenin je seismicky velmi aktivní. Častá jsou zemětřesení a erupce sopek Vesuv, Etna (nejvyšší činná sopka Evropy, 3323 m n.m.) a sopek v souostroví Lipari. Hospodářsky významná je Pádská nížina v okolí řeky Pád. Druhým největším ostrovem Středozemního moře je Sardinie.

7 Seznam geografických útvaru
moře: Ligurské moře, Tyrhénské moře, Středozemní moře, Jónské moře, Jaderské moře zálivy: Janovský záliv, Gaetský záliv, Salernský záliv, Tarentský záliv, Benátský záliv průlivy: Messinský průliv, Otrantský průliv, Bonifácký průliv ostrovy: Sicílie, Sardinie, Elba poloostrovy: Apeninský poloostrov, Salentina, Kalabrijský poloostrov, Gargano pohoří: Apeniny, Alpy, Dolomity jezera: Gardské jezero (Lago di Garda), Como, Maggiore, Trasimenské jezero řeky: Pád, Tibera (Tevere), Arno, Ofanto, Sineto

8 Mapa Itálie

9 Podnebí • Alpy leží v mírném pásu s rozdíly mezi vrcholy hor a údolími. Pádská nížina má chladný vnitrozemský charakter. Zbytek území leží v subtropickém středomořském pásu s typickým horkým suchým létem a mírnou zimou bohatou na srážky.

10 Obyvatelstvo • S téměř 60 milióny obyvatel podobně jako Velká Británie a Francie patří Itálie k nejlidnatějším státům Evropy a je nejlidnatější z celé jižní Evropy. Přirozený přírůstek je v současnosti mírně stagnující. Střední délka života je u žen 80,5 a u mužů 74,1 let. Itálie má čtvrtou nejstarší populaci na světě.

11 Nejlidnatější města Řím (2 546 000 obyvatel)
Milán ( obyvatel) Neapol ( obyvatel) Turín ( obyvatel) Palermo ( obyvatel) Janov ( obyvatel) Florencie ( obyvatel) Bari ( obyvatel) Catania ( obyvatel) Benátky ( obyvatel)

12 Cestovní ruch Itálie je jedním z turisty nejnavštěvovanějších států světa. Turisty sem lákají antické a středověké renesanční památky (Řím (Roma), Florenice, Benátky, Pisa), pláže (prakticky celém pobřeží, Bibione, Rimini; Gardské jezero), hory Alpy. Lákadly jsou i lázně a různé filmové a hudební festivaly (Benátky, Sanremo). V Itálii se nachází nejvíce kulturních památek zapsaných na seznamu UNESCO (41)

13 Hospodářství Itálie je vysoce rozvinutý průmyslově- zemědělský stát, nejrozvinutější v jižní Evropě

14 Zemědělství Pěstují se tyto plodiny: pšenice, ječmen, žito, oves, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, sója, slunečnice, olivy, citrusy, jablka, hrušky, broskve, luštěniny, tabák, vinná réva a zelenina. Itálie vyniká ve sklizni vinné révy a výrobě vína. Sklizeň okolo tun ročně je největší na světě a výroba okolo hektolitrů vína je srovnatelná jen s produkcí Francie. Chovají se tato zvířata: skot, ovce, prasata, drůbež, koně, osli, kozy a bourci morušoví. Velmi významný je též rybolov. Významnými zemědělskými oblastmi jsou Pádská nížina, Apulie, Toskánsko, Sicílie a Kampánie.

15 Zdroje kde jsem čerpal http://cs.wikipedia.org/wiki/Italie

16 THE END


Stáhnout ppt "Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09."

Podobné prezentace


Reklamy Google