Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_85 Jméno autora:František Sajdl Třída/ročník:H4A, 4ročník Datum vytvoření:12.10. 2012

2 Vzdělávací oblast:Cestovní ruch Tematická oblast:technika cestovního ruchu Předmět:Cestovní ruch Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák charakterizuje Evropu, jako ideální kontinent pro všechny druhy a formy CER. Uvádí její kulturní, společenskou, historickou a hospodářskou charakteristiku. Vysvětlí jedinečnost Evropy v porovnání s jinými kontinenty. Klíčová slova:Kolonie, nepřerušený vývojj západní standard Druh učebního materiálu:Prezentace

3

4 Rozloha 10 532 000 km2, druhý nejmenší kontinent po Austrálii Rozloha 10 532 000 km2, druhý nejmenší kontinent po Austrálii Hustě osídlený(v roce 2005,měla 730 000 000 obv.) Hustě osídlený(v roce 2005,měla 730 000 000 obv.) Mluví se zde 209 různými jazyky Mluví se zde 209 různými jazyky Evropa měla vliv na historický a kulturní vývoj světa Evropa měla vliv na historický a kulturní vývoj světa Evropu ohraničuje Severní ledový oceán, na východě pohoří Ural, řeka Ural (někdy i Emba), na jihovýchodě Kaspické moře, Černé moře, na jihu Středozemní moře a na západě Atlantský oceán. Jako součást jihovýchodní hranice je také řeka Kuma v severním předhůří Kavkazu (Elbrus, 5642). Evropu ohraničuje Severní ledový oceán, na východě pohoří Ural, řeka Ural (někdy i Emba), na jihovýchodě Kaspické moře, Černé moře, na jihu Středozemní moře a na západě Atlantský oceán. Jako součást jihovýchodní hranice je také řeka Kuma v severním předhůří Kavkazu (Elbrus, 5642).

5 Název světadílu je odvozen od akkadského slova "ereb" = západ Slunce Název světadílu je odvozen od akkadského slova "ereb" = západ Slunce „assu“ = země světla „assu“ = země světla Evropa je světadílem velkých kontrastů. jižní pobřeží leží v oblasti horkého Středomoří, severní pobřeží je naopak velmi chladné. Evropa je světadílem velkých kontrastů. jižní pobřeží leží v oblasti horkého Středomoří, severní pobřeží je naopak velmi chladné. podnebné pásy = hor. pásmovitost podnebné pásy = hor. pásmovitost horské oblasti = vert. stupňovitost horské oblasti = vert. stupňovitost Evropa má velké přírodní bohatství s rozsáhlou škálou povrchových, podnebných a rostlinných podmínek. Významné nerostné suroviny jsou už ale většinou vyčerpané. Evropa má velké přírodní bohatství s rozsáhlou škálou povrchových, podnebných a rostlinných podmínek. Významné nerostné suroviny jsou už ale většinou vyčerpané. Významnou roli hraje moře, které je spojnicí se světem. Jižní, severní a západní Evropa je převážně tvořena poloostrovy a ostrovy, a tudíž je prostoupena mořem, které poskytuje své „dary": ryby a suroviny. Významnou roli hraje moře, které je spojnicí se světem. Jižní, severní a západní Evropa je převážně tvořena poloostrovy a ostrovy, a tudíž je prostoupena mořem, které poskytuje své „dary": ryby a suroviny. Evropa má velmi členité pobřeží a je nejčlenitější ze všech světadílů. Délka pobřeží činí 37.000 km. Evropa má velmi členité pobřeží a je nejčlenitější ze všech světadílů. Délka pobřeží činí 37.000 km. Podnebí - přímořské (Bretaň) Podnebí - přímořské (Bretaň) - přechodné (ČR) - přechodné (ČR) - kontinentální (Rus.) - kontinentální (Rus.)

6 Evropa má pestrý reliéf Evropa má pestrý reliéf Průměrná nadmořská výška činí 290 m n.m. (nejméně ze všech světadílů). Průměrná nadmořská výška činí 290 m n.m. (nejméně ze všech světadílů). Většinu území zaujímají nížiny (60 %) a pahorkatiny; na velehory přes 2 000 m výšky připadají jen 2 % plochy Většinu území zaujímají nížiny (60 %) a pahorkatiny; na velehory přes 2 000 m výšky připadají jen 2 % plochy Vysočiny převažují na poloostrovech, v jejich okolí a na Islandu. Vysočiny převažují na poloostrovech, v jejich okolí a na Islandu. Evropa se dělí na několik fyzickogeografických soustav (Karpaty, Česká vysočina...) Evropa se dělí na několik fyzickogeografických soustav (Karpaty, Česká vysočina...)

7 Větší část Evropy spadá do oblasti mírného podnebí; jižní Evropa má klima subtropické (středomořské), nejzazší severovýchod Evropy a ostrovy dále k severu pak má podnebí polární (arktické). Větší část Evropy spadá do oblasti mírného podnebí; jižní Evropa má klima subtropické (středomořské), nejzazší severovýchod Evropy a ostrovy dále k severu pak má podnebí polární (arktické). V Evropě bývá nejtepleji v létě na jihozápadě ve Španělsku (teplotní rekord Sevilla +47 °C), nejchladněji v zimě na severovýchodě v Rusku (Pustozersk -58 °C). V Evropě bývá nejtepleji v létě na jihozápadě ve Španělsku (teplotní rekord Sevilla +47 °C), nejchladněji v zimě na severovýchodě v Rusku (Pustozersk -58 °C). Vůbec nejdeštivějším místem je Boka Kotorská v Černé Hoře (průměrný roční úhrn 4 600 mm), ale zpravidla se roční množství srážek ve vnitrozemí střední Evropy pohybuje od 500 do 800 mm. Vůbec nejdeštivějším místem je Boka Kotorská v Černé Hoře (průměrný roční úhrn 4 600 mm), ale zpravidla se roční množství srážek ve vnitrozemí střední Evropy pohybuje od 500 do 800 mm.

8 významné řeky - Volha, Dunaj, Dněpr, Don, Rýn, Rhóna, Labe významné řeky - Volha, Dunaj, Dněpr, Don, Rýn, Rhóna, Labe největší jezera - Ladožské jezero, Oněžské jezero, Vahern, Saimaa největší jezera - Ladožské jezero, Oněžské jezero, Vahern, Saimaa moře - Kaspické, Středozemní, Černé, Jaderské, Baltské,…..? moře - Kaspické, Středozemní, Černé, Jaderské, Baltské,…..? oceány - Atlantský a Severní ledový oceán oceány - Atlantský a Severní ledový oceán


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google