Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Island (EUPŠD11), Z 8.r. Zpracoval: Mgr. Kijanica Pavel

2 Anotace DUM je zaměřen na vyvození učiva o Islandu. Žák získá základní informace o rozloze, počtu obyvatel, etnickém složení obyvatelstva aj. Dále o poloze státu, vlajce, hymně, hlavním městě, přírodních podmínkách a o zajímavostech země. DŮM na svém konci obsahuje dobrovolný domácí úkol DUM byl vytvořen dne:

3 Samostatná práce Do sešitu ve zkratce popiš polohu země.
na jakém kontinentě leží na jakém světadílu leží s kým sousední zda je vnitrozemský či přímořský pokud přímořský - jaké moře ho omývá aj.

4 Poloha Island je ostrovní stát, nacházející se v severozápadní části Evropy při pobřeží Severního Atlantského oceánu. 99,8 % Islandu leží na stejnojmenném ostrově - Island, který má rozlohu 103 000 km² a je druhým největším ostrovem v Evropě po Velké Británii.

5 Vlajka Islandská vlajka pochází z roku 1915, ale oficiální státním symbolem se stala teprve v roce 1944, kdy Island získal úplnou nezávislost. Vlajka využívá tradiční islandské barvy – modrou a bílou (je vlastně stejná jako norská, ale červená a modrá jsou obráceně

6 Hymna

7 Základní informace Rozloha: 103 000 km2 Obyvatelstvo: 331 000
Hlavní město: Reykjavík ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Islanďané 93%, Poláci 3%, Dánové 1% Jazyky: islandština (úřední) Náboženství: luteránské 87%, katolické 2%, ostatní Měna: 1 islandská koruna = 100 aurarů

8 Hlavní město Reykjavík
Leží na JZ pobřeží. Sídlo vzniklo v roce 874 a představovalo první stále osíldlení na ostrově. Dlouho bylo jen malým přístavem. Od roku 1918 je hlavním městem Islandu.

9 Povrch

10 Povrch Vrchoviny pokrývají většinu rozlohy státu. Jsou položeny nad nadmořskou výškou 400 až 500 m a jsou téměř neobydleny, protože z dešťů a sněhu voda neodtéká, ale zůstane stát. Nížin na Islandu je poměrně málo, asi nejrozsáhlejší nížina se nachází pod ledovcem Vatnajökull a v okolí města Selfoss. Další nížiny jsou na východě v okolí města Egilsstaðir, na poloostrově Reykjanes a v Reykjavíku.

11 Sopky Víš jak funguje sopka? Zkus před třídou popsat tento jev a poté se společně podívejme jak to opravdu funguje  Krajinu zdobí několik desítek vulkánů s dominantní výškou, které tvoří zdaleka viditelné kužely. Starší skalní hřbety vystupují z náhorních plošin a ledovců. Nejznámější je sopka Hekla měřící m. Patří k nejaktivnějším na světě. Leží 50 km od jižního pobřeží. Má zhruba tvar loďky obrácené dnem vzhůru, na jejímž dně se prolamují jednotlivé krátery o hloubce až 100 m.

12 Národní parky Na Islandu jsou tři národní parky:
Národní park Vatnajökull - nejmladší, byl vyhlášen v roce 2008, rozloha km2 - největší národní park Evropy, zahrnuje ledovec Vatnajökull, Skaftafell (dřívější národní park) a Jökulsárgljúfur (dřívější národní park - na S Islandu) Národní park Snæfellsjökull - ustaven v roce 2001 Národní park Þingvellir - nejstarší národní park

13 Podnebí Island leží v blízkosti centra tlakové níže a přes svou severní polohu má díky teplým vodám Golfského proudu mírné oceánské klima. Míšení teplých a chladných mořských vod má za následek vznik vydatných dešťů. Občas se zde vidí i polární záře.

14 NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA ISLANDU
Klikni na odkaz a zjisti více o nejkrásnějších místech Islandu

15 Zajímavosti Sopka: Eyjafjallajökull
Teorie: Video:

16 Slepá mapa

17 Dobrovolný domácí úkol 
Zopakuj si doma strukturu sopky a nakresli ji na A5.

18 Řešení

19 Použité zdroje VILÍMEK, V., NOVÁKOVÁ, R., Evropa: Zeměpis pro základní školy. 4. vyd. Příbram: Scientia, ISBN ŠERCLOVÁ, Andrea. Svět do kapsy: Podrobný průvodce po státech celého světa od A do Z. 2. vyd. Český Tešín: Ottovo, ISBN Obrázky dostupné z:


Stáhnout ppt "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google