Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6"— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6. ROČNÍKU B) TÉMA : AFRIKA – vodstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU : Žáci se seznámí s vodstvem Afriky D) POMŮCKY : pracovní list, školní atlas světa, učebnice zeměpis světa 1, obrysová mapa Afriky, psací potřeby E) KLÍČOVÁ SLOVA : názvy řek a jezer, příkopová propadlina F) PILOTÁŽ: pomocí školního atlasu (str. 36) žáci vyhledávali a do obrysu Afriky (překreslili z učebnice str. 30) vyznačili pojmy, se kterými byli prezentací seznámeni.

3 Nil je druhá nejdelší řeka na světě, protéká východní Afrikou z jihu na sever v délce km. Povodí řeky má rozlohu asi km². Nil a především jeho pravidelné záplavové cykly přinášející úrodné nánosy daly vzniknout staroegyptské civilizaci.

4 RYBÁŘ NA NILU

5 ASUÁNSKÁ PŘEHRADA

6 Bílý Nil od Viktoriina jezera Viktoriin Nil, Albertův Nil, Horský Nil a Bílý Nil do svého soutoku s Modrým Nilem (u Chartúmu) urazí trasu délky 3700 km. Bílý Nil přítokem Sobat takřka dvojnásobně zvětšuje svůj průtok. Právě tento přítok přináší do Nilu při velké vodě mnoho pevných částic, jež dávají vodě bílou barvu a řece jméno.

7 Modrý Nil protéká Etiopií a Súdánem. Jeho délka je 1600 km
Modrý Nil protéká Etiopií a Súdánem. Jeho délka je 1600 km. Výtok řeky z jezera Tana.

8 Kongo je nejvodnatější řeka v Africe a druhá nejvodnatější na Zemi po Amazonce. Co se týká délky, je se svými km druhá nejdelší (po Nilu). Její povodí je v Africe největší a je druhým největším říčním povodím na světě (opět po Amazonce). Má rozlohu km² a leží převážně v Konžské pánvi a okolních hornatinách.

9 Niger je řeka v Západní Africe
Niger je řeka v Západní Africe. Je to třetí největší řeka toho kontinentu.

10 Zambezi je řeka dlouhá 2660 km. Povodí má rozlohu 1 330 000 km²
Zambezi je řeka dlouhá 2660 km. Povodí má rozlohu 1 330 000 km². Je čtvrtou nejdelší africkou řekou a nejdelší řekou, která vtéká do Indického oceánu.

11 Viktoriiny vodopády jsou jedny z největších vodopádů na světě
Viktoriiny vodopády jsou jedny z největších vodopádů na světě. Nacházejí se v jižní Africe na řece Zambezi na hranicích mezi Zambií a Zimbabwe. Šířka vodopádu je 1800 m. Voda padá dolů z útesu vysokého 120 m do úzkého (130 m) a hlubokého (140 m) kaňonu v čediči.

12 PŘEHRADNÍ NÁDRŽ KARIBA NA ŘECE ZAMBEZI

13 Viktoriino jezero a průběh Východoafrického zlomového pásma
Viktoriino jezero také Victoria Nyanza nebo Ukerewe (anglicky Lake Victoria) je jezero ve Východní Africe na území Tanzanie (51 %), Keni (6 %) a Ugandy (43 %). Je druhé největší sladkovodní jezero na Zemi po Hořejším jezeru v Severní Americe a největší jezero v Africe. Patří do skupiny Velkých Afrických jezer. Jezero vyplňuje mělkou tektonickou prohlubeň v severní části Východoafrické pahorkatiny a ze severu je zahrazeno lávovým potokem. Má rozlohu km². Je maximálně 320 km dlouhé a 275 km široké. Viktoriino jezero a průběh Východoafrického zlomového pásma

14 JEZERO TANGANIKA JE NEJHLUBŠÍ A 2. NEJVĚTŠÍ (34 000 km²) V AFRICE

15 PRACOVNÍ LIST 1. překresli obrys Afriky. (učebnice str. 30) 2
PRACOVNÍ LIST 1. překresli obrys Afriky (učebnice str.30) 2.vyhledej ve školním atlase (str. 36) pojmy uvedené v prezentaci a vyznač je do slepé mapy

16 ZDROJ: - Vložil uživatel Mschlindwein. Http://cs. wikipedia
ZDROJ: - Vložil uživatel Mschlindwein.  [cit ]. Soubor:Africa.NileMap.01.png Dostupné z WWW: < - Vložil uživatel Disdero.  [cit ]. Soubor:EternalNile.JPG. Dostupné z WWW: < - Vložil uživatel Blueshade.  , 12:35[cit ]. Soubor:AswanHighDam Egypt.jpg Dostupné z WWW: < >. - Vložil uživatel DieBuche   , 22:23 [cit ]. Soubor:Niloblanco.jpg Dostupné z WWW: < >. - Vložil uživatel Ondřej Žváček.  , 10:37 [cit ]. Soubor:Blue Nile.jpg Dostupné z WWW: < >. - Vložil uživatel Vberger.  , 06:06 [cit ]. Soubor:Congo maluku.jpg Dostupné z WWW: <

17 - Vložil uživatel Guaka Http://cs. wikipedia. org [online]. 17. 6
- Vložil uživatel Guaka   , 20:06 [cit ]. Soubor:Niger river at Koulikoro.jpg Dostupné z WWW: < - Vložil uživatel Tomia.  , 14:50 [cit ]. Soubor:Zambezi River near Zambezi Town.jpg . Dostupné z WWW: < - Vložil uživatel Botev.  , 22:28 [cit ]. Soubor:Victoria Falls Zambezi.jpg . Dostupné z WWW: < > - Vložil uživatel Ulamm.  , 22:47 [cit ]. Soubor:Kariba dam.jpg. Dostupné z WWW: < - Vložil uživatel Sing.  , 22:30 [cit ]. Soubor:Rift.svg . Dostupné z WWW: < - Vložil uživatel Saperaud.  , 07:50 [cit ]. Soubor:Fisherman on Lake Tanganyika.jpg Dostupné z WWW: < >.

18 - HOLEČEK Milan, JANSKÝ Bohumír a kolektiv
- HOLEČEK Milan, JANSKÝ Bohumír a kolektiv. ZEMĚPIS SVĚTA 1 (UČEBNICE ZEMĚPISU PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA) Vydalo Nakladatelství České geografické společnosti ,s.r.o., Ostrovní 30, Praha 1, ISBN Mapa str ŠKOLNÍ ATLAS SVĚTA. Vydala Kartografie Praha, a.s ISBN Strana 36.


Stáhnout ppt "ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6"

Podobné prezentace


Reklamy Google