Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Vytvořili nej borci z devítky…
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Petržel Petroselinum crispum.
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Digitalizace výuky Příjemce
Kakostovité (Geraniaceae)
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Simona Keková, KMD FreeDeK
Cibule obecná.
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
Rostliny Pokojové rostliny.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
Chryzantémy.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Miříkovité.
Hospodářsky významné rostliny - koření
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Brukvovité.
Biosféra.
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Koření.
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Subtropický pás.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Kmeny  Prvoci - Lamblie střevní (Ptáčková)  Lilkovité - Lilek rajče (Matlochová) - Rulík zlomocný (Pallová)  Bobovité - Hrách setý (Krejčířová)  Ostnokožci.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školy: Základní škola Městec Králové
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Potraviny a výživa – čaj
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Koření do kuchyně

Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo po moři z tropických oblastí. Do Evropy se dováželo po moři z tropických oblastí. Jako koření se používají plody nebo části rostliny. Jako koření se používají plody nebo části rostliny.

Historie koření První dochované zmínky o užívání koření pocházejí z Číny, z první poloviny 3. tisíciletí před naším letopočtem. První dochované zmínky o užívání koření pocházejí z Číny, z první poloviny 3. tisíciletí před naším letopočtem. Také staroegyptské recepty z poloviny 2. tisíciletí př. n. l. vyžadují různé koření - anýz, hořčici, kmín, koriandr, mátu, pelyněk, skořici nebo šafrán. Také staroegyptské recepty z poloviny 2. tisíciletí př. n. l. vyžadují různé koření - anýz, hořčici, kmín, koriandr, mátu, pelyněk, skořici nebo šafrán.staroegyptskéreceptystaroegyptskérecepty Sumerové pěstovali v Mezopotámii fenykl, kmín, koriandr, šafrán a tymián, už staří Indové používali kardamon, kurkumu, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořici. Sumerové pěstovali v Mezopotámii fenykl, kmín, koriandr, šafrán a tymián, už staří Indové používali kardamon, kurkumu, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořici. Mnoho zpráv se dochovalo ze starého Řecka. Mnoho zpráv se dochovalo ze starého Řecka.

Různá koření-Pepř černý Pepř černý jsou plody pepřovníku černého sklizené v nedozrálém stavu, používají se jako koření. Pepř černý jsou plody pepřovníku černého sklizené v nedozrálém stavu, používají se jako koření. pepřovníku černéhokoření pepřovníku černéhokoření Pochází z Indie, dnes se však dováží z řady tropických zemí. Pochází z Indie, dnes se však dováží z řady tropických zemí.Indie Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů: Pepř černý,pepř bílý,pepř zelený. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů: Pepř černý,pepř bílý,pepř zelený.

Muškátový květ Muškátový květ je druh koření. Jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého. Muškátový květ je druh koření. Jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého. koření míšek muškátovníku pravého koření míšek muškátovníku pravého Nejedná se tedy vůbec o „květ“, jak naznačuje název. Nejedná se tedy vůbec o „květ“, jak naznačuje název.květ Do západních zemí toto koření prvně přivezli počátkem středověku Arabové a velmi záhy se stalo vzácným a vyhledávaným. Do západních zemí toto koření prvně přivezli počátkem středověku Arabové a velmi záhy se stalo vzácným a vyhledávaným.

Muškátový oříšek Muškátový oříšek je druh koření. Muškátový oříšek je druh koření. koření Jedná se o sušený endosperm muškátovníku pravého. Jedná se o sušený endosperm muškátovníku pravého.endosperm muškátovníku pravéhoendosperm muškátovníku pravého Je asi 3 cm dlouhý, obvějčitý, světle hnědé barvy, na povrchu mírně vrásčitý. Je asi 3 cm dlouhý, obvějčitý, světle hnědé barvy, na povrchu mírně vrásčitý. Nejedná se tedy o „oříšek“ jak nazančuje název, ale o část semena. Nejedná se tedy o „oříšek“ jak nazančuje název, ale o část semena.oříšeksemenaoříšeksemena

Hřebíček Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného. Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného.hřebíčkovce vonnéhohřebíčkovce vonného Pochází z Moluckých ostrovů. Pochází z Moluckých ostrovů.Moluckých ostrovůMoluckých ostrovů Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa. Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa. Pro své výrazné aroma je i součástí mnoha aromatických směsí. Pro své výrazné aroma je i součástí mnoha aromatických směsí. Do Evropy dovezli první hřebíček arabští obchodníci už v 8. století. Do Evropy dovezli první hřebíček arabští obchodníci už v 8. století. 8. století 8. století

Jalovec Plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni. Plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni. Mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť i vůni. Mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť i vůni. Jalovčinky působí proti zánětům střevního traktu,proti revmatismu, ke zlepšení dýchání,jsou močopudné, zlepšují krevní oběh a trávení,působí proti nadýmání. Jalovčinky působí proti zánětům střevního traktu,proti revmatismu, ke zlepšení dýchání,jsou močopudné, zlepšují krevní oběh a trávení,působí proti nadýmání.

Nové koření Nové koření jsou vonné bobulky z tropické Ameriky, nepodobné pepři. Nové koření jsou vonné bobulky z tropické Ameriky, nepodobné pepři. Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, až počátkem 17. století. Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, až počátkem 17. století. Bylo tedy oproti již dříve známým druhům koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu "nové koření". Bylo tedy oproti již dříve známým druhům koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu "nové koření".

Skořice Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stále zelených tropických stromů. Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stále zelených tropických stromů. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury a olej. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury a olej.silice tinkturyolejsilice tinkturyolej Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. U nás byla známá v 15.stol. U nás byla známá v 15.stol. Pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu. Pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu.

Oregáno Neboli „Dobromysl obecná“. Neboli „Dobromysl obecná“. Oregáno pochází z Anglie, ale nyní se pěstuje v celé Evropě. Oregáno pochází z Anglie, ale nyní se pěstuje v celé Evropě. Z léčebného hlediska podporuje zažívání, používá se také k léčbě kašle a při bolestech hrdla. Z léčebného hlediska podporuje zažívání, používá se také k léčbě kašle a při bolestech hrdla. Listy se také žvýkají při bolestech zubů. Listy se také žvýkají při bolestech zubů. Působí na uchování dobré nálady a dobré mysli. Působí na uchování dobré nálady a dobré mysli.

Bazalka Bazalka vonná, někdy nazývaná též bazalka pravá, je jednoletá rostlina. Bazalka vonná, někdy nazývaná též bazalka pravá, je jednoletá rostlina. Původní areál byl pravděpodobně v Přední Indii. Původní areál byl pravděpodobně v Přední Indii. Bazalka se pěstuje již od starověku v jižní Evropě, do střední Evropy se dostala v 16. století, v ČR vzácně i zplaňuje. Bazalka se pěstuje již od starověku v jižní Evropě, do střední Evropy se dostala v 16. století, v ČR vzácně i zplaňuje.

Anýz Lidový název: hvězdičkové koření, čínský anýz, hvězdicový anýz. Lidový název: hvězdičkové koření, čínský anýz, hvězdicový anýz. Do Evropy se dostal až na počátku 17. století. Do Evropy se dostal až na počátku 17. století. Daleko dříve byl znám v Rusku. Daleko dříve byl znám v Rusku. V Číně bylo toto koření pěstováno a používání i jako léčivo již před 3000 lety. V Číně bylo toto koření pěstováno a používání i jako léčivo již před 3000 lety.

Zázvor Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu je zázvor. Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu je zázvor. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii,Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a v západní Africe. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii,Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a v západní Africe. Z oddenků se připravuje zázvorový olej, esence, suší se a melou, přidávají se do nejrůznějších směsí. Z oddenků se připravuje zázvorový olej, esence, suší se a melou, přidávají se do nejrůznějších směsí.

Chilli Chilli paprička (místo chilli se někdy užívá název kayenský pepř),je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Chilli paprička (místo chilli se někdy užívá název kayenský pepř),je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika.paprikIndie ČínyJaponskaVietnamu AfrikyJižní a Střední AmerikyMexikapaprikIndie ČínyJaponskaVietnamu AfrikyJižní a Střední AmerikyMexika Hojně se užívají i na Balkáně. Hojně se užívají i na Balkáně. Balkáně

Kayenský pepř Tímto názvem bývá často označován prášek ze sušených chilli papriček. Tímto názvem bývá často označován prášek ze sušených chilli papriček. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Pochází z oblasti střední Ameriky. Pochází z oblasti střední Ameriky.střední Amerikystřední Ameriky Karibští domorodci s ním seznámili už Kolumbovy námořníky. Karibští domorodci s ním seznámili už Kolumbovy námořníky.Kolumbovy

Bobkový list Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného. Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného.list vavřínu vznešenéholist vavřínu vznešeného Ve Střední Americe se podobně používá místní bylina zvaná laurel,která má tenčí listy a jemnější aroma. Ve Střední Americe se podobně používá místní bylina zvaná laurel,která má tenčí listy a jemnější aroma. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru.

Tymián Tymián obecný je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Tymián obecný je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Pocházející ze středomoří. Pocházející ze středomoří. Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony). Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony).silice tříslovinyhořčinyflavonysilice tříslovinyhořčinyflavony Původní areál se nacházel ve středomoří, odtud se pěstování rozšířilo i do střední a východní Evropy, zde se však musí přezimující kultury chránit před zimou. Původní areál se nacházel ve středomoří, odtud se pěstování rozšířilo i do střední a východní Evropy, zde se však musí přezimující kultury chránit před zimou. středomoří

Majoránka Staří Římané, Egypťané a Řekové ji považovali víc za léčivou rostlinu než za koření. Staří Římané, Egypťané a Řekové ji považovali víc za léčivou rostlinu než za koření. Kdysi se z ní připravovali i nápoj lásky. Kdysi se z ní připravovali i nápoj lásky. Původem je ze severní Afriky, Přední Asie a jižní Evropy, kde se také nejvíce pěstuje. Původem je ze severní Afriky, Přední Asie a jižní Evropy, kde se také nejvíce pěstuje.

Kmín Kmín jsou sušená semena kmínu kořenného. Kmín jsou sušená semena kmínu kořenného. kmínu kořenného kmínu kořenného Je to jedno z nejstarších používaných evropských koření. Je to jedno z nejstarších používaných evropských koření. Jeho použití je doloženo už ze starověku. Jeho použití je doloženo už ze starověku. Roste planě na našich lukách, v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Roste planě na našich lukách, v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii.

Nápoje

Čajovník a zelený čaj Čajovník čínský je původem z jihovýchodní Asie. Čajovník čínský je původem z jihovýchodní Asie. Pěstuje se ve formě keřů v oblastech tropů a subtropů na všech světadílech. Pěstuje se ve formě keřů v oblastech tropů a subtropů na všech světadílech. Sušená a tzv. fermentovaná, různými způsoby upravovaná poupata (tipsy) a listy této rostliny se využívají hlavně k přípravě nápoje – čaje. Sušená a tzv. fermentovaná, různými způsoby upravovaná poupata (tipsy) a listy této rostliny se využívají hlavně k přípravě nápoje – čaje.čaje První písemná zmínka o čaji pochází z číny z 3. st. n.l. První písemná zmínka o čaji pochází z číny z 3. st. n.l. Nápoj zvaný zelený čaj je „pravým“ čajem, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Nápoj zvaný zelený čaj je „pravým“ čajem, který při svém zpracování prošel minimální oxidací.čajem oxidacíčajem oxidací Zelený čaj je populární v Číně, Tchajwanu, Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě. Zelený čaj je populární v Číně, Tchajwanu, Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě.Číně Tchajwanu KonguJaponsku KorejiStředním VýchoděČíně Tchajwanu KonguJaponsku KorejiStředním Východě Relativně nedávno se také více rozšířil na Západě, kde je tradičněji konzumován čaj černý. Relativně nedávno se také více rozšířil na Západě, kde je tradičněji konzumován čaj černý.Západěčaj černýZápaděčaj černý Čaj se pije už téměř let. Čaj se pije už téměř let. Indie a Čína byli první dvě krajiny, kde se začal pěstovat. Indie a Čína byli první dvě krajiny, kde se začal pěstovat.

Obrázky Plantáž zeleného čaje Lístky zeleného čaje Lístky Čajovníku

Kávovník Kávovník je polotropický keř, původem z horských lesů Etiopie. Kávovník je polotropický keř, původem z horských lesů Etiopie.Etiopie Nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů, kam se dostal jako významná potravinářská plodina. Nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů, kam se dostal jako významná potravinářská plodina. Pěstuje se v Brazílii, Africe, na Madagaskaru, na ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu. Pěstuje se v Brazílii, Africe, na Madagaskaru, na ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu.Brazílii AfriceMadagaskaruCejlonIndii VietnamuBrazílii AfriceMadagaskaruCejlonIndii Vietnamu Kávovníky na Hawai

Kakaovník Kakao je obvyklé označení pro semena kakaovníku a z nich vyrobený prášek. Kakao je obvyklé označení pro semena kakaovníku a z nich vyrobený prášek.kakaovníku Kakaovníky rostou na sever a na jihu od rovníku světových plantáží kakaa, se nachází v západní Africe. Kakaovníky rostou na sever a na jihu od rovníku světových plantáží kakaa, se nachází v západní Africe.sever jihplantážíAfricesever jihplantážíAfrice Kakaovníky pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky, kde rostly na úbočí And v povodí řek Amazonky a Orinoco. Kakaovníky pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky, kde rostly na úbočí And v povodí řek Amazonky a Orinoco. Jižní Ameriky AndAmazonky Orinoco Jižní Ameriky AndAmazonky Orinoco Kakaový bob se semeny