Vinařství ČR Anežka Loukotová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Výroba vína.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
Výroba vína a destilátů
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Složitá a slavnostní menu
Simona Keková, KMD FreeDeK
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Alkoholické nápoje - víno
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
Schwarzmann Synonymum (zkratka): Schw
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Vinařství ČR Anežka Loukotová

Vinařství  zemědělské odvětví zabývající se pěstováním a zkoumáním vinné révy Enologie- věda, která se zabývá vínem a vinařstvím úkoly vinaře: zúrodňování vinice, zavlažování, monitorování a odstraňování škůdců, sledování růstu rostlin, rozhodnutí kdy sklízet úrodu a řez vinné révy během zimních měsíců za patrona vinařů je považován sv. Urban

Réva vinná (vitis vinifera) čeleď révovitých jedna z nejstarších rostlin pěstovaná člověkem hrozny se používají k přímé konzumaci, k sušení a kandování a především jako surovina pro výrobu vína a dalších nápojů réva lesní (Vitis vinifera subsp. sylvestris) vykazuje velkou rozmanitost hroznů v chuti, barvě, velikosti i tvaru bobulí → vznik různých odrůd révy vinné liánovitá rostlina- po oporách se pne pomocí vlastních úponků Dorůstá až do výšky 4 m, průměr kmene do 50 cm a délka kořene přes 10 metrů

Réva vinná (vitis vinifera) Škůdci: mšička révokaz vlnovník révový  sviluška ovocná sviluška chmelová peronospora  padlí révové

Vinařské oblasti 1) vinařská oblast Morava 2) vinařská oblast Čechy 4 podoblasti: Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká 2) vinařská oblast Čechy 2 podoblasti: Mělnická a Litoměřická

1) vinařská oblast Morava Cca 96% registrovaných vinic v ČR 80% vynikajících jakostních vín a 20% nižší kvality Vegetační období: kratší, ale vyšší tepelná intenzita letních měsíců →pěstování odrůd s pozdním vyzráváním hroznů Zrání hroznů probíhá pomaleji → větší množství a větší rozmanitost aromatických látek.

2) vinařská oblast Čechy nejvíce vinic v okolí Mělníka, Litoměřic a Mostu 2/3 ročníků bude pro jakost vín příznivých a 1/3 méně příznivých Území není souvislé, ale skládá se z jednotlivých příhodných lokalit - kolem toků českých řek Vltavy, Labe, Berounky a Ohře Vegetační období: větší proměnlivost počasí v jednotlivých ročnících →dlouholeté uchovávání a zrání vín na sudech

Vinařské oblasti

víno oblíbený alkoholický nápoj z lat. Vinum nápoj vznikající kvašením moštu z plodů vinné révy vinařské předpisy a zákony různá kvalita vín obsahuje 10-15% alkoholu

Rozdělení vín Dle barvy vína: a) bílé víno - vyrobené z bílých nebo červených hroznů révy vinné, popř. i z modrých, ale bez nakvášení – tzv. klaret b) růžové víno - vyrobené z modrých hroznů krátkým nakvášením nebo ze směsi bílých, modrých a popř. i červených hroznů c) červené víno - vyrobené z modrých hroznů nakvášením nebo jejich zpracováním ve speciálních kvasících tancích za působení zvýšené teploty

Rozdělení vín Tichá vína Šumivá a perlivá vína Likérová vína Svatomartinské víno Burčák Podle obsahu cukru: suché víno: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr polosuché víno: 4,1 – 12 g zbytkového cukru / litr polosladké víno: 12,1 – 45 g zbytkového cukru / litr sladké víno: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr

Odrůdy vína Původní volně rostoucí réva lesní (Vitis vinifera subsp. sylvestris) vykazuje velkou heterozygotnost → vznik tisíce kulturních odrůd révy vinné Nejvýznamější v ČR: Aurelius, Chardonnay, Muškát Othonel, Müller Thurgau, Neuburské, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené, Tramín červený, Veltlínské zelené http://vino-radce.cz/oblibene-odrudy-vin/ a popsat ochutnávající vzorek

Další vinařské termíny… "barrique„ "zrálo v sudu„ "claret„ "růžák"  "archivní víno" "mladé víno„ "panenské víno„ "botrytický sběr„ "zrálo na kvasnicích"  "rezerva" 

Výroba vína Surovina: čerstvé vinné hrozny (konec srpna- konec listopadu) 1) odzrnění- oddělení třapiny od dužiny - rmut= oddělené bobule bílé víno- rmut se v krátké době lisuje (3-6 hod) červené víno- rmut lisuje až poté, co prokvasí spolu se slupkami (barviva) růžové víno- rmut z modrých hroznů se nechá několik hodin naležet kvůli částečnému uvolnění barviva ze slupek → vylisování

Výroba vína 2) Lisování- oddělení moštu a vylisované slupky („matolina“) → odkalení moštu → možné zvýšení cukernatosti (x červené vína) 3) Kvašení- u bílých vín kvasí mošt (po vylisování); u červených vín rmut (tedy mošt spolu se slupkami – lisuje se až po prokvašení rmutu) Proces přeměny cukru na alkohol za vzniku kysličníku uhličitého a tepla 4) Školení vína proces manipulace vína od dokvašení k láhvování: stáčení, ), přídavek oxidu siřičitého k zabránění oxidace, čiření (odstranění bílkovin a dalších nežádoucích látek) a filtrace! velký vliv na charakter vína

Degustace vína Degustovat neznamená pít! Smysl: je senzorická a smyslová analýza vína, poznání a vyhodnocení jeho charakteru a kvality případně porovnání kvality řady vín mezi sebou DNY OTEVŘENÝCH SKLEPŮ! Hovorany, Pavlov, Bukovany Čejč, Velké Bílovice, Valtice Rakvice, Terezín a mnoho dalších

Víno a jídlo Bílá vína: světlá maso (ryby, drůbež, telecí), světlé omáčky, sýry, zel. saláty Červená vína: ke tmavým pokrmům- víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, čokoládovým dezertům, zavařeninám, vajíčkům Sladká vína: podává se ke sladkému zákusku Dezerty: k sorbetům či zmrzlinám se hodí bílá vína nebo sekty ke krémovým dezertům víno ledové nebo víno slámové

Víno a zdraví pití malého množství vína, má příznivý dopad na vznik a rozvoj aterosklerózy, a tím i na srdeční infarkt a mozkovou mrtvici červené víno je „zdravější“ víno a infarkt víno a dlouhověkost víno a činnost žaludku, plíce, NS, plodnost, tělesná hmotnost, imunita a další…

Děkuji za pozornost! 