Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
Nespokojení rodiče Školy maří jejich úsilí Očekávají ozdravení školního jídelníčku
Školní stravování na základě aktuálních vědeckých poznatků o výživě Aktualizace spotřebního koše Aktualizace výživového doporučení (výživové pyramidy) Vaření z čerstvých surovin (nikoliv polotovarů) Omezení sladkostí, nedoslazování pokrmů cukrem (umělými sladidly) Vyřazení glutamátu sodného, trans tuků
Ministerstvo zemědělství USA Organizace lékařů pro zodpovědnou medicínu / power-of-food-for-health
ČRŠvédsko
Podstatu tvoří polysacharidy bílá mouka, bílá rýže, brambory Maso a mléko každý den – mýtus Když ne maso, tak …. …..buchtičky s krémem Prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D., vedoucí katedry chemie TUL: "Jestli je na stravování ve školních jídelnách něco prokazatelně nezdravého, je to vysoká spotřeba cukru a zpracovaných (=zbavených většiny užitečných složek) potravin. Řešením není dávat dětem kapesné, aby si kupovaly ještě horší jídlo u stánku, ale zlepšit kvalitu školních jídelen. Je to prosté - a včera bylo pozdě!"
Dle možností upřednostňovat potraviny sezónní a místní (regionální). Nabízet v průběhu celého dne možnost doplňování lahví na pití neslazeným nápojem (voda, neslazený čaj). K obědu vždy zeleninový salát anebo čerstvé ovoce namísto dezertů. Maximálně jedno sladké jídlo týdně. V případě, že jídelna nabízí 2 nebo 3 obědy, bude jedna z možností vždy bezmasá. Bezmasé jídlo nebude znamenat jídlo sladké. Snažit se poskytovat stravování i dětem s dietními potřebami nebo zvyklostmi.
Děkuji vám za pozornost