Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Automaty ve školách v jiných zemích
Advertisements

Mgr. Libuše Přikrylová ředitelka Základní školy Provaznická Ostrava
Co očekávají rodiče od školního stravování
Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
B.Procházka Poděbrady 16. –
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Projekt BIOŠKOLY ZAVÁDĚNÍ BIOPOTRAVIN DO ŠKOL A PŘEDŠKOLNÍCH ZAŘÍZENÍ veřejná zakázka Ministerstva zemědělství ČR realizátor projektu: Country Life.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
BEZMASÉ POKRMY
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Světový den výživy – 16. říjen
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Jsme menší státní škola v obci, pilotní škola projektu v Jihomoravském kraji. Naši mateřskou školu navštěvuje celkem 131 dětí, základní školu 268 žáků.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Skutečně zdravá jídelna Bohuslav Sedláček
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Spotřební koš ve školním stravování
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Moderní gastronomie Ruth Martin.
Moderní gastronomie Bio Food
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant

Nespokojení rodiče  Školy maří jejich úsilí  Očekávají ozdravení školního jídelníčku

Školní stravování na základě aktuálních vědeckých poznatků o výživě Aktualizace spotřebního koše Aktualizace výživového doporučení (výživové pyramidy) Vaření z čerstvých surovin (nikoliv polotovarů) Omezení sladkostí, nedoslazování pokrmů cukrem (umělými sladidly) Vyřazení glutamátu sodného, trans tuků

Ministerstvo zemědělství USA Organizace lékařů pro zodpovědnou medicínu / power-of-food-for-health

ČRŠvédsko

Podstatu tvoří polysacharidy  bílá mouka, bílá rýže, brambory Maso a mléko každý den – mýtus Když ne maso, tak …. …..buchtičky s krémem Prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D., vedoucí katedry chemie TUL: "Jestli je na stravování ve školních jídelnách něco prokazatelně nezdravého, je to vysoká spotřeba cukru a zpracovaných (=zbavených většiny užitečných složek) potravin. Řešením není dávat dětem kapesné, aby si kupovaly ještě horší jídlo u stánku, ale zlepšit kvalitu školních jídelen. Je to prosté - a včera bylo pozdě!"

Dle možností upřednostňovat potraviny sezónní a místní (regionální). Nabízet v průběhu celého dne možnost doplňování lahví na pití neslazeným nápojem (voda, neslazený čaj). K obědu vždy zeleninový salát anebo čerstvé ovoce namísto dezertů. Maximálně jedno sladké jídlo týdně. V případě, že jídelna nabízí 2 nebo 3 obědy, bude jedna z možností vždy bezmasá. Bezmasé jídlo nebude znamenat jídlo sladké. Snažit se poskytovat stravování i dětem s dietními potřebami nebo zvyklostmi.

Děkuji vám za pozornost