Transformace DZP Velehrad, Salašská

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Transformace pobytových sociálních služeb - DZP Velehrad, Salašská 61
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Plánovaný rozvoj služeb
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
Pobytové středisko Zastávka
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Prioritní projekty Libereckého kraje v oblasti sociální.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SmoČR a senioři v obcích
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Transkript prezentace:

Transformace DZP Velehrad, Salašská

Chceme žít společně s vámi, ne za zavřenou branou

Z HISTORIE DOMOVA – Velehrad, Salašská 1923 – založení budovy Stojanov na Velehradě – pro církevní účely – vedení a personál tvořily řádové sestry Kongregace Cyrilometodějské /SCM/. 1949 – do budovy Stojanova přišlo prvních 30 mentálně postižených dětí z ústavu sester SCM z Brna. 1950 – vedení ústavu přešlo pod Charitu, personál tvořily sestry SCM. 1951 – kapacita ústavu rozšířena na 75 lůžek. Do roku 1959 – lůžková kapacita vzrostla na 120 lůžek.

Z HISTORIE DOMOVA – Velehrad, Salašská 1960 – ústav přechází do státní správy, sestry SCM zde pracují společně s civilními zaměstnanci. Po roce 1985 - ve dvorním traktu přistaveny nové pavilony, ústav se naplnil do kapacity 240 lůžek. Po roce 1989 v rámci restituce majetku se začalo s postupným uvolňováním prostor budovy Stojanova a předáváním majetku církvi. 1991 – odešlo z budovy Stojanova 70 obyvatel a v roce 1994 95 obyvatel.

Současnost DOMOVA – Velehrad, Salašská Po předání budovy Stojanova církvi využívá Ústav sociální péče (po r. 2007 Domov pro osoby se zdravotním postižením) tři propojené budovy v těsné blízkosti budovy Stojanova k ubytování klientů a jednu budovu ve dvorním traktu pro provozní účely a volnočasové aktivity. Původní kapacita DZP – 95 uživatelů Ve službě dochází k humanizaci – snižování kapacity lůžek Současná kapacita DZP - 85 uživatelů

Současnost DOMOVA – Velehrad, Salašská

Transformace dzp velehrad, salašská 2007 – rada ZK navrhla zapojení Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad do projektu MPSV – transformace pobytových sociálních služeb 2009 – ustanovení Multidisciplinárního transformačního týmu (zástupci KÚ Zlín, SSL UH, zařízení Velehrad, Salašská) 2010-2011 – vytváření transformačního plánu DZP Velehrad, Salašská (TP) 27. 6. 2011 – schválení TP radou ZK 29. 8. 2011 – schválení TP MPSV

Transformace dzp velehrad, salašská Důvody proč … Neodpovídající stav zařízení pro poskytování dané služby: zařízení poskytuje služby na více než dvoulůžkových pokojích (3 a více lůžkové pokoje – nedostatek soukromí) zařízení poskytuje služby pro více než 80 uživatelů materiálně technické zázemí neumožňuje individuální podporu uživatelů a ochranu a naplňování lidských práv (zařízení není bezbariérové, chybí venkovní prostory, nevyhovující hygienické zázemí, atd.)

Transformace dzp velehrad, salašská Pozemky ve dvorním traktu patří církvi

Transformace dzp velehrad, salašská Cíl 1. změna místa poskytování sociální služby – orientace na služby poskytované v komunitě Zřízení služby Chráněné bydlení – pro 24 uživatelů (Uherské Hradiště, Staré Město) Zřízení sociálně terapeutické dílny pro 30 uživatelů – UH Přechod 7 uživatelů do služby CHB, poskytované kongregací sester SCM na Velehradě – leden 2012 Postupný přechod uživatelů s vysokou mírou podpory do jiných DZP v rámci SSL Uherské Hradiště, nebo jiného poskytovatele dle vlastní volby Úplné opuštění stávajících objektů – do konce roku 2015

Transformace dzp velehrad, salašská Cíl 2: změna přístupu k uživateli služeb Proměna systému péče a prostředí tak, aby naplňoval práva a potřeby uživatele Orientace na potřeby uživatele Rozvíjení schopností a dovedností uživatele Partnerský přístup Týmová práce

Kroky Transformace dzp velehrad, salašská Osvěta – informace pro uživatele a personál Řízení procesu – krajská a místní úroveň Místní analýza a analýza instituce Plánování služeb Plánování přesunu zdrojů Příprava a přemístění uživatelů Příprava a přemístění zaměstnanců Logistické plánování celého procesu Sledování a vyhodnocení

Zaměstnávání uživatelů Spolupráce s firmou NeOmA Nedakonice, s.r.o, třídění plastů Vize: vznik občanského sdružení AUXIMA Cíl: podpora zaměstnávání uživatelů podpora sociální inkluze

Rizika Transformace dzp velehrad, salašská Riziková oblast Nástroje předcházení a řešení a kroky vedoucí k odstranění rizik Negativní reakce veřejnosti Objasnění smyslu změn - mediální kampaň, webové stránky, letáky, besedy s občany. Včasná informovanost. Účast uživatelů na veřejných akcích a životě v obci Odpor uživatelů Využití dobré praxe, osobní jednání Odpor části zaměstnanců ke změně způsobu poskytování služby Vzdělávání, zvýšení informovanosti, intenzivní individuální komunikace Odpor opatrovníků, zákonných zástupců, rodinných příslušníků Zvýšení informovanosti, osobní jednání, zapojení do procesu změny Selhávání uživatelů v novém prostředí Intenzivní příprava, nácvik chování v nových situacích Nedostatek vhodných pozemků Jednání s obcemi, podpora KÚ Zlín Nedostatek financí Financování z ESF; prostředky KÚ Zlín

Anketa: postoje studentů k integraci uživatelů DZP

Další informace www.mpsv.cz/cs/7058 www.trass.cz www.kr-zlinsky.cz/ Sociální oblast –Sociální služby – Transformace pobytových sociálních služeb www.ouss-uh.cz/dzp/dzp-velehrad-salasska/transformace

Transformace dzp velehrad, salašská

Děkujeme Vám za pozornost.