příspěvek pro 5. workshop k projektu „Řemesla“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIA V JEDNOM KOLE KONFERENCE AŘG ČR– STARÉ SPLAVY, 26. – 28. BŘEZNA 2012.
Advertisements

Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Podnikatelské setkání 2013 Hotel ALLVET Ing. Jan Marek ředitel KOP ÚP ČR Vyškov.
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
Projekty realizované Úřadem práce ČR, Krajskou pobočkou v Olomouci
„Vzdělávejte se pro růst
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Květen 2012.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Duben 2012.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Březen 2013.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Duben 2013.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Nezaměstnanost v OC kraji Internetový portál MPSV Krajská pobočka v Olomouci Bc. Jaroslav Mikšaník.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
1 CELOŽIVOTNÍ UČENÍ − KROMĚŘÍŽ 2010 PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÉHO POSKYTOVÁNÍ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝM Výměna zkušeností z rozvoje a podpory celoživotního učení.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
IPS Schůzka výchovných poradců Praha – východ Mgr. Pavel Lehovec.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Vývoj na trhu práce Krajská pobočka v Olomouci.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
vývoj, příležitosti, hrozby
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
Situace na trhu práce na Šternbersku
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
Transkript prezentace:

Aktuální situace na trhu práce v Olomouckém kraji versus projekt „Řemesla“ příspěvek pro 5. workshop k projektu „Řemesla“ Mgr. Jana Čuhlová, Úřad práce v Olomouci 20. 5. 2010

Vývoj míry nezaměstnanosti Jestliže ekonomika v ČR začne klesat, což způsobí růst nezaměstnanosti, roste nezaměstnanost v Olomouckém kraji výrazněji než v ČR celkem.

Poř. Okres MN Počet UoZ 1. Most 16,1 % 9 938 2. Bruntál 15,8 % 8 176 3. Děčín 15,5 % 10 731 4. Jeseník 15,2 % 3 335 : 11. Šumperk 13,2 % 8 582 21. Přerov 11,8 % 8 663 27. Olomouc 10,6 % 13 106 37. Prostějov 9,8 % 5 901 77. Praha východ 3,9 % 3 117

Nezaměstnanost k 30. 4. 2010 Počet uchazečů: 39 587 (rekordní dubnová hodnota) Míra nezaměstnanosti: 11,5 % (třetí nejvyšší v ČR) Počet uchazečů na 1 VM: 24 Počet volných pracovních míst: 1 636 - srovnání s ČR: MN = 9,2 % Počet UoZ na 1 VM: 16 vývoj v roce 2010: v únoru dosaženo rekordně vysokého počtu uchazečů od vzniku krajského uspořádání (44 863 osob), od března již prudký pokles v dubnu rekordní pokles míry nezaměstnanosti o 0,9 p.b. rozestup MN v OC kraji a ČR se snížil z únorových 3,3 p.b. na 2,3 p.b. - prognóza: v nejbližších měsících pokles nezaměstnanosti a další nárůst počtu volných míst hrozby: propouštění v OP Prostějov, ukončení projektu Vzdělávejte se!

Struktura nezaměstnanosti v kraji Základní kategorie Kategorie Nezaměstnaní celkem Ženy Zdravotně postižení Absolventi škol Počet (podíl) 39 587 18 513 (47 %) 4 486 (11 %) 2 183 (6 %) Vzdělanostní struktura Věková struktura

Projekt „Řemesla“ v době krize Otázky: 1) Může mít krize vliv na názor rodičů, žáků a zapojených poradců na to, jaké povolání by si měli žáci zvolit? Spíše ano, viditelnější jsou dopady krize ve výrobních oborech, může tak být vytvářen dojem, že výrobní obory jsou na trhu práce „nejisté“. 2) Může být názor, že výrobní obory jsou na trhu práce „nejisté“, podpořen i osobní zkušeností rodičů, žáků a zapojených poradců a jejich sociálního okolí? Spíše ano – nezaměstnanost, pokles mezd, nedostatek zakázek, v nadnárodních firmách nedostatek informací o tom, co vedení zamýšlí s českou pobočkou firmy… se promítá do každodenního života firem a odtud do domácností. 3) Snižuje situace na trhu práce dopad projektu „Řemesla“ na rodiče, žáky a zapojené poradce? Spíše ano – lidé mají tendenci v situaci, kdy se jejich osobní zkušenost liší od rad odborných poradců, dát spíše na vlastní „zdravý rozum“.

Budoucnost projektu „Řemesla“ a případných podobných projektů 4) Co by se mohlo změnit v projektu „Řemesla“, aby byla větší šance, že bude efektivně motivovat rodiče, žáky a poradce k volbě řemeslných profesí? ? Aktualizovat databáze (i s ohledem na ekonomickou situaci firem) – týká se jak databáze exkurzí, tak databáze kontaktů na firmy? ? Klást důraz na exkurze a na komunikaci zaměstnavatelé – rodiče, žáci, poradci prostřednictvím webu, aby bylo z webu zřejmé, že zaměstnavatelé poptávají „řemeslníky“ dlouhodobě? ? Komunikovat méně apelativně a více argumentovat (např. odkaz na www.budoucnostprofesi.cz, kde jsou sektorové studie za jednotlivá odvětví v ČR, prognózy potřeby profesí v EU apod.)? ? Připravit pro žáky, rodiče a poradce další materiály s návrhem způsobu, jak uvažovat o tom, jestli je nějaké ekonomické odvětví / skupina profesí perspektivní? Možná tuto funkci plní Metodika motivace k řemeslům ve volbě povolání?

? Tip pro firmy: je možné právě teď dát pozitivní signál, že řemesla jsou i v době krize potřeba, tím, že firma bude záměrně posilovat řemeslné kvalifikace svých zaměstnanců? (možnost využít projekt Vzdělávejte se! , další projekty financované z EU, zaměstnanecké rekvalifikace, rekvalifikace uchazečů o zaměstnání, kteří budou následně přijati do pracovního poměru, třeba za zaměstnance odcházející do důchodu)

Kde získáte kontakty na ÚP v kraji: https://portal.mpsv.cz/sz/local Děkuji za pozornost. jana.cuhlova@ol.mpsv.cz