Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

vývoj, příležitosti, hrozby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "vývoj, příležitosti, hrozby"— Transkript prezentace:

1 vývoj, příležitosti, hrozby
Situace na trhu práce vývoj, příležitosti, hrozby Konference Klubu personalistů ČR Mgr. Jana Majerová Vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Ministerstvo práce a sociálních věcí

2 Základní ukazatele trhu práce
Počet uchazečů o zaměstnání: Počet hlášených volných pracovních míst: Podíl nezaměstnaných osob: ,8 % Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (srpen 2017): ,9 % Hlavní problémem je nesoulad na trhu práce a nedostatek kvalifikované pracovní síly. Při nízké míře nezaměstnanosti je zásadní struktura uchazečů v evidenci Počet UoZ cca 300 tis Z toho – 47 tis OZP 55 tis pečujících o děti do 15 let 33 tis. do 25 let 106 tis. nad 50 let 95 tis max ZŠ Evidence nad 12 m = tis z toho nad 24 m = 80 tis.

3 Nabídka a poptávka na trhu práce
Nabídka profesí / poptávka zaměstnavatelů Role Úřadu práce ČR Zprostředkování zaměstnání na trhu práce, obsazení volných pracovních míst Nástroje aktivní politiky zaměstnanosti (dlouhodobá nezaměstnanost, cílové skupiny) Predikce trhu práce Práce 4.0 Národní soustava povolání Bez ohledu na vysokou nebo nízkou míru nezaměstnanosti, bez ohledu na množství opatření a prostředků, které jsou k dispozici, základní otázkou je, zda je sladěna nabídka pracovní síly s poptávkou zaměstnavatelů Hlavním cílem je provést rozbor jak nabídkové, tak poptávkové strany trhu práce zejména v oblastech: vzdělanostní struktury, struktury volných pracovních míst, délky neobsazenosti pracovních míst, dlouhodobé nezaměstnanosti. Konkrétní opatření k snižování disharmonie na trhu práce MOTIVACE – vnější – prostřednictví stanovení podmínek/podpor = ReMo Zvýšení motivace pracovní síly akceptovat zaměstnání; Motivace zaměstnavatelů zaměstnávat znevýhodněné skupiny osob (intenzivní využití dostupné pracovní síly); Zvýšení kvalifikačního souladu na trhu práce Kariérové poradenství Rekvalifikace Predikce trhu práce Nedostatek pracovní síly - kvalifikovaných pracovníků v technických oborech Intenzifikace činnosti ÚP ČR – zprostředkování zaměstnání Zásadní role Úřadu práce ČR, spolupráce s partnery v daném regionu, zaměstnavateli individualizovaný přístup, kariérové poradenství pro žáky, studenty, realizace regionálních projektu

4 Projekt Predikce trhu práce (KOMPAS)
Trh práce a zaměstnanost Nastavení systému predikcí v ČR na národní a především pak regionální úrovni. Predikce budou velmi důležitým podkladem pro předvídání dalšího možného vývoje a potřeb (nejen trhu práce) souvisejících se průmyslovou revolucí. Predikce budoucích potřeb a trendů trhu práce by pak měly být základem pro nastavení, případně aktualizaci či korekci přijatých opatření.

5 Cíle projektu Kompas Cílem projektu je v návaznosti na aktuální stav řešení problematiky predikcí potřeb trhu práce především: Zjistit potřeby a očekávání relevantních aktérů trhu práce a zmapovat probíhající a nastupující trendy na trhu práce, které souvisí zejména se 4. průmyslovou revolucí. Zajistit data v dlouhodobé perspektivě s potřebnou vypovídající hodnotou, která budou respektovat princip efektivnosti a udržitelnosti. Zkvalitnit existující podobu monitoringu trhu práce realizovaného ÚP ČR mezi zaměstnavateli tak, aby byly využitelné pro zkvalitnění výstupů projekcí trhu práce. Vytvořit webovou aplikaci, která bude dostupná široké skupině uživatelů, obsahující informace vztahující se k současné situaci a predikovanému vývoji na trhu práce z hlediska jednotlivých skupin povolání a úrovni vzdělání. Rozšířit odborné pracoviště MPSV pro monitorování a predikce trhu práce.

6 Trh práce a 4. průmyslová revoluce
Změny v oblasti trhu práce i v sociální oblasti spojené se čtvrtou průmyslovou revolucí s sebou přináší určité hrozby, ale též řadu pozitiv a výzev, na které je třeba rychle reagovat. V souvislosti s digitalizací a nástupem nových forem práce bude třeba významnější měrou přehodnotit současné nastavení podmínek práce a vztahu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Hlavní snahou MPSV v této oblasti je podrobně zmapovat současnou situaci i budoucí trendy na trhu práce a připravit případné scénáře (opatření), jak na tyto změny adekvátně reagovat.

7 Trh práce a 4. průmyslová revoluce
Nové možnosti na trhu práce: Individualizace pracovních forem Flexibilizace prac. úvazků Nové možnosti z hlediska místa výkonu práce (homeworking, práce na dálku,…) Pracovní uplatnění v rámci sdílené ekonomiky Zkracování pracovní doby (nárůst podílu volného času) Slaďování rodinného a pracovního života Možné hrozby na trhu práce: Nahrazení lidské práce roboty a automatizací Polarizace práce Prekarizace práce + Negativní dopady v sociální oblasti zdroj: ThinkStock

8 Akční plán Práce 4.0 V roce 2016 MPSV zadalo zpracování studie Iniciativa Práce 4.0. Na základě této studie zpracovalo Akční plán Práce 4.0 V březnu 2017 schváleno poradou vedení MPSV V dubnu 2017 projednáno na plenární schůzi RHSD V květnu 2017 zasláno Úřadu vlády jako podklad pro přípravu Akčního plánu Společnost 4.0 Akční plán je rozčleněn na 4 strategické cíle: 1. Regulace dopadů technologických změn na poptávku po pracovní síle 2. Podpora dalšího vzdělávání 3. Nastavení podmínek na trhu práce v souvislosti s technologickými změnami Regulace dopadů technologických změn na vybrané sociální aspekty Opatření nastavená v tomto Akčním plánu navazují a rozvíjejí opatření uvedená v Akčním plánu Strategie digitální gramotnosti ČR na období 2015 až Oba tyto Akční plány jsou vzájemně komplementární.

9 Pravděpodobnost komputerizace v ČR (dle povolání)

10 Národní soustava povolání
Aktuální stav počtu jednotek práce v NSP: počet povolání v NSP je 1382 počet typových pozic v NSP je 1695 Nutnost úzké spolupráce se zaměstnavateli, aby NSP stále odráželo aktuální stav trhu práce Užší spolupráce a propojování NSP a NSK (společný postup MPSV a MŠMT) Podpora zatraktivnění NSP pro klíčové uživatele a propagace systému Nový design webu NSP – nové funkcionality Vytvoření všem dostupného aktualizovaného katalogu popisů povolání, který odráží reálnou situaci na trhu práce . Zdroj informací pro oblast lidských zdrojů a profesního vzdělávání využitelného pro MPSV a ÚP ČR, zaměstnavatele (např. v rámci personálních činností), vzdělavatele, kariérové poradce a další subjekty a pro širokou veřejnost. V současné době nastaveno financování ze státního rozpočtu a MPSV vytvořeny funkční struktury správy NSP. Vytvoření a naplňování Centrální databáze kompetencí jako styčného bodu mezi NSP a NSK.

11 Národní soustava povolání
Provazba s projektem KOMPAS Predikce trhu práce budou důležitým podkladem pro další rozvoj a změny v NSP. Provazba na Akční plán Práce 4.0 Zohlednění nových požadavků trhu práce spojených s rozvojem digitálních technologií v Národní soustavě povolání a Centrální databázi kompetencí.

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "vývoj, příležitosti, hrozby"

Podobné prezentace


Reklamy Google