KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOMATOMETRICKÉ BODY NA TĚLE
Advertisements

FÁZE OBLOUKU.
Správné držení těla.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA Ideálního držení těla nohy jsou volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu byla.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Kostra 2.
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Biologie člověka Kostra.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Kostra.
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
Opěrná soustava člověka
VY_32_INOVACE_TMM24460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ZÁKLADNÍ TERMÍNY ANATOMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
Opěrná (kosterní) soustava
Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Opěrná (kosterní) soustava
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Kosterní a svalová soustava. vadné držení těla skoliózy kyfózy hyperlordóza křivice plochá noha artróza dna.
Která čísla označují správné držení těla?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková CO MÁME SPOLEČNÉHO???
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KOSTRA.
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Zásady správného držení těla
Lidské tělo - kostra.
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
Závodní chůze: práce paží 1
Znaky života člověka Průběh lidského života
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20
Popis mrtvoly.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Měření kožních řas.
TECHNIKA ZNAK – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 15
Prvouka – části lidského těla a kostra
TECHNIKA KRAUL – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 5
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, HOŘICE, HUSOVA 11 VY_32_INOVACE 9_01
Kostra člověka.
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Svaly lidského těla- tendence
Transkript prezentace:

KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA (JAROŠ, LOMÍČEK) Hodnocení sleduje: I. Držení hlavy a krku II. Hrudník III. Břicho se sklonem pánve IV. Křivka zad V. Držení v rovině čelní VI. Dolní končetiny

Obr 1. Zdravotní tělesná výchova, PaedDr Obr 1. Zdravotní tělesná výchova, PaedDr. Miluše Matoušková a kolektiv str. 35 - obr. 4 Obr 2. Zdravotní tělesná výchova, PaedDr. Miluše Matoušková a kolektiv str. 60 – obr. 30

I. Hodnocení držení hlavy a krku Známka 1: - držení hlavy je takové, že obličej hledí přímo vpřed, štěrbina oční a horní část ušního boltce leží ve vodorovné rovině, dolní čelist je zasunuta, osa krku je svislá, velikost krčního prohnutí je nejvýše 2 cm od těžnice spouštěné ze záhlaví. Známka 2: - obličej hledí kupředu, avšak osa krku je skloněna mírně dopředu asi 10 stupňů. Známka 3: - hlava a krk jsou v předklonu 20 stupňů, anebo zakloněny. Známka 4: - krk a hlava jsou v předklonu v úhlu přes 30 stupňů.

II. Hodnocení hrudníku Známka 1: Známka 2: Známka 3a: Známka 3b: - normální hrudník je souměrný, jeho osa je svislá, je dobře klenutý, žebra svírají s páteří úhel 30 stupňů, souměrně se při dýchání pohybují. Známka 2: - malé odchylky od normálu v průběhu osy hrudníku, která je skloněna asi o 10 stupňů. Známka 3a: - hrudník je plochý a hrudní páteř je značně ohnutá, olovnice spuštěná ze zátylí se ohýbá o ohnutá záda. Známka 3b: - hrudník plochý a páteř plochá, krční prohnutí, hrudní prohnutí a bederní prohnutí je téměř vymizelé. Známka 4: - těžká odchylka tvaru hrudníku, který je plochý, hrudní páteř je silně vyhnuta v totální oblouk a tečna na vrcholu hrudní páteře odstupuje daleko od záhlaví.

III. Hodnocení břicha a sklonu pánve Známka 1: břicho není vyboulené, je vtaženo za svislicí spuštěnou od mečovitého výběžku kosti hrudní, bederní prohnutí je malé, 2,5 – 3cm u dětí jedenáctiletých, u starších je o něco větší. Známka 2: - malé odchylky od normálu, stěna břišní je mírně vyklenutá, bederní prohnutí mírně zvětšené. Známka 3: stěna břišní silně vyboulená, sklon osy břicha a pánve je 40 stupňů. Známka 4: - velké odchylky v držení pánve a průběhu osy břicha. Bederní prohnutí je větší než 5cm.

IV. Hodnocení křivky zad Známka 1: - svislice spuštěná ze záhlaví se dotýká zad u lopatek a prochází rýhou mezi hýžděmi. U dětí jedenáctiletých je hloubka krčního prohnutí 2cm, bederního prohnutí 2,5 - 3cm. Známka 2: - malé odchylky od normálu ve smyslu plus nebo mínus. Známka 3: - zjevně vyznačená kulatá záda, totálně kulatá nebo plochá. Známka 4: těžké odchylky od normálu, značně kulatá záda, těžké prohnutí a plně plochá záda.

V. Hodnocení držení těla v čelní rovině Známka 1: - naprostá souměrnost, stejná výše ramen, ramena uvolněná, lopatky neodstávají, jejich vnitřní okraje jsou rovnoběžné, trojúhelníky v pase jsou stejně veliké, souměrnost boků. Známka 2: - nepatrná odchylka v jednom bodu, vyjma trvalé nesouměrnosti ramen (např. jedno rameno výše) nebo lopatek (odstávající lopatky). Známka 3: - trvalé vysunování jednoho boku mírného stupně a nesouměrnost postavy trojúhelníky v pase, je-li porušeno držení v rovině čelní nebo je-li při předklonu a v hlubokém předklonu odchylka ve výši žeber, patří dítě do Léčebné TV. Známka 4: - značné odstávání lopatek, značné vysunování boků, nesouměrnost trojúhelníků.

VI. Hodnocení dolních končetin Známka 1: - osa dolních končetin je správná, středy kloubů kyčelních, kolenních a hlezenních jsou ve svislici. Dále klenby nohou jsou dokonalé, jak klenba podélná, tak příčná. Známka 2: - O - vybočení - Y - vbočení kolen není větší než 3cm -vzdálenost mezi klouby kolenními nebo mezi vnitřními kotníky není ve stoji spojném větší než 3cm, nohy jsou nepatrně ploché. Známka 3: - osa dolních končetin jako při známce 2 nebo normální, avšak ploché nohy. Známka 4: - O - vybočení kolen 5cm, - Y - vbočení kolen 6cm, současně ploché nohy vyššího stupně. Jiné deformity řadíme podle závažnosti do stupně 3 až 4.

TABULKA PRO KLASIFIKACI HODNOCENÉ PARTIE ZNÁMKA POZNÁMKY Držení hlavy a krku Hrudník Břicho se sklonem pánve Křivka zad Držení v rovině čelní Dolní končetiny

1 - dokonalé držení těla 5 bodů Držení těla hodnotí součet bodů, není zahrnuta klasifikace dolních končetin, kterou píšeme jako index ve formě zlomku (např. výsledek 9/1). Klasifikace držení těla: 1 - dokonalé držení těla 5 bodů 2 - dobré (téměř dokonalé držení těla) 6 - 10 bodů 3 - vadné držení těla 11- 15 bodů 4 - velmi špatné držení těla 16 – 20 bodů

POUŽITÝ MATERIÁL Zdravotní tělesná výchova, PaedDr. Miluše Matoušková a kolektiv, Sport pro všechny asociace rekreační tělesné výchovy a sportu, Praha 1992 (str. 35 - obr. 4, str. 60 - obr. 30, str.34, 36, 37, 38 )