Zkušenosti z inovačních procesů v ČR do roku 2013 a doporučení pro období 2014-2020 Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. Praha 3.4. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Regionální inovační strategie workshop s podnikateli Ing. Jiří Kučera JVM-RPIC, spol. s r.o. Tel.: Partner.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Inovace produktů a organizační struktury pro jejich tvorbu
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Přínos SVTP ČR pro inovační infrastrukturu ČR
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Zkušenosti z inovačních procesů v ČR do roku 2013 a doporučení pro období Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. Praha

Schéma klasifikace řádů inovace ŘádOznačeníCo se zachováváCo se změníPříklad -ndegeneracenicúbytek vlastnostíopotřebení 0regeneraceobjektobnova vlastnostíúdržba, opravy RACIONALIZACE 1změna kvantavšechny vlastnostičetnost faktorůdalší pracovní síly 2intenzitakvality a propojenírychlost operacízrychlený posun pásu 3reorganizacekvalitativní vlastnostidělba činnostipřesuny operací 4kvalitativní adaptace kvalita pro uživatelevazba na jiné faktorytechnolog. konstrukce KVALITATIVNÍ KONTINUÁLNÍ INOVACE 5variantakonstrukční řešenídílčí kvalitarychlejší stroj 6generacekonstrukční koncepcekonstrukční řešenístroj s elektronikou KVALITATIVNÍ DISKONTINUÁLNÍ INOVACE 7druhprincip technologiekonstrukční koncepcetryskový stav 8rodpříslušnost ke kmeniprincip technologievznášedlo TECHNOLOGICKÝ PŘEVRAT - MIKROTECHNOLOGIE 9kmennicpřístup k příroděgenová manipulace

Strategické dokumenty Národní inovační politika ČR pro léta 2005 – 2010 – poslední v EU – do r termín inovace zakázán (pouze AIP ČR) Národní inovační strategie ČR z r Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR na r z roku 2011 Návrhy opatření vlády pro zlepšení podmínek rozvoje hospodářství, podporu podnikání a zaměstnanosti ( , 71 opatření) Základní problém nic se nezměnilo

Jak jsme připraveni využít příležitosti? FAKTORY RŮSTU Z POHLEDU INOVACÍ A VZDĚLÁVÁNÍ: Kvalita výzkumných institucí21. na světě Inovační potenciál24. na světě Podnikové výdaje na R&D25. na světě Kvalita výuky technických předmětů25. na světě Spolupráce vědy a podniků na R&D29. na světě Podíl absolventů terciárního studia32. na světě Celková kvalita vzdělávacího systému34. na světě Rozsah podnikového vzdělávání40. na světě Dostupnost vysoce kvalifikovaných odborníků50. na světě (PODLE WEF GLOBAL COMPETITIVENESS REPORT)

Podpora aplikovaného VaV v ČR Současná situace v podpoře aplikovaného VaV – viz tabulka (údaje v tis. Kč) MPO TAČR Celkem GAČR MŠMT MZ

Doporučení mezinárodního auditu systému VaVaI v oblasti spolupráce -mezinárodní audit zjistil, že se liší zaměření VaV v ČR od zaměření realizační sféry -posílit lidské zdroje pro spolupráci (HM, větší povědomí o IPR, propojit personálně oba sektory, podpořit vznik spin off firem na úrovni vzdělávání a tréninku) -podpořit vzorec/schéma nabídky a poptávky ve VO a v průmyslu (prosadit spolupráci jako prioritu, programy na podporu spolupráce, zlepšit financování začínajících firem, přilákat a ukotvit nadnárodní společnosti) -podpořit vzájemné působení vědy a průmyslu na regionální úrovni (zlepšovat infrastrukturu v regionech, vzájemně sdílet zkušenosti napříč celou ČR)

Krátkodobá opatření pro 2013 – 15 navrhovaná SP ČR 1.V r a dalších letech zvýšit výdaje TA ČR nejméně o 1,5 mld. Kč/r, z toho 0,5 mld. Kč na pokračující programy ALFA a CK a nejméně 1,0 mld. Kč na nový program od r podle prioritního opatření č. 12 prorůstových opatření vlády (TIP/ALFA 2). 2.Spolupráci mezi podniky a výzkumnými organizacemi zajistit v letech prostřednictvím OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který na rozdíl od OP Výzkum, vývoj a vzdělávání zajistí udržitelnost podpořených projektů bez dalších dotací ze státního rozpočtu a skutečný přínos pro konkurenceschopnost, ekonomiku a zaměstnanost v ČR. 3.Provést koordinovanou novelizaci zákonů v oblasti výzkumu, vývoje a inovací tak, aby umožnily další formy podpory (úvěry, záruky, dotace s podmíněnou návratností aj.) nutné pro efektivní čerpání fondů EU v letech (novelizace zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací, o vysokých školách, o veřejných výzkumných institucích aj.). 4.Zapojit nevládní organizace (SP ČR, HK ČR, ČSVTS, AVO, AIP ČR, ČSNMT, SVTP atd.) do mezinárodní spolupráce s cíle využít jejich zkušeností a kontaktů s využitím programů MŠMT EUPRO a INGO (umožnit jejích účast ve veřejných soutěžích). 5.Vytvořit systém přípravy dokumentů rozhodujících pro konkurenceschopnost, ekonomiku a zaměstnanost ČR tak, aby v nich byli adekvátně zastoupeni reprezentanti podnikatelské sféry.

Dlouhodobá opatření navrhovaná SP ČR a)Vybudovat integrovaný systém řízení vědy spojením ústavů AV ČR s vysokými školami a sladit jej s reformou vysokých škol tak, aby tento systém umožnil podstatně větší rozvoj excelentních ústavů a zánik slabých institucí. b)Zlepšit podmínky pro fungování vysokých škol jako významných aktérů dlouhodobé mezinárodní konkurenceschopnosti, profilovat jejich studijní programy na profesní, výzkumné a akademické s cílem zajistit přípravu odborníků pro praxi a spolupráci vysokých škol s podniky (reforma vysokých škol - novela VŠ zákona). c)Zajistit vznik sítě organizací aplikovaného výzkumu a vývoje typu Frauenhoferovy společnosti v SRN podle doporučení Mezinárodního auditu výzkumu, vývoje a inovací v ČR, která výrazně zlepší transfer a realizaci výsledků výzkumu a vývoje v praxi a inovacích. d)Změnit systém poskytování institucionální podpory výzkumu a vývoje tak, aby významnou roli hrálo uplatnění výsledků v praxi a ekonomické hledisko reprezentované např. podílem prostředků získaných ze zahraničí či podnikatelské sféry (nejméně pro třetinu objemu podpory). e)Změnit systém přípravy, realizace a hodnocení výzkumných programů tak, aby jejich efektivnost a uplatnění jejich výsledků se několikanásobně zvýšila a vedla k podpoře společných projektů akademické a podnikatelské sféry.

Strategie RIS3 Chytrá specializace: proces podnikatelského objevování a identifikace přínosů, které pro region může mít specializace na určitou oblast vědy a technologií Strategie RIS3: Slouží k uvedení chytré specializace do praxe Ústředním prvkem je vymezení priorit rozvoje znalostní ekonomiky Proces účinný při aktivizaci 3 oblastí regionálního inovačního systému (Podnikatelský sektor, Veřejná správa, Odborné instituce)

Srovnávací přehled Unie inovací

Děkuji za pozornost Jiří Cienciala