Pracovní vyučováni 8. ročník.  Průtokový plynový ohřívač vody musí být vybavený větracím komínem a místnost musí být dobře větraná.  Pokud ve společné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
Základní kardiopulmonální resuscitace
Základní neodkladná resuscitace
Zabezpečení domu v naší nepřítomnosti
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
Dobře zorganizovaná domácnost Pracovní výchova 8. ročník.
První pomoc při zlomeninách
První pomoc při závažných stavech
Zdravověda.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1.
Základní vybavení kuchyně
Soustavné, pravidelné a příležitostné práce Pracovní vyučování 8. ročník.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Veronika Hejzlarová, DiS.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Úraz elektrickým proudem
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Základy první pomoci 7. ročník.
Zdravověda.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
PRVNÍ POMOC Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Základy pozorování a pokusů v biologii
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
alimentární otravy, uštknutí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
Neodkladná resuscitace
Demonstrace použití ZOLL AED Plus Přizpůsobeno ERC Guidelines 2005
Školení první pomoci
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Domácí Školní Autolékárničky
Akutní stavy u dětí popáleniny, přehřátí, podchlazení, omrzliny
2. První pomoc – bezvědomí
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
Pravidla chování u vody: Základní pravidla:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.35_Prvni_pomoc_popaleniny.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
LÉKÁRNIČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
První pomoc: test.
AED … tři písmena, která zachraňují!
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Akutní stavy u dětí popáleniny, přehřátí, podchlazení, omrzliny
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Základy první pomoci.
Kurz základní resuscitace
Transkript prezentace:

Pracovní vyučováni 8. ročník

 Průtokový plynový ohřívač vody musí být vybavený větracím komínem a místnost musí být dobře větraná.  Pokud ve společné domácnosti žijete se starší osobou, je dobré mít u toalety a vany madla.  Lékárničku mějte zamykatelnou, kupujte takové balení, které děti neotevřou.  Sprchová stěna musí být z umělé hmoty nebo skla, které je potaženo bezpečnostním povlakem.

 Tepelný zářič by měl být na stěně a spínač by neměl být na dosah z vany.  Toaletu každý den čistěte, aby jste ji zbavili bakterií.  Víko od toalety zavírejte, aby dítě nemohlo dovnitř strkat ruce.  Čistící prostředky mějte v uzamčené skříňce.  Koupelnové rohože používejte ty, které jsou opatřeny protiskluzovou úpravou.

 Podlaha by neměla být kluzká.  Elektrické spotřebiče by měly být vypnuté, aby je děti nemohly náhodně zapnout.  Neleštěte příliš vinylové podlahy – vytváří se velmi kluzký povrh.  Nikdy nenechávat pánev s tukem bez dozoru.  Dbejte, aby nože byly nabroušené, čím je nůž ostřejší, tím je bezpečnější.  Utěrky nedávejte blízko kamen, mohly by chytnout.  Stůl, pokud máte malé dítě, nepoužívejte ubrusy.

 Domácí bar zamykejte.  Mějte co nejméně skleněných výplní.  Pokojový stolek vyberte raději se zaoblenými rohy.  Nenechávejte na stolku horké nápoje, zápalky, alkohol, atd.  Mějte ochranou mříž před krbem.  Nepěstujte jedovaté pokojové rostliny.

 Dejte na okna a do zásuvek bezpečnostní zástrčky.  Přebalovací pult mějte raději při zemi, zabráníte pádu dítěte.  Nepoužívejte volně stojící lampy, aby se dítě nepopálilo.  Obrázky mějte dostatečně vysoko.  Radiátor přikryjte ručníkem, nebo použijte speciální kryt na radiátory.  Nábytek vybírejte se zaoblenými hranami a takové, které dítě nepřevrátí.  Hračky mějte na nízké polici nebo v krabici na zemi, aby nemuselo dítě pro hračku šplhat.

 Dejte ke schodišti bezpečnostní zábradlí.  Vstupní dveře zamykejte.  Nenechávejte rozházené boty v předsíni na podlaze, kde se o ně může snadno zakopnout.  Nedávejte na schodiště rohožky, zejména když je podlaha naleštěná.

 Policie České republiky158  Záchranná lékařská služba 155  Hasiči150  Jednotné evropské číslo 112  Městská policie Dobříš156  Měst. Policie Dobříš – mobil

 telefon 155, 112  uvolněte oběti dýchací cesty  zkontrolujte, jestli dýchá  pokud dýchá, položte ho do stabilizační polohy  pokud nedýchá, dejte mu dvakrát dýchání z úst do úst. Potom zkontrolujte jeho pulz.  pokud přestalo pracovat srdce, začněte s masáží hrudníku (15xstlačení hrudníku, potom 2vdechy).

 Postupujeme rychle.  Poraněnou část zvedneme nad úroveň srdce.  Přiložte na ránu obklad, dost velký, aby přesahoval okraje rány.  Potom místo obvažte obinadlem tak, aby bylo dostatečně stlačené, ale ne tak pevně, aby se přerušil krevní oběh.  Pokud krev začne prosakovat, přiložte na něj další.  Okamžitě voláme 155.

 Pacienta položte a volejte 155.  Opatrně polévejte poranění studenou vodou.  Odstraňte těsné kusy oděvu, šperky.  Přiložte obklad z materiálu, který nepouští vlákna.  Pokud ztratí vědomí, položte ho do stabilizované polohy.  Kontrolujte dech a pulz.  Nedávejte na popáleninu tuk nebo mast.  Neporušujte puchýře, neodstraňujte volnou kůži.

 Pokud je osoba při vědomí, rychle se snažte dozvědět, co požil.  Zavolejte 155.  Pokud požil žíravinu, nenuťte ho do zvracení, cokoliv pálí cestou do žaludku, bude pálit znovu.  Pokud je při vědomí a nepožil žíravinu můžeme se pokusit u pacienta o vyvolání zvracení.  Osobu v bezvědomí položte do stabilizované polohy, hlídáme dech a pulz.

 teploměr  balíček jednotlivých náplastí  krycí obvazy  obinadla na vymknutí a výrony  svorky na stažení  třírohý šátek  tupá pinzeta  nůžky  dezinfekční roztok  vata

 B. Phillipsová, Domácnost od A po Z, Bratislava Průdy 1994, ISBN

Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz