Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
VY_inovace_32_PR6_07 Oblast: Přírodopis – 6. ročník Stručná anotace: Základní zásady mikroskopování a postup zhotovení mikroskopického preparátu. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 ZÁSADY MIKROSKOPOVÁNÍ
Mikroskop polož na pevnou podložku /stůl, lavice/. Natáčením zrcátka nastav světlo v mikroskopu /světlo směřuje od okna, lampy ap/. Při správné poloze zrcátka se v okuláru rozjasní. Zhotovený preparát umísti na stolek mikroskopu a svorkami ho přichyť za okraje podložního skla. Na nosiči objektivů nastav objektiv s nejmenším zvětšením. Pomocí zaostřovacího šroubu posuň objektiv těsně k preparátu. Posun objektivu kontroluj pohledem ze strany, aby nedošlo k rozdrcení sklíčka objektivem nebo k poškození čočky objektivu. Přilož oko k okuláru a otáčej zaostřovacím šroubem tak, aby se objektiv vzdaloval od preparátu. Pozorovaný objekt by měl být viděn stále lépe a ostřeji. Po prohlédnutí objektu při malém zvětšení, můžeš postupně zkusit i objektivy s větším zvětšením.

3 ZHOTOVENÍ MIKROSKOPICKÉHO PREPARÁTU
Na čisté podložní sklo naneste pipetou kapku vody - obr. 1, 2, 3 Do kapky vody pinzetou /skalpelem, preparační jehlou/ přeneste zkoumaný objekt /musí být velmi tenký/ - obr. 4 Krycí sklíčko přiložte hranou ke kapce vody a opatrným přiklopením sklíčka zakryjte zkoumaný objekt. Zkontrolujte zda se pod sklíčkem nevytvořily vzduchové bubliny. V případě jejich vytvoření připravte nový preparát – obr. 5, 6, 8 Přebytečnou vodu kolem krycího sklíčka odsajte savým papírem – obr. 7 Zhotovený preparát položte na stolek mikroskopu a mikroskopujte.

4 obr. 1

5 obr. 2

6 obr. 3

7 obr. 4

8 obr. 5

9 obr. 6

10 obr. 7

11 obr. 8

12 Všechny použité fotografie jsou autorským dílem: 2011©Miroslav Nešpořík


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google