Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobře zorganizovaná domácnost Pracovní výchova 8. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobře zorganizovaná domácnost Pracovní výchova 8. ročník."— Transkript prezentace:

1 Dobře zorganizovaná domácnost Pracovní výchova 8. ročník

2 Organizace Váš domov by měl poskytovat soulad, pohodlí odpočinek a teplé srdečné prostředí. Měl by být pořádek, ale ne „vojenský“, je to domov ne kasárny. Měl by být bezpečný, především pro malé děti.

3 Měl by být udržovaný a průběžně opravovaný. Měl by být pohodlný, ale nesmí být přeplněný. Měl by být uklizený, ale ne sterilní. Měl by mít dobře zásobenou skříň na potraviny nebo spíž.

4 K domácnosti patří i promyšlený rozpočet. Při úklidu požádejte o pomoc členy rodiny. Nezačínejte více činností najednou. Je lepší udělat méně, než jich udělat několik napůl.

5 Dbejte, abyste měli vždy v zásobě dostatek jídla. Není nutné vařit dvě teplá jídla denně. Nepřepínejte se fyzicky ani finančně.

6 Zbavte se všeho, co nepotřebujete. Zbavte se všeho, co jste nepoužili poslední 1 rok. Vyhoďte roztrhané, obnošené, nebo přebytečné věci. Chcete-li vyřadit hračky, požádejte o souhlas dětí.

7 Zbavte se starých léků. Odevzdejte je v lékárně. Nezapomínejte, že charitativní organizace příjímají jen věci čisté a v dobrém stavu. Mějte při ruce důležitá data týkající se rodiny (narozeniny, svátky, dovolená, návštěvy lékaře atd.)

8 Běžné dopisy a účty mějte pohromadě a vyřizujte je jednou týdně nebo měsíčně. Uschovejte si všechny doklady týkající se nákupů po dobu platnosti záruky. Naplánujte si jídelníček na týden dopředu.

9 Mějte v mrazničce v zásobě i mražená hotová jídla pro případ, že přijdete pozdě domů. Nákup potravin ve větším množství je často levnější než nákup v malém. Maso a ryby ukládáme do mrazničky již naporcované.

10 Plná chladnička lépe funguje, zmrazené věci udržují chlad. Je dobré označit štítkem druh masa a datum vložení. Nikdy opakovaně nezmrazujeme to, co již rozmrzlo.

11 Co nemrazit! Vejce – klihovatí. mléko – zvodnatí. tvrdé sýry – drobí se. jogurty, smetanu, majonézu – zvodnatí. nápoje s bublinkami – může dojít k výbuchu.

12 Mějte při nákupu seznam, usnadníte si nákup. Mějte „na ledničce“ poznámkový list, kde si budete dopisovat co jste dobrali.

13 Použitá literatura B. Phillipsová, Domácnost od A po Z, Bratislava Průdy 1994, ISBN 80-85355-21-3.

14 Konec prezentace Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz


Stáhnout ppt "Dobře zorganizovaná domácnost Pracovní výchova 8. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google