E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP
Seminář k výběrovému řízení 2014
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Zpřístupnění eVŠKP a THESES.CZ v informačním systému IS/STAG Ing. Tomáš Kotouč Oddělení projektování informačního systému Střediska informačního systému.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Seminář k výběrovému řízení 2013 Způsob přihlášení do výběrového řízení.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Příklady současných provozovaných systémů v ČR a jejich evidence L. Budínský, J.Krkošková, S. Sklenářová; Květen 2006, Špindlerův Mlýn Konference EUNIS.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Oddělení metodiky OP Rybářství (SZIF) ŘO OP Rybářství (MZe)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
Diplomový seminář úvodní přednáška
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Vkládání záznamů do databáze OBD
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Elektronické VŠKP na FAST VUT
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Zpřístupňování eVŠKP Masarykovy univerzity seminář 22.listopadu 2006 Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Jitka Brandejsová,
Digitální repozitář eVŠKP na Univerzitě Karlově v Praze v roce 2007 Mgr. Eva Březinová Brno,
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
VŠKP na Ostravské univerzitě Šárka Kostecká Brno,
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Diplomový seminář úvodní přednáška 11. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 20.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Elektronická monitorovací zpráva v BENEFIT7 Základní dokument – EMZ v BENEFIT7 platnost k
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost BENEFIT 7 Ústí nad Labem, 11.února 2009.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Manuál pro editaci webu PCP
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Diplomový seminář úvodní přednáška
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Nástroje podpory uživatelů
Elektronický registr vysokoškolských kvalifikačních prací
Důležité informace k organizaci SZZ v lednu 2014
Ústřední knihovna FSS MU
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Setkání manažerů PK Elektronické podávání/příjem žádostí do Programu prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR.
Transkript prezentace:

E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze“ * Úkolem projektu bylo vytvořit předpoklady pro vznik repozitáře digitálních verzí různých kvalifikačních prací na UK. * Projektu se účastní celkem 13 součástí UK, PřF se účastní jako jedna z nich.

Přírodovědecká fakulta UK PřF má přes 4000 studujících studujících ročně odevzdává práce v magisterských programech, dále se odevzdávají práce bakalářské, postgraduální, atd. V současné době je vyvíjen tlak z pracovišť fakulty, aby se odevzdávaly tyto práce pouze elektronicky, a to již v roce 2007, ale zatím povinnost není ustanovena ani Studijním a zkušebním řádem UK ani některým z Opatřeních děkana fakulty. V rámci projektu na UK byl zakoupen pro digitální repozitář systém Digitool, ale –nebyly splněny úkoly (zadané externí firmě Erudio) – vytvoření webového rozhraní pro vyplňování metadat a odevzdávání e-verzí v rámci studentského informačního systému. –na fakultách nebyl dosud zprovozněn klient Digitoolu pro knihovníky.

Důvody náhradního řešení + Před ostrým provozem je třeba proces testovat kvůli specifikům přírodovědných oborů (velké soubory, utajovaná data, rozličné typy příloh, atd.) + Nedostatek pracovních sil v knihovnách, které by zadávaly data za studenty. + Testování je důležité v době, kdy se VŠKP práce odevzdávají a nelze čekat na konec roku, kdy se žádné práce neodevzdávají.

Náhradní řešení (poměrně narychlo)  Bylo vytvořeno webové rozhraní (v php) pro vyplňování metadat a odevzdávání prací.  Byla vytvořena pracovní skupina zástupců několika kateder, které byly ochotny postupy testovat, těm byly předávány instrukce. Všichni trvali na odevzdávání formátu pdf. Dále trvali na tom, že zveřejnění na extranetu bude umožněno po uplynutí dvou let, kdy je možno (a vítáno) výsledky výzkumu publikovat v časopisech.

Webové stránky e-VŠKP Šablony tzv. preliminárií. 2. Formulář pro odevzdávání metadat. 3. Výpis uložených prací. 4. Metodické pokyny.

FORMULÁŘ PRO E-VŠKP: Základ  Adresa: 1* 2* 3* 1* + 2* + 3* dostupné volně, odkudkoliv

Šablony (1*) Šablony úvodních stránek elektronických diplomových prací (tzv. preliminárií) ve Wordu, s možností volby z lišty předvyplněných pracovišť, studenti si šablony stáhnou a připojí k textu diplomové práce do jednoho souboru, šablony nejsou zatím definitivní, pracoviště připomínkují (na PřF nejsou jednotné předpisy v rámci sekcí.

Samotný formulář pro vyplňování metadat o VŠKP (2*) Seznam základních prvků (metadat) vychází z materiálu Komise pro elektronické vysokoškolské kvalifikační práce při AKVŠ upraveného pro potřeby celé UK. Formulář vyplňuje student sám. Na závěr formuláře připojí elektronickou verzi své práce ve formátu pdf. V případě odevzdání v jiném formátu konverzi na formát pdf provádí administrátor. (Dočasné řešení. Pokud bude tato aplikace dále v provozu, bude řešeno jinak.) Při odevzdávání probíhá automatická kontrola povinných polí. Po odeslání formuláře systém studentovi vygeneruje heslo, které student používá pro editaci zadaných údajů.

Ukázka formuláře

Výpis uložených prací (3*) -Seznam je primárně seřazen abecedně dle názvu VŠKP, - výpis je možné seřadit dle jména autora (4*) 4* 5* 6*

Náhled (5*): pop-up okno s výpisem metadat, needitovatelné, prohlížení metadat (prozatím) omezeno na IP adresy PřF UK.

Editace(6*): ikona tužka, formulář se otevře po zadání hesla (které autor získal při vložení metadatových údajů) otevře se stejný formulář jako pro vkládání, ale s předvyplněnými daty, která již autor zadal  lze editovat, odeslat znovu

Administrace: (po zadání administračního hesla) povolování zveřejnění e-VŠKP, (lze např. 5 dní před obhajobou dle novely VŠ zákona) úprava formátu.

Co není hotovo? Vstup školitele a oponentů pro čtení, oponenti jsou velmi často externí pracovníci, nemají svoje ID vstup sekretářek aj. pro doplňování údajů, které v době vyplňování metadat student nevěděl, automatický převod na formát pdf, šablony v Texu – nutná spolupráce s pracovišti, kde Tex používají.