PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“
Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si, co vše je k tomu potřeba. Výstup: Prostřený stůl s vhodně zvolenými pokrmy.
1. hodina Žáci přemýšleli nad tím, co by asi mělo být jejich úkolem. Společně jsme došli k tomu, že by měli vytvořit hezky prostřený stůl a na něj vytvořit vhodné pokrmy či nápoje. Nejprve si žáci volili název projektu. Každý napsal svůj návrh na papírek a nalepil na tabuli. Z vylepených návrhů odebrali ty, které se většině příliš nelíbili a poté ke zbylým názvům chodili dělat čárky. Zvítězil název „VAŘÍME SE ŠKOLOU“
1. hodina Následovalo rozdělení žáků do pracovních skupin. Děti si vybraly, že chtějí pracovat ve čtyřech skupinách po třech žácích. Každé družstvo si vymyslelo svůj název, který souvisel s tématem:
1. hodina Žáci obdrželi společně velký papír, fixy a malé barevné lístečky, na které psali, co všechno je napadne, když se řekne PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“.
2. hodina V další hodině žáci v činnosti pokračovali. Návrhy dětí, které byly stejné či podobné, se dávaly na stejné hromádky. Z těchto lístečků se následně vytvářela přehledná myšlenková mapa.
2. hodina Při tvorbě mapy děti napadlo, že by mohla každá skupina vytvořit prostřený stůl a pokrmy na jiné téma, proto si děti navrhly různá témata a každé družstvo si jedno téma vybralo
2. hodina Následně jsme se společně pustili do vymýšlení hodnotících kritérií – co se bude hodnotit, kdo všechno bude hodnotit a jakým způsobem
2. hodina Poslední činností z prvního dne bylo plánování, vybírání receptů, domlouvání se, co kdo a kdy přinese, zařídí, co vše je potřeba. To vše si každá skupina zaznamenávala do tabulky. Děti se mezi sebou domlouvali i další dny o přestávkách
3. hodina (o týden později) Další týden projekt pokračoval. Děti si přinesly z domu vše potřebné – nakoupené suroviny, dekorace na stůl, potřebné nádobí… V hodině informatiky si děti chtěly na počítači vytvořit své MENU (názvy pokrmů, které chtějí připravit, napsat si na něj název svého družstva, téma)
4. hodina V další hodině si děti naplánovaly, že si vyrobí prostírání na stůl, které by souviselo s jejich tématem.
5. a 6. hodina V dalších dvou hodinách pracovních činností se děti pustily do hlavního úkolu – přípravy vybraných pokrmů a dekorace stolů. Každá skupina měla své pracovní místo, na které si připravili suroviny, nádobí (některé si sami zašli půjčit k paní kuchařce) a pustili se do práce.
5. a 6. hodina
Stoly se začaly pomalu zaplňovat…
5. a 6. hodina A tady jsou již hotová díla… 1.skupina – „KUCHAŘÍCI“ – ZDRAVÉ MENU
5. a 6. hodina 2. skupina – „DRACI V HRNCI“ – CIZOKRAJNÉ (EXOTICKÉ) MENU
5. a 6. hodina 3. skupina – „DORTÍCI“ – MENU NA NAROZENINOVOU PÁRTY“
5. a 6. hodina 4. skupina – „RYCHLOVARKY“ – SVATEBNÍ MENU
5. a 6. hodina Po vytvoření prostřených stolů po sobě žáci vše uklidili a pozvali si ostatní děti ze školy a také paní učitelky a další pracovnice školy, aby si poslechli jejich závěrečnou prezentaci svých výtvorů a jejich obhajobu.
HODNOCENÍ PRACÍ Po vyslechnutí prezentace práce žáků přišla řada na hodnocení. Nejprve paní učitelka zhodnotila celkově práci všech dětí, poté jednotlivých skupin – jak která skupina pracovala, jak se děti mezi sebou chovali a domlouvali a nakonec děti ohodnotila známkou. Před každý stůl byl připraven kelímek a ostatním dětem a pracovnicím ze školy byly rozdány barevné žetonky. Měli je dát tomu družstvu, jejichž práce a obhajoba se jim nejvíce líbila.
HODNOCENÍ PRACÍ Poté se žetonky spočítaly a určilo se pořadí družstev. Ostatní děti všem skupinám zatleskaly. Nakonec jsme společně s žáky projekt zhodnotili.
ZÁVĚREČNÁ SPOLEČNÁ „HOSTINA“ Žáci se rozhodli podělit se o vytvořené pokrmy s ostatními dětmi ze školy a pozvali je na hostinu. Teklo i šampaňské …
ZÁVĚREČNÁ SPOLEČNÁ „HOSTINA“ Zůstaly jen prázdné talíře…