CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.08 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.8 Drobný stolní inventář Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí druhům drobného stolního inventáře a jeho používání v odbytových střediscích Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU
Jsou to předměty, které umísťujeme zpravidla do středu stolu. Musí být čistý a nepoškozený, proto, že plní před hostem estetickou funkci. Vhodné je, když inventář ladí s prostředím.
Druhy drobného stolního inventáře Patří sem různé vázičky, popelníky, sypátka, karafy, hořčičníky a lahve se studenými omáčkami. Podle charakteru provozovny se používají ještě další druhy (košíček na pečivo,párátník)
Umístěno na příručním stole Karafa(skleněná nádobka na olej a ocet) Dochucovací prostředky (maggi, kečup, worcester, sojová omáčka apod.…)
Co ještě můžeme řadit do malého stolního inventáře? Pivní tácky Papírové ubrousky Rozetky Brčka na nápoje Míchátka Cukřenky Stojánky na jídelníčky Rezervační stojánky Menážka – je to přenosný soubor dochucovacích prostředků, které mohou obsahovat slánku, pepřenku, karafu, hořčičník, párátník apod.
Vázičky Malá menážka Velká menážka Hořčičník Dóza – cukr kostkový + kleštičky na cukr Cukřenka – pudřenka – moučkový cukr Cukřenka – dávkovač – cukr krystal, nebo krupice
Použitá literatura: Stolničení, autor: Gustav Salač, vydavatelství Fortuna 1996