Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a Státem Izrael v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji GESHER/MOST.
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Národní program udržitelnosti I
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Pravidla publicity projektu
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Dotační projekty Vysokého Mýta
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Národní rozvojový program mobility pro všechny 8
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace Petr Ventluka Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji

Definice Zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací - § 2 odst. 2 písm. f) „jedinečné výzkumné zařízení, včetně jeho pořízení, souvisejících investic a zajištění jeho činnosti, které je nezbytné pro ucelenou výzkumnou a vývojovou činnost s vysokou finanční a technologickou náročností a které je schvalováno vládou a zřizováno jednou výzkumnou organizací pro využití též dalšími výzkumnými organizacemi (dále jen „velká infrastruktura“)“

Účelová podpora MŠMT Dosud financováno 15 projektů schválených r. 2010 Projekty schvalované vládou podle zákona č. 130/2002 Sb. na dobu pěti let Rada pro velké infrastruktury Cestovní mapa ČR velkých infrastruktur

Cestovní mapa Cestovní mapa České republiky velkých infrastruktur pro výzkum, vývoj a inovace byla schválena usnesením vlády č. 207 ze dne 15. března 2010

Účel Cestovní mapy Cestovní mapa je strategickým dokumentem Umístění v Cestovní mapě není finančně závazné http://www.msmt.cz/vyzkum/schvaleny-text-cestovni-mapy

Struktura Cestovní mapy I. Struktura podobná ESFRI Roadmap „Politický“ úvod Česká republika a velké infrastruktury v kontextu Evropského výzkumného prostoru Strukturální fondy a jejich využití při budování velkých infrastruktur Zapojení průmyslu

Struktura Cestovní mapy II. 6 tematických skupin: Sociální a humanitní vědy Vědy o životním prostředí (ENVI) Materiálová fyzika a vesmír Energetika Biomedicína Informatika/e-Infrastruktury Přílohy (Složení pracovních skupin, Tabulka prioritních projektů, Zkratky)

Struktura Cestovní mapy III. Sociální a humanitní vědy (Aktualizace): 6 Prioritních projektů (Bibliografie dějin Českých zemí, CESSDA, ESS – survey, LINDAT/CLARIN, SHARE, Ústav Českého národního korpusu) 4 Perspektivní projekty (Česká egyptologická infrastruktura, Koordinovaná realizace longitudinálních socioekonomických šetření, Digitalizace a zpřístupňování výzkumných materiálů z oblasti kulturního dědictví, Bibliografické a informační databáze)

Struktura Cestovní mapy IV. Složení pracovní skupiny SHV: Mgr. Jindřich Krejčí, PhD., SOÚ AV ČR – vedoucí tematické sekce doc. PhDr. Ing. Ondřej Císař, PhD., MU v Brně prof. PhDr. Milan Hlavačka, CSc., UK v Praze doc. Ing. Daniel Münich, PhD., CERGE-EI doc. RNDr. Karel Oliva, Dr., ÚJČ AV ČR

Struktura Cestovní mapy V. Některá kritéria velkých infrastruktur: Jedinečné nákladné zařízení Kvalitní provádění základního výzkumu a experimentálního vývoje Tzv. „open access“ - umožňuje přístup celé vědecké komunitě a poskytuje výzkumné služby vnějším uživatelům na základě soutěže posuzované nezávislými odborníky Napojení na strukturální fondy Velká infrastruktura mimo jiné napomáhá přenosu znalostí (trénink a vzdělávání studentů, doktorandů, postdoktorandů, vědeckých pracovníků a dalších odborníků

Děkuji za pozornost! Petr Ventluka Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7 118 12 Praha 1 E-mail: petr.ventluka@msmt.cz Tel: +420 234 811 156 Praha, 29. ledna 2009