1 Investování do budoucnosti Evropy Jack Engwegen Vedoucí oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Budoucnost politiky soudržnosti v oblasti řešení infrastrukturních projektů ve vazbě na klíčové dokumenty na úrovni EU Evropský sociální fond Praha & EU:
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
172. Žofínské fórum: "Evropské fondy " Potřebujeme investice, potřebujeme evropské fondy? Jan Michal vedoucí Zastoupení Evropské komise v České.
Návrhy Evropské komise
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
Strukturální politika
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

1 Investování do budoucnosti Evropy Jack Engwegen Vedoucí oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise

2 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování I.Souvislosti II.Čeho se již dosáhlo? Dopad politiky soudržnosti III.Situace a trendy IV.Jak se vypořádat s výzvami? EU 2020 V.Budoucí politika soudržnosti 5. zpráva o hospodářské, sociální a územní soudržnosti Nová politika soudržnosti k splnění nároků nové dekády

3 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování “Zprávy o soudržnosti” Evropské komise Pět zpráv od roku 1996 Vyžadované na základě Smlouvy Představují 3-roční “stav regionů” Zahrnují národní a regionální trendy, dopady národní a evropské politiky, vztahy s ostatními politikami EU Příležitost představit návrhy/možnosti politiky

4 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování I. Politika soudržnosti EU stávající paradigma Základním principem je dvojí zacílení: –Koncentrace pomoci EU na regiony s nejnižšími příjmy (HDP na hlavu), ale všechny regiony mají programy rozvoje EU –Koncentrace pomoci EU na “růst a zaměstnanost”, také známé jako Lisabonská strategie Masivní ekonomické, sociální a demografické změny v Evropě během nedávných let vyžadují lepší zaměření politiky soudržnosti na tyto výzvy

5 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Politika soudržnosti podporuje investice do evropských prioritních cílů v rámci celé EU: Lisabonská agenda Sítě TEN-T (doprava, energetika) => Politika soudržnosti pomohla snížit hospodářské, sociální a ekologické nerovnosti.  Politika soudržnosti pomohla všem regionům přímými investicemi a nepřímými obchodními výhodami.  Politika soudržnosti podporuje posílení a vývoj administrativních kapacit v členských zemích II. Čeho se již dosáhlo? Dopad politiky soudržnosti

6 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování II. Některé výsledky z období 2000–2006 v České republice HDP je o 0.35 % vyšší díky politice soudržnosti Doprava: postaveno 37 km nových silnic, 37 km nových silnic v síti TEN-T, 58 km nových železnic, 68 km rekonstruovaných tratí, 36 km nových železnic v síti TEN- T občanů má lepší přístup k čističkám odpadních vod lidí prošlo školením Posílení řízení, institucionálních a administrativních kapacit, zlepšení řízení veřejných zdrojů, větší důraz na výkonnost

7 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování 7 Politika soudržnosti v České republice v období : Cíle Konvergence a Konkurenceschopnost EU FundingBillion EUR Cohesion Fund8.8 Convergence17.1 RCE0.4 Total26.3 Number of Programmes17 Territorial Cooperation not included

8 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování 8 Politika soudržnosti v České republice v období : Cíl Územní spolupráce Cross-Border Cooperation Billion EUR0.74 Number of Programmes5

9 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování II. Politika soudržnosti podporuje veřejné investice Politika soudržnosti v mnoha regionech skutečně stimuluje investice do takových evropských priorit jako je životní prostředí, vzdělání, výzkum, podnikání Politika soudržnosti je zodpovědná za vysoký podíl celkových veřejných investic v konvergenčních regionech

10 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování III. Situace a trendy Souhrnně Regionální nerovnosti se za poslední dekádu snížily Ale…široká propast mezi nejméně a nejvíce rozvinutými regiony stále přetrvává …krize může proces zpomalit

11 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování HDP na hlavu v roce 2008

12 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Míra nezaměstnanosti v roce 2008

13 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Politika soudržnosti: klíčová role k dosažení cílů EU 2020 Strategie Evropa 2020 – nová strategie pro Evropu Inteligentní růst Růst pro všechny Udržitelný růst Členské státy EU navrhnou národní cíle pro rok 2011 Budoucí politika soudržnosti musí být v souladu se strategií Evropou 2020 Financování zůstane soustředěno do méně rozvinutých regionů

14 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování IV. Jak se vypořádat s výzvami? EU 2020 Zaměstnanost: 75% (20-64) – ‘ 09: 69,1 % (Cíl CZ: 75%) Vzdělání: –max. 10 % osob předčasně opouštějících vzdělávací systém – ‘ 09: 14,4 % (Cíl CZ: 5.5%) –40 % titulů vyššího vzdělání (30-34) – ‘ 09: 32,3 % (Cíl CZ: 32%) Boj s chudobou: 20 milionů lidí mimo riziko chudoby a vyloučení – ’ 09: 120 milionů (Cíl CZ: ) Klimatické změny a energie: 20 %/20 %/20 % emise skleníkových plynů/obnovitelná energie/energetická účinnost Závazek CZ snižovat emise skleníkových plynů Výzkum a inovace: 3 % investicí HDP do výzkumu a vývoje – ’ 08: 1,9* (Odhad Eurostat) ( Cíl CZ: 2.7%)

15 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Zlepšení konkurenceschopnosti jako reakce na globalizaci Evropské firmy potřebují vysoce kvalifikované činnosti a činnosti s vysokou přidanou hodnotou, aby si vylepšily svou globální pozici Přizpůsobení se změně a inovaci jsou hlavní zdroje zvýšené produktivity a růstu

16 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Nutnost zvýšení investic do výzkumu a vývoje jako pšedpoklad pro zvýšení konkurenceschop-nosti

17 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Pro oživení zaměstnanosti je nezbytná zvýšená konkurenceschopnost Cíle EU % míry zaměstnanosti - lze dosáhnout jen tehdy, zlepší- li se všechny regiony Konvergenční regiony mají významný podíl neaktivní populace a potřebují přes 10 milionů pracovních míst, aby splnily cíl

18 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Více vysokoškolsky vzdělaných absolventů oživí konkurenceschopnost

19 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování V. Jaká je naše vize ? Politika soudržnosti po roce 2014 by měla: Poskytnout silnější důraz na přidanou hodnotu EU a orientovaná na výsledky a výkon Zaměřená na cíle EU 2020 v oblasti ekonomiky, životního prostředí a sociální oblasti Dává příležitost účasti všem partnerům ve všech regionech Staví na dosavadních pozitivních zkušenostech Zajistí průhlednost a odpovědnost

20 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování V. Jak toho dosáhnout? 1.Zvýšení evropské přidané hodnoty 2.Posílení řízení 3.Zefektivnění implementace 4.Architektura politiky soudržnosti

21 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování 1. Zvýšení evropské přidané hodnoty Posílení strategického programování – převést cíle EU 2020 do investičních priorit Zaměřit zdroje na omezené množství klíčových priorit Zavést silnější pobídky a podmíněnost Zlepšit hodnocení, výkon a výsledky Silnější důraz na nové finanční nástroje

22 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování 2. Posílení řízení Posilování partnerství (zlepšování začlenění místních a regionálních zúčastněných subjektů, sociálních partnerů, občanské společnosti) Zavedení nové dimenze: územní soudržnost –Podpora územní spolupráce (větší spolupráce mezi regiony v rámci země, makro-regionální strategie…) –Rozvoj ambiciózní městské agendy –Věnování se oblastem se specifickými geografickými nebo demografickými rysy

23 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Zlepšení finančního řízení Snížení administrativní zátěže Zjednodušení finanční disciplíny Přezkoumání finanční kontroly 3. Zefektivnění implementace …na základě poučení se ze zkušeností

24 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování 24 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování 4. Architektura politiky soudržnosti Politika soudržnosti bude pokrývat všechny regiony EU s rozdělením mezi: –Méně rozvinuté regiony –Více rozvinuté regiony –Transitní regiony (jednodušší systém nahrazující současný systém «phasing-in» a «phasing-out») –Územní spolupráce se třemi pilíři V souladu se sdělením Komise o změně rozpočtu EU: –Větší zaměření ESF na cíle EU 2020 –Větší viditelnost a předvídavost financování pro ESF –Přispívání k Evropské iniciativě zaměstnanosti

25 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Časová osa 19. říjen 2010: Přehled rozpočtu (COM(2010)700) 10. listopad 2010: Pátá zpráva o soudržnosti 11. listopad 2010 – 31. leden 2011: veřejná konzultace 31. leden /1. únor 2011: Fórum o soudržnosti Jaro 2011: Návrh o budoucích finančních perspektivách Léto 2011: Legislativní návrhy Konec roku 2012: Přijetí nového legislativního balíku a předpokládaná dohoda o novém rozpočtu po roce : Finalizace nových programových dokumentů 2014: Vstoupení v platnost

26 Evropská unie Regionální politika – zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Ať je váš hlas slyšet! Veřejná konzultace otevřena do 31. ledna 2011: ec.europa.eu/regional_policy/cohesion_report Děkujeme za Vaši pozornost!