Určitě si pamatuješ, že všechno se skládá z atomů. Kámen, pero, videohra, televize, pes a ty také se skládáš z atomů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled na svět dalekohledem
Advertisements

Buňka.
Pohled na svět dalekohledem
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Kusovník na zdvojené okno
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
Pevné látky a kapaliny.
Elektromagnetické vlny
Žárovky.
Morfologická křivka kmene
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
ŠKEBLOŇ 2009 Plazmová lampa. Jak si někteří z vás možná všimli, na minulou schůzku přinesl Stožár zajímavou věc, která dělala „zázračné“ blesky Řekneme.
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
GPS.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
Elektrická energie.
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Co nás obklopuje?.
ÚHÚL, pobočka Plzeň vedoucí projektu: Ing. Petr Macháček
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Částicová stavba látek
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Částicová stavba látek
Výpisky z fyziky − 6. ročník
PRAVIDLA VOLEJBALU pro malé sportovce
Vladimír Franc Vladimír Franc BRNO2008 FUNKCE DETEKTORU PŘEKÁŽEK MASARYKOVA UNIVERZITA.
OPAKOVÁNÍ tělesa a látky vlastnosti látek vzájemné působení těles síla
N ANOTECHNOLOGIE VE VÝUCE NEJEN FYZIKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE N A VELIKOSTI ZÁLEŽÍ Lucie Kolářová Pravidelná setkání v laboratoři fyziky.
Eco-Responsible Solutions to Protect the Environment.
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Nanotechnologie, které už dnes mění náš svět Mgr. Jakub Navařík, Ph.D RCPTM, Přírodovědecká fakulta UP.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Textilní nanomateriály pro nanotechnology (TNM) Pavel Pokorný KNT FT TUL 1.Přednáška Úvod do nanotechnologií a textilních nanomateriálů.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Chcete být MILIONÁŘEM?.
Molekulová fyzika a termika
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Jak studentům přiblížit pojem NANO
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Základní pojmy.
Internet - historie.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Vypařování a kapalnění
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Co nás obklopuje?.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
POZNÁVÁNÍ MIKROSVĚTA.
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Určitě si pamatuješ, že všechno se skládá z atomů. Kámen, pero, videohra, televize, pes a ty také se skládáš z atomů

Atomy vytvářejí molekuly nebo materiály. Nanotechnologie Nanotechnologie se zabývá manipulováním s atomy a/nebo molekulami tak, aby vytvářely materiály, zařízení a dokonce i stroje.

Od dob, kdy první lidská bytost začala vytvářet věci, začali jsme od “velkých věcí” (dřevo, kámen, ruda), abychom získali, co jsme chtěli. Nyní chceme začít od malých věcí” (atomů a molekul), a poskládat je tak, abychom získali, co chceme. Je to tak trochu jako dětská hra.

Kánoe byla vyrobená ze stromu … Vyrobily by jste zubní párátko z kmene stromu, anebo by jste raději začaly od menších částic?

Začínat od „velkých věcí” znamenalo vyrábět věci s přesností „jakou jsme byli schopni dosáhnout”, ale zároveň jsme vytvářeli velké množství odpadu a zplodin a spotřebovávali jsme mnoho energie. Postupně se technologie a přesnost zlepšovaly, odpady a znečištění se zmenšovaly, ale přístup zůstal stejný.

Začít od “ malých věcí” znamená absolutní přesnost (až na úroveň jediného atomu), úplnou kontrolu procesů (bez odpadu?) a nižší spotřebu energie (méně CO 2, menší skleníkový efekt, … možná jste o tom slyšely v televizi).

Výhody přístupu od “ malých věcí” vzdálenost mezi středy dvou fotbalových míčů je větší než mezi středy dvou ořechů menší znamená bližší (a také se rychleji spojují) cukr anebo sůl rozpustíš rychleji, když jsou v prášku, než když jsou ve formě krystalu nebo kostek menší může znamenat reaktivnější

pŘíkLa D : Kolik ploch má kostka? Když má jedna strana 1 cm, jak velký je celkový povrch? Když rozřežeš kostku ve třech rovinách (vertikálně, horizontálně a příčně), kolik kostek vznikne? Každá strana každé kostky bude mít 0,5 cm. Jak velký je celkový povrch všech nových kostek? Uvidíš, že při stejné váze (přesněji hmotě), mají menší částice větší povrch a jako v případě cukru a soli ve vodě, jsou reaktivnější.

Výzkum v nanotechnologiích je výjimečně náročný a zajímavý. Mnoho z nejlepších světových mozků je zapojeno do této oblasti. A potřebujeme vynikající studenty a vědce víc než kdykoliv předtím. Vidíme a hýbeme atomy Vidíme a hýbeme molekulami

Umíme to už skutečně dělat? Ne úplně. A proto potřebujeme ještě mnoho výzkumu. V současnosti umíme vyrobit některé věci: hlavně v elektronice, optice a materiálových vědách, jako např. nano-částice, v opalovacích krémech (používáš faktor 8 anebo 20?). Je to množství obsažených nano-částic absorbujících ultrafialové záření, které může spálit tvou pokožku.

V budoucnosti si můžeme představit aplikace, jako například: >měření s přesností jediného atomu; >senzory na detekci nebezpečných látek; >elektronika, ve které využijeme každý elektron; >membrány pro separaci s velkou přesností; >materiály s potřebnými vlastnostmi; >nano-stroje; >nano-roboty, které dokáží vyčistit a opravit tvoje tělo...nyní jsme jen na začátku. Aby jsme toho dosáhli, musíme použít svůj rozum a co nejlépe využít naše úsilí.

Některé příklady týkající se materiálů: textilie, které mohou měnit vlastnosti podle potřeby, např. udržovat chlad v létě a teplo v zimě; vidličky, lžíce, nádobí, skleničky, šaty,… které se nešpiní anebo nezůstávají mokré – přesně jako květ lotosu, když na něj kápneš vodu; Možná v budoucnosti tě už maminka nebude napomínat, že máš zašpiněné tričko! Uhlíkové nanotrubice mohou být pevnější než ocel a lehčí než plast

... materiály, které mohou nahradit tvoje kosti a zuby tak, že nepoznáš rozdíl; velmi odolné a lehké materiály pro auta, letadla a vesmírné lodě, které budou schopné překonat větší vzdálenosti při nižší energetické spotřebě; a další využití v budoucnosti (uvaž, že jen před deseti roky neexistovali mobilní telefony !). Materiály s jemnější strukturou anebo menšími zrny mohou být pevnější a lehčí

Co potřebujeme, aby jsme postupovali rychleji? kvalifikované pracovníky, vynikající studenty, infrastrukturu (laboratoře, …), přístroje (mikroskopy, …), koordinace výzkumníků a jejich úsilí, i finančních zdrojů, a aby lidé rozuměli, co se snažíme dělat!

Pokud se chceš dozvědět víc, hledej na internetu pod heslem “ nanotechnologie ”. Anebo začni na těchto webových stránkách (v Uvidíš na čem pracujeme v pro USA (a nezapomeň na sekci pro děti !)

Mimochodem... Předpona “nano” pochází z řeckého slova “trpaslík”. ve vědě a technologii znamená předpona „nano-“ jednu miliardtinu (stejně, jako např. předpona “kilo-” značí tisíc).

nanometer nm Jeden nanometer je teda jedna miliardtina metru (anebo jedna milióntina milimetru, atd.). Označuje velikost metru a zkráceně nm. zlata Poloměr atomu zlata je 0,14 nm. metan Půl nanometru je lineárním rozměrem malé molekuly jakou je třeba metan (CH 4 ). Jeden lidský vlas je přibližně stotisíckrát větší.

Více informací…... chceš se s námi zkontaktovat? Pošli na adresu: