Čistička odpadních vod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

VY_32_INOVACE_05_PVP_284_Mer
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
zpracovaný v rámci projektu EU
Monitorování výuky odborných předmětů
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Peer Solutions Srovnatelná řešení Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově 1.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ekologické aspekty vody
Čističky odpadních vod ČOV
Základní vzdělání - 2. stupeň
Zásobování pitné vody.
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Voda a vzduch = základ života
TOPAS S Domovní čistírna odpadních vod.
Čistírna odpadních vod
Voda.
Separační metody.
Sedlčanská čistička odpadních vod
Jak se čistí odpadní voda
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Čištění povrchové vody
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA VODA.
ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD V BUBENČI
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 07.
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci –Fyzikální –Chemické –Biologické (biochemické) Typy biochemických procesů –Aerobní –anaerobní.
Mechanismy pro zvyšování infiltrace povrchových vod
Voda a vzduch 1. VODA RZ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Výrobní program Odborný firemní seminář Nová technická řešení pro ČOV.
ČOV AS-VARIOcomp K slouží k aktivačnímu aerobnímu čištění odpadních vod z objektů, které není možné nebo výhodné pro svoji polohu připojit na kanalizační.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Palivová soustava vznětového motoru Tato soustava je jedna z nejdůležitějších pro funkčnost motoru. Palivem pro vznětový motor je nafta. Skládá se ze.
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK07 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Čistička odpadních vod
Uváděj písmenem typ směsi
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci Typy biochemických procesů
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Čistírna odpadních vod
Transkript prezentace:

Čistička odpadních vod Exkurze do čističky odpadních vod v Hrdějovicích

Čistírna odpadních vod je zařízení, ve kterém dochází k čištění odpadních vod. Setkáváme se s nimi, jednak v blízkosti různých provozů, kde slouží k čištění průmyslových vod, odpadních vod ze zemědělské výroby a dále u měst a obcí, kde čistí vody komunální a smíšené, tedy komunální s průmyslovými. Čistírny mohou být mnoha typů.

Typy čistění Existuje několik typů čištění ,ale my si povíme jen o dvou, základních. Prvním z nich bude čištění mechanické a následuje čištění biologické.

Mechanické čištění (primární) Toto je 1. fáze Odpadní voda je na ČOV přiváděna hlavní stokou ze stokové sítě. Na jejím konci je umístěn lapák štěrku. Ten zachycuje nejhrubší nerozpuštěné látky např. štěrk.

Fáze 2. Dalším stupněm jsou česle. Ty odstraní hrubé plovoucí nečistoty. Česle bývají s ručním nebo strojovým shrabováním naplavenin.

Fáze 3. Následuje lapák písku, často v kombinaci s lapákem tuků. Jeho cílem je oddělení minerálních suspenzí (písek) od organických nerozpuštěných látek, organické je výhodné v odpadní vodě nechat. Separace se děje na základě rozdílných hustot obou materiálů, využívá se buď gravitační nebo odstředivá síla.

Posledním zařízením pro mechanické čištění je usazovací nádrž Posledním zařízením pro mechanické čištění je usazovací nádrž. Zde probíhá usazování jemných nerozpuštěných látek a stírání plovoucích nečistot z povrchu nádrže.

Biologické čištění Biologické čištění probíhá v biologickém reaktoru. Zde je znečištění z odpadní vody odstraňováno pomocí mikroorganismů nazývaných aktivovaný kal. Aktivovaný kal dokáže z odpadní vody odstranit značné množství organického znečištění i sloučenin dusíku a fosforu.

Směs vody a aktivovaného kalu pak teče do dosazovací nádrže, kde dochází k oddělení vyčištěné vody od aktivovaného kalu v důsledku jeho sedimentace. Část aktivovaného kalu je vracena zpět do biologického reaktoru a část je oddělena jako přebytečný kal a odváděna ke zpracování do kalového hospodářství.

Autor: Jiří Pinc, Jakub Chrástka Zdroje: www.wikipedia.cz Zbylé obrázky z vlastního zdroje.