Elektronické zadávání veřejných zakázek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

ZMĚNY ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Liberec, 19. května 2008.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Elektronické učebnice Ing. Zdeněk Pavlík. Hlavním cílem tvorby elektronických učebnic je zlepšení podmínek pro výuku technických oborů, včetně zvyšování.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Elektronizace veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., a Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek na období let Ministerstvo.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Veřejné zakázky Zákon o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb.
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Korupce a veřejné zakázky
Elektronické zadávání veřejných zakázek
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Elektronizace veřejného zadávání Mgr. Veronika Krajíčková Kontakt:
PRÁVNÍ ÚPRAVA PODLE ZÁKONA Č. 40/2004 Sb. V ÚPLNÉM ZNĚNÍ
Nový zákon o zadávání veřejných zakázek – změny v oblasti elektronizace veřejných zakázek a uveřejňování informací Praha,
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
Elektronické prodejní aukce Elektronizace veřejných zakázek Praha, Ing. Jakub Caska, Ph.D. Vojenské lesy a statky ČR, s.p.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Tomáš Mikulecký Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Mgr. Vlasta Buřinská Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Elektronické zadávání veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., a Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek na období let
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Dynamický nákupní systém pro praxi
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Hodnocení ve veřejných zakázkách
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Veřejné zakázky Robert Páleník
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Nový zákon o zadávání veřejných zakázek – změny v oblasti elektronizace veřejných zakázek a uveřejňování informací
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Transkript prezentace:

Elektronické zadávání veřejných zakázek GORDION, s.r.o. Mgr. Filip Krumbholc

Výhody elektronického zadávání možnost zkrácení lhůt v zadávacím řízení zkrácení lhůty pro uveřejnění formulářů v ISVZ-US úspora transakčních nákladů (dle Národního plánu až 50%) snížení jednotkových cen nakupovaných komodit (při masovější elektronizaci) zvýšení vyjednávací síly zadavatelů (s poklesem transakčních nákladů dojde k růstu konkurence mezi větším počtem dodavatelů)

Výhody elektronického zadávání - pokračování zlepšení konkurenčního prostředí zrychlení komunikace mezi zadavateli a dodavateli snažší přístup malých a středních podniků k veřejným zakázkám vyšší transparentnost procesu zadávání VZ (veškeré úkony jsou zaznamenávány systémem a jednoznačně spojeny s osobou, která je provedla) zavedení celoevropského trhu nadlimitních veřejných zakázek

Právní rámec Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2004/18/ES , o koordinaci postupů při zadávání veřejných zakázek na stavební práce, dodávky a služby a č. 2004/17/ES, o koordinaci postupů při zadávání zakázek subjekty působícími v odvětví vodního hospodářství, energetiky, dopravy a poštovních služeb. "Akční plán provádění právního rámce v oblasti elektronického zadávání veřejných zakázek“ SEK (2004) 1639 Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách a zákon č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení

Národní plán vlády ČR Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek pro období let 2006 - 2010 (přijala vláda ČR dne 10. května 2006 jako usnesení č. 500) Realizace Národního plánu: Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo financí Ministerstvo vnitra Ministerstvo spravedlnosti Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Právní úprava v právním řádu ČR: zákon č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách vyhláška č. 329/2006 Sb., o bližších požadavcích na elektronické prostředky, nástroje a úkony při zadávání veřejných zakázek vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje vyhláška č. 330/2006 Sb., o uveřejňování vyhlášení pro účely zákona o veřejných zakázkách nařízení komise (ES) č. 1564/2005, stanovuje standardy formulářů pro zveřejňování oznámení podle směrnic Evropského parlamentu a Rady 2004/17/ES a 2004/18/ES

Zákonná definice def. § 17 písm. b) a c) zákona: dynamický nákupní systém (DNS) - úplně elektronický systém pro pořizování běžného a obecně dostupného zboží, služeb nebo stavebních prací, který je časově omezený a otevřený po celou dobu svého trvání všem dodavatelům, kteří splní podmínky pro zařazení do dynamického nákupního systému a podají předběžnou nabídku elektronická aukce - proces sloužící k hodnocení nabídek, v jehož rámci zadavatel používá elektronické nástroje umožňující předkládání nových snížených nabídkových cen, případně nových hodnot nabídek, a který současně umožňuje sestavit aktuální pořadí nabídek při použití automatických metod jejich hodnocení

Specifika DNS Režim otevřeného řízení Oznámení otevřeného řízení o zavedení DNS Nelze pro rámcové smlouvy Max. délka 4 roky Dálkový přístup k ZD Podmínky zařazení = požadavky na kvalifikaci dodavatele Řada zákonných odklonů (např. § 67 odst. 1, § 80 odst. 4)

Zařazení dodavatele do DNS Předběžná nabídka: Splnění kvalifikačních kritérií Splnění ostatních požadavků zadavatele (oznámení o zavedení DNS) Předběžná cenová nabídka Zadavatel posoudí do 15 dnů Rozhodnutí o zařazení dodavatele do DNS

Zadávání VZ v DNS Zjednodušené oznámení x Oznámení otevřeného řízení o zavedení DNS Výzva k podání nabídek: a) údaje o přístupu k zadávací dokumentaci b) informace o uveřejnění zjednodušeného oznámení c) lhůta pro podání nabídek d) místo podání nabídek e) údaje o hodnotících kritériích podle § 78 f) informace, v jakém jazyce může být nabídka podána

Zadávání VZ v DNS - pokračování výzva k podání nabídek - vždy po posouzení všech předběžných nabídek podaných ve stanovené lhůtě (možnosti zkrácení dle § 40 zákona) lhůta pro podání nabídek 7 dnů následuje průběh dle zákonné úpravy pro otevřené zadávací řízení

Elektronická aukce nástroj k hodnocení podaných nabídek konkrétní hodnoty hodnotících kritérií musí být vyjádřitelné numericky nejde o zvláštní druh zadávacího řízení specifická metoda hodnocení nabídek lze využít např. i v rámci DNS

Elektronická aukce - pokračování prostředek výlučně pro hodnocení nabídek záměr předem uveřejněn v oznámení či výzvě konkrétní podmínky použití vymezeny v zadávacích podmínkách VZ

Koncepce zadávacích podmínek hodnotící kritéria - lze vyjádřit v číslech, jejich hodnoty budou předmětem elektronické aukce omezení nových hodnot odpovídajících hodnotícím kritériím, které budou uchazeči předkládány v průběhu elektronické aukce (dále jen "aukční hodnota“) informace, které budou uchazečům poskytnuty v průběhu elektronické aukce, případně údaj o tom, kdy jim takové informace budou poskytnuty

Koncepce zadávacích podmínek - pokračování: informace o postupu při elektronické aukci podmínky pro nové aukční hodnoty – např. stanovení minimálních rozdílů pro jednotlivá podání aukčních hodnot, je-li to vzhledem k jejich povaze vhodné informace o použitých elektronických prostředcích a další technické informace pro elektronickou komunikaci – zadavatel musí respektovat § 149 zákona, včetně prováděcího právního předpisu

Průběh elektronické aukce předběžné hodnocení - posouzení a hodnocení nabídek dle § 80 zákona výzva uchazečům – nové aukční hodnoty (určení matematického vzorce pro určení nového pořadí dle nových aukčních hodnot) kontinuální aukce x aukční kola informační povinnost zadavatele

Ukončení elektronické aukce předem stanovený den a hodina zadavatel neobdrží žádné nové aukční hodnoty, které by splňovaly požadavky na minimální rozdíly pro jednotlivá podání (zadavatel může ve výzvě uvést dobu, která musí uplynout od přijetí posledního podání s novou aukční hodnotou před tím, než elektronickou aukci ukončí) vyčerpán počet aukčních kol, stanovený ve výzvě

Ukončení elektronické aukce -pokračování způsob ukončení uvede zadavatel ve výzvě zadavatel uvede ve výzvě k účasti v elektronické aukci časové údaje o každém aukčním kole - určil-li zadavatel počet aukčních kol, popř. v kombinaci se systémem lhůty pro změny nových aukčních hodnot

Shrnutí řada výhod – transparentnost, urychlení, úspory, zostřená konkurence, snížení administrativy aj. nároky- elektronické prostředky (softwarové vybavení a hardwarové vybavení), na kvalifikaci a erudici pověřených pracovníků autorizace