RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Jméno : Filip Hanák Datum:
Sexuálně přenosné choroby
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Antikoncepce, pohlavní choroby
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
ANTIKONCEPCE.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Petr Němec a Jan Novotný
Nemoci přenosné pohlavním stykem
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
Aids HIV.
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpracovala : Alena Zahuráková
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Gramnegativní mikroaerofilní koky
Pohlavní soustava.
Syndrom získaného imunodeficitu
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Sexuálně přenosné nemoci TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Pohlavní soustava Pětilístek spermie
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_35_01_ženské pohlavní orgány.
Pavla Stárková Lenka Švecová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II. POHLAVNÍ NEMOCI - kapavka

CO JSOU TO POHLAVNÍ NEMOCI? Pohlavní nemoci jsou nemoci infekční Přenáší se výhradně pohlavním stykem Nejčastěji k přenosu těchto nemocí dochází při náhodném pohlavním styku s neznámou osobou Nejčastěji pod vlivem alkoholu, drog. Ale také ze zvědavosti, lehkomyslnosti Při častém střídání pohlavních partnerů se nemoc šíří velmi rychle!!! Pohlavními nemocemi je nejvíce postižena věková skupina 15 – 24 let

KAPAVKA Patří k nejčastějším pohlavním chorobám Infekce postihuje nejčastěji sliznici pohlavních orgánů a močového ústrojí Šíří se téměř a výhradně pohlavním stykem Platí to i pro orální a anální styk Ve výjimečných případech se infekce může přenést vlhkou žínkou, nebo spodním prádlem Kapavka vyvolá akutní hnisavý zánět močopohlavního ústrojí Doba od nákazy k propuknutí prvních příznaků je 7 dní

KAPAVKA U MUŽŮ U mužů bývá prvním příznakem pálení a svědění v přední části močové trubice Pálení při močení Hnisavý výtok z močové trubice Předkožka se zanítí a bolí Infekce pak postupuje k prostatě, nadvarlatům Jedním z příznaků je i kožní vyrážka Pokud se kapavčitý zánět neléčí vede k mužské NEPLODNOSTI

TAKHLE MUŽSKÁ KAPAVKA VYPADÁ Kapavčitá vyrážka Hnisavý výtok z močové trubice Šíření nákazy mužským močopohlavním ústrojím

KAPAVKA U ŽEN Akutní kapavka postihuje především sliznici pochvy a děložního hrdla, popř. močové trubice Nejčastěji se objevuje hnisavý výtok z pochvy Přenos infekce z muže na ženu je 4x snazší, než opačně Neléčená infekce postupuje a postihuje další orgány jako jsou vejcovody a děloha Často má ženská kapavka podobu rozsáhlého hnisavého zánětu pánve Ženská kapavka též vede k ženské NEPLODNOSTI Infekce postihuje i zevní genitálie

TAKHLE ŽENSKÁ KAPAVKA VYPADÁ Kapavka na zevním genitálu Kapavka se šíří i mezi prostitutkami

LÉČBA KAPAVKY Léčba patří VŽDY do rukou odborníka Muže léčí UROLOG, ženu GYNEKOLOG Podávají se ANTIBIOTIK PENICILÍNOVÉ řady Postižený má za povinnost udat všechny sexuální partnery Brání se tak dalšímu šíření infekce Současně je důležitá i léčba všech sexuálních partnerů

PREVENCE Vzhledem k tomu, že se KAPAVKA šíří především pohlavním stykem, jsou preventivní aktivity zaměřeny na sexuální chování Nejspolehlivější ochranou před infekcí je PARTNERSKÁ věrnost Při častém střídání partnerů je bezpodmínečné používání KONDOMU Významným prvkem v prevenci je i dostatečná informovanost o bezpečném sexuálním chování

Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran www.images.GOOGLE.com