AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Advertisements

Průzkum stavu služby DODO Stav roku 2006 Odpovědělo 31 knihoven Mgr. Jindřiška Pospíšilová.
1 Veřejné knihovny a IT. Projekt „Kopie obálek a anotací v katalozích“ Knihovnická dílna 2008 Vít Richter Národní knihovna ČR Praha.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
CO KNIHOVNY OČEKÁVAJÍ OD NOVELY AUTORSKÉHO ZÁKONA? Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky.
Elektronické informační zdroje a české právo Plzeň Elektronické informační zdroje II Česko-saská síť knihoven Vít Richter
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Vývoj autorského zákona k e-knihám a e-knihy v Koncepci knihoven ČR
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Novela autorského zákona a knihovny
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
„ O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému počtu osob. Obsah smlouvy nebo její část leze určit také odkazem.
OMEZENÍ PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OBECNÁ VÝKLADOVÁ NORMA § 29 odst. 1 – omezení – tedy užití děl bez souhlasu a bezplatně - je možné jen § 29 odst. 1.
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona Zlín Vít Richter – Zdeněk Matušík Národní knihovna ČR Autorský zákon po novele 216/2006 Sb.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
OCHRANA PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OCHRANA PRÁV OCHRANA PRÁV AUTORA, DO JEHOŽ PRÁV BYLO NEOPRÁVNĚNĚ ZASAŽENO, NEBO TAKOVÝ ZÁSAH HROZÍ OCHRANA PRÁV AUTORA,
Výtah z autorského zákona
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
AUTORSKÉ PRÁVO A EVROPSKÁ UNIE JUDr. Dagmar Hartmanová PF UK 11. prosince 2014.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
AUTORSKÉ PRÁVO A EVROPSKÁ UNIE PF UK 19. dubna 2012 JUDr. Dagmar Hartmanová
e-PK aktuální stav služeb DDS
Služby elektronického dodávání dokumentů (EDD) v ČR
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
AUTORSKÉ PRÁVO A EVROPSKÁ UNIE
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Novelizace přezkumných směrnic
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ JUDr. Dagmar Hartmanová

OBSAH PŘEDNÁŠKY Základní principy autorského práva Digitální distribuce z pohledu českého práva Digitální distribuce z pohledu evropského práva

základní principy autorského práva Autor má právo své dílo užít a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva; jiná osoba může dílo užít bez udělení takového oprávnění pouze v případech stanovených autorským zákonem. (§ 12 odst. 1 AZ) Omezení práva autorského jsou dovolena jen ve zvláštních případech stanovených v autorském zákoně; nesmějí být vykládána způsobem, který by narušoval běžný výkon práv autorských a který by byl neospravedlnitelně na újmu oprávněným zájmům autora. (§ 29 odst. 1 AZ)

základní principy autorského práva Užití, které je dovoleno přímo ze zákona s tím, že zákon výslovně stanoví, že uživatel nemá povinnost platit autorovi odměnu (tzv. pravé bezúplatné zákonné licence) půjčování dokumentů (§ 38 odst. 1 AZ) zhotovení rozmnoženiny díla pro vlastní archivní a konzervační účely (§ 37 odst. 1 AZ). Užití, které je dovoleno přímo ze zákona, tzn. není potřeba získávat souhlas autora, ale zákon zároveň ukládá povinnost zaplatit autorovi odměnu za užití díla (tzv. úplatné zákonné licence) nebo v souvislosti s užitím díla (tzv. zákonné licence s platbou náhradních odměn). reprografie (§ 30 odst. 3 AZ) Užití, ke kterému je vždy nutný souhlas autora, tedy užití, která vyžadují předchozí uzavření licenční smlouvy s autorem on-line zpřístupňování databází, digitální distribuce

digitální distribuce z pohledu českého práva Způsoby digitální distribuce: zpřístupňováním dokumentů na veřejně přístupné stránce zcela volně, zpřístupňováním dokumentů na veřejně přístupné stránce s tzv. podmíněným přístupem, to znamená, že koncovému uživateli se dokument zobrazí pouze za předpokladu zadání uživatelského jména a hesla, zasláním dokumentu prostřednictvím elektronické pošty konkrétní osobě, resp. osobám, zpřístupněním dokumentu konkrétní osobě (zpravidla) způsobem uvedeným v bodě 2 na počítači umístěném v budově knihovny (v rámci intranetu).

digitální distribuce z pohledu českého práva předpokladem všech shora uvedených způsobů je převedení dokumentu do elektronické podoby (tzv. digitalizace) = zhotovení trvalé a přímé rozmnoženiny díla v elektronické podobě (právo na rozmnožování - § 13 AZ) zpřístupnění díla (rozmnoženiny) prostřednictvím sítě internet (případně intranet), a to jakýmkoliv ze čtyř shora uvedených způsobů = zpřístupňováním díla způsobem, že kdokoli může mít k němu přístup na místě a v čase podle své vlastní volby zejména počítačovou nebo obdobnou sítí (právo na sdělování veřejnosti - § 18 odst. 1, 2 AZ) „kdokoli“ v definici = i jednotlivec (1 osobu), která je ve vztahu k tomu, kdo dílo takto zpřístupňuje, veřejností.

digitální distribuce z pohledu evropského práva Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2001/29/ES z 22. května 2001 o harmonizaci některých aspektů autorského práva a práv s ním souvisejících v Informační společnosti (dále jen „Směrnice o informační společnosti“) – implementuje tzv. internetové smlouvy WIPO (WCT, WPPT – přijaté v prosinci 1996) článek 2 – právo na rozmnožování výlučné právo udělit svolení nebo zakázat přímé nebo nepřímé, dočasné nebo trvalé rozmnožování jakýmikoliv prostředky a v jakékoliv formě, vcelku nebo po částech článek 3 - právo na sdělování veřejnosti sdělení veřejnosti po drátě nebo bezdrátově včetně zpřístupnění veřejnosti takovým způsobem, že každý jednotlivec ze strany veřejnosti má k těmto dílům přístup z místa a v době, které si zvolí článek 5 - katalog povolených výjimek a omezení autorského práva (a práv s autorským právem souvisejících)

digitální distribuce z pohledu evropského práva článek 5 odst. 2 písm. c) Směrnice o informační společnosti: Členské státy mohou stanovit výjimky nebo omezení práva na rozmnožování podle článku v případě zvláštních úkonů rozmnožování uskutečněných veřejně přístupnými knihovnami, vzdělávacími zařízeními nebo muzei nebo archivy, které nesledují přímý ani nepřímý hospodářský nebo komerční prospěch. článek 5 odst. 3 písm. n) Směrnice o informační společnosti: Členské státy mohou stanovit výjimky nebo omezení práva na rozmnožování a sdělování v případě užití sdělením nebo zpřístupněním děl nebo jiných předmětů ochrany, které nejsou předmětem prodeje nebo licenčních podmínek, jednotlivcům ze strany veřejnosti pro účely výzkumu nebo soukromého studia, a to prostřednictvím k tomu určených zařízení v prostorách institucí uvedených v odst. 2 písm. c), pokud jsou uvedená díla nebo předměty ochrany součástí sbírek těchto institucí.

digitální distribuce z pohledu evropského práva (40) Členské státy mohou stanovit výjimku nebo omezení ve prospěch určitých neziskových organizací, jako jsou veřejně přístupné knihovny a podobné instituce a také archivy. Tato výjimka nebo omezení by však měly být omezeny na určité zvláštní případy, na které se vztahuje právo na rozmnožování. Taková výjimka nebo omezení by neměly zahrnovat používání v souvislosti s on-line dodávkou chráněných děl nebo jiných předmětů ochrany. (31) Mezi různými skupinami nositelů práv stejně jako mezi různými kategoriemi nositelů práv a uživatelů chráněných předmětů ochrany musí být zajištěna přiměřená rovnováha práv a zájmů. (18) Touto směrnicí nejsou dotčena opatření v členských státech týkající se správy práv například rozšířených kolektivních licencí.