8.1 Pohyb tělesa Které těleso je v klidu? Které těleso je v pohybu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
34.1 Obecná pravidla pro mocniny s přirozeným mocnitelem
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Vytvořil: Robert Kunesch
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
MECHANIKA.
36.1 Obvod a obsah kruhu Výpočet obvodu dortové formy.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
31.1 Druhá a třetí mocnina Úkol:
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
POHYB TĚLESA I (sekunda) FY – Sekunda Yveta Ančincová F – Sekunda
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektronická učebnice - II
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Rychlost a měření rychlosti
Elektronická učebnice - I
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník7. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaPohyb tělesa Název výukového.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
19.1 Světelné jevy – šíření světla
Jak můžeme popsat pohyb.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_FYZIKA
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektronická učebnice - I
KLID A POHYB TĚLESA.
Pohyb těles-fyzika hrou
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Co je pohyb?.
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

8.1 Pohyb tělesa Které těleso je v klidu? Které těleso je v pohybu? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8.1 Pohyb tělesa Které těleso je v klidu? Které těleso je v pohybu? Vždy porovnáváme polohu tělesa vzhledem k jinému tělesu, zda se mění. Nejčastěji posuzujeme polohu tělesa vzhledem k Zemi. Řidič jedoucího auta je v pohybu vzhledem k Zemi, k silnici, ke stromu u silnice. Zároveň je v klidu vzhledem k sedadlu auta. Motýl sedící na květině je v klidu vzhledem k ní, ale v pohybu spolu se Zemí vzhledem k Slunci. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Pohyb je základní vlastností všech těles. Autor: Mgr. Hana Jirkovská

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 8.2 Co už umíme? čas – je fyzikální veličina, má značku t, základní jednotkou je 1 sekunda jednotky času a jejich převody – jednotky rok, měsíc a den vycházejí z astronomických jevů hodiny – slouží k měření času, např. sluneční, přesýpací, digitální, ručičkové, kyvadlové, stopky, metronom aj. Mezinárodní časová služba – vydává časová znamení, čas měří atomovými hodinami, které jsou nejpřesnější časová pásma délka, její měření a měřidla

8.3 Nové pojmy trajektorie – čára, po které se těleso pohybuje Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 8.3 Nové pojmy trajektorie – čára, po které se těleso pohybuje dráha – délka trajektorie, fyzikální veličina, značka s, jednotky m, dm, cm, mm, km pohyb přímočarý – trajektorií pohybu je přímka nebo její část pohyb křivočarý – trajektorií pohybu je křivka pohyb posuvný – všechny body tělesa opisují shodné trajektorie pohyb otáčivý – všechny body tělesa se pohybují po kružnicích se středy na ose otáčení pohyb rovnoměrný – těleso za stejné doby urazí stejné dráhy pohyb nerovnoměrný – není rovnoměrný rychlost tělesa – dráha uražená tělesem za jednotku času, fyzikální veličina, značka v, jednotky m/s, km/h, km/s, … tachometr – přístroj měřící okamžitou rychlost tělesa

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 8.4 Výklad nového učiva 1) Výpočet rychlosti tělesa při rovnoměrném pohybu Dráhu s, kterou těleso urazí, dělíme dobou pohybu t. v = s : t 2) Výpočet průměrné rychlosti tělesa při nerovnoměrném pohybu Celkovou dráhu s, kterou těleso urazí, dělíme celkovou dobou pohybu t. vp = s : t 3) Výpočet dráhy pohybu Rychlost (průměrnou rychlost) násobíme dobou pohybu. s = v . t s = vp . t 4) Výpočet doby pohybu Dráhu dělíme rychlostí (průměrnou rychlostí). t = s : v t = s : vp 5) Převod mezi m/s a km/h

8.5 Procvičení a příklady 1) Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 8.5 Procvičení a příklady 1) Vlaštovka letí rychlostí 144 km/h. Vyjádři její rychlost v m/s. Řešení: Odpověď: 144 : 3,6 = 40 Rychlost vlaštovky je 40 m/s. 2) Žirafa uběhla rovnoměrným pohybem dráhu 280 m za 20 s. Jakou měla rychlost? Řešení: Odpověď: s = 280 m t = 20 s v = x m/s v = s : t v = 280 : 20 v = 14 m/s Rychlost žirafy byla 14 m/s. 3) Grafem závislosti dráhy na čase při rovnoměrném pohybu je přímka, nebo její část. Na osu x vynášíme hodnoty času t, na osu y hodnoty dráhy s. Doplň do obrázku na osu y správné hodnoty pro dráhu, jestliže letadlo letí rovnoměrně rychlostí 200 m/s.

8.6 Něco navíc pro šikovné 1) Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8.6 Něco navíc pro šikovné 1) Jitka s Mirkem seděli v jedoucím vlaku. Dej do kroužku písmena u těch případů, kdy jsou v pohybu vzhledem k: B) sedadlu E) sobě Č) protijedoucímu vlaku S) sloupu u trati A) osobnímu vlaku, který předjíždějí F) lokomotivě Písmena v kroužku tvoří fyzikální veličinu. 2) Řidič auta, které jede po přímé vodorovné silnici stálou rychlostí, koná pohyb…. Rozhodni, které věty jsou pravdivé: rovnoměrný vzhledem k silnici - přímočarý nerovnoměrný posuvný vzhledem k silnici - křivočarý vzhledem k silnici 3) Za jak dlouho dopadne světlo ze Slunce na Zemi? Vzdálenost Slunce od Země je asi 150 000 000 km. Rychlost světla ve vakuu je 300 000 km/s. Řešení: Odpověď: s = 150 000 000 km v = 300 000 km/s t = x s t = s : v t = 150 000 000 : 300 000 t = 500 s = 8 min 20 s Světlo dopadne za 8 minut 20 sekund.

8.7 CLIL – The kinematics Vocabulary Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 8.7 CLIL – The kinematics Vocabulary speed - rychlost trajectory - trajektorie cheetah - gepard distance -vzdálenost nose-dive - střemhlavý let time - čas horizontal flight - vodorovný let watch -hodinky Peregrine Falcon - sokol stěhovavý hour - hodina albatross - albatros second - sekunda The quickest animal in the world is a cheetah It can run up to 120 km/h. What is its speed in terms of m/s? Solution: 120 : 3,6 = 33 Answer: It is about 33 m/s. The quickest bird in a nose-dive is a Peregrine Falcon – 300 km/h. The quickest bird in a horizontal flight is an albatross – 127 km/h. It is able to flight in this way for more than 8 hours.

8.8 Test znalostí 1. 3. 2. 4. Rychlost vypočteme podle vzorce: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 8.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1. 3. 2. 4. Rychlost vypočteme podle vzorce: Grafem závislosti dráhy rovnoměrného pohybu na čase je: b) c) d) v = s . t v = s : t s = v . t s = v : t oblouk křivka část přímky nelze určit Brzdící auto koná vzhledem k silnici pohyb … Rychlost 1 m/s je rovna: rovnoměrný. zrychlený. nerovnoměrný. nelze určit. 1 km/h 10 km/h 0,36 km/h 3,6 km/h

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 8.9 Použité zdroje, citace Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 200. Obrázky: Macháček: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ 1. DÍL, SPN, 1991, s. 6. Tesař, Jáchim: FYZIKA 1 PRO ZŠ, SPN, 2007, s. 61. Bohuněk: SBÍRKA ÚLOH Z FYZIKY PRO ZŠ 1. DÍL, SPN, 1992, s. 46. - http://hornacko.net/knihovna/knihovna_vlaky.php http://buzz.wize.com/111/3-alarm-clocks-for-chronic-over-sleepers http://www.slunecni-hodiny.webzdarma.cz/typy.html http://eshop.royaldux.cz/cs/produkty/dekorativni-predmety/hodiny/hodiny-baroko/249 http://www.dodirnime.com/zanimljivosti/macku-iznervirao-metronom/ http://www.lyze-shop.cz/hodinky/ http://www.obuv-trendy.cz/obuv-trendy-cz/eshop/5-1-Hodinky-damske http://www.natureduca.com/fis_estumov_descrip01.php http://www.point-s.cz/2010/01/na-co-si-dat-pozor-pri-koupi-ojeteho-vozu/ http://kerrymahony.blog.cz/0907/gepard-jako-nejrychlejsi-zvire-na-svete http://zviratavzoo.blog.cz/0804/gepard http://www.orloj.eu/cs/orloj_simulator1.php http://zviratajsounej.blog.cz/1110/zirafa http://blogplnyzvirat.blog.cz/0906/motyl-zajimavosti http://fotky.sme.sk/fotka/52628/motyl

8.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 07 – 12/2012 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 8.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 07 – 12/2012 Ročník 7. ročník Klíčová slova Pohyb a jeho druhy, trajektorie, dráha, rychlost, čas Anotace Prezentace popisující pohyb, jeho druhy a veličiny rychlost, dráhu a čas.