KINEMATIKA 1 3. září 2012 VY_32_INOVACE_170102_Kinematika_1_DUM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Pohyb rovnoměrně zrychlený Ročník:1. Datum.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Co je pohyb?.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
MECHANIKA.
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A NAPĚTÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ZRYCHLENI.
KINEMATIKA 2 5. září 2012 VY_32_INOVACE_170103_Kinematika_2_DUM
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _625 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Rovnoměrný pohyb – test 1
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
polohový vektor, posunutí, rychlost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
PaedDr. Jozef Beňuška
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je pohyb?.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

KINEMATIKA 1 3. září 2012 VY_32_INOVACE_170102_Kinematika_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Víchová Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.

Klid a pohyb těles Základní pohyby kinematiky Rozdělení pohybů

Které z následujících těles (auto, loď, dům) se pohybuje? Klid a pohyb těles Které z následujících těles (auto, loď, dům) se pohybuje? odpověď

Které těleso se pohybuje? Auto se pohybuje např. vzhledem k silnici. Loď se pohybuje např. vzhledem k moři. Dům se pohybuje např. vzhledem k pozorovateli mimo Zemi. Vysvětlení: Těleso je v pohybu, pokud mění svojí polohu vzhledem k jinému tělesu, tedy k vztažné soustavě. Vztažná soustava může být skutečné těleso nebo soustava souřadnic.

Které těleso je v klidu? Obr. 4 Obr. 5 odpověď

Které těleso je v klidu? Vysvětlení: Těleso je v klidu, jestliže nemění svojí polohu vzhledem k jinému tělesu, tedy ke vztažné soustavě. Motorkář je v klidu např. vzhledem k motocyklu. Jezdec je v klidu (pohybuje se minimálně) vzhledem ke koni.

Shrnutí Těleso může být v klidu vzhledem k jednomu tělesu a zároveň v pohybu vzhledem k tělesu druhému. Klid a pohyb jsou vždy relativní. Určení, zda-li je těleso v klidu nebo v pohybu, záleží na volbě vztažné soustavy. Zpět na obsah Další kapitola

Základní pojmy kinematiky Hmotný bod Trajektorie Dráha Obr. 6 Rychlost Čas

Hmotný bod Hmotný bod je těleso, jehož rozměry jsou velmi malé vzhledem k rozměrům vztažné soustavy. Neuvažujeme o jeho velikosti, tvaru ani vnitřní struktuře, charakterizujeme jej pouze hmotností. Používá se zkratka HB. Zpět na seznam pojmů Další pojem

Trajektorie Pomyslná čára, kterou opisuje hmotný bod při pohybu. Příklad: čára po křídě na tabuli, kondenzační stopa za letadlem, stopa za kolem ve sněhu Zpět na seznam pojmů Další pojem

Dráha Dráha je skalární fyzikální veličina. Určuje délku trajektorie, kterou opíše hmotný bod za určitý čas. Značí se „s“ a základní jednotkou je metr „m“. Další nejpoužívanější jednotky jsou: km, cm, mm. Základní převody: 1 m = 0,001 km 1 m = 100 cm 1 m = 1000 mm Zpět na seznam pojmů Další pojem

Rychlost Rychlost je vektorová fyzikální veličina. Je definována jako podíl dráhy a času. Značí se „v“ a základní jednotkou je m·s-1. Další používanou jednotkou je km·h-1. Směr rychlosti ukazuje směr pohybu. Dále

Okamžitá Rychlost Okamžitá rychlost je rychlost v daném okamžiku nebo v daném místě. Její velikost vypočítáme jako podíl přírůstku dráhy a přírůstku času. Přírůstek času je velmi malý. Pozn. U křivočarého pohybu má okamžitá rychlost směr tečny k trajektorii pohybu. Dále

Průměrná Rychlost Průměrná rychlost je určena jako podíl celkové dráhy a celkového času. Značí se „vp“. Zpět na seznam pojmů Další pojem

Čas Čas je doba trvání děje nebo daný časový okamžik. Zpět na seznam pojmů Další kapitola

pohyb pohyb Rozdělení pohybů Dle tvaru trajektorie Dle průběhu rychlosti pohyb pohyb přímočarý křivočarý rovnoměrný nerovnoměrný

Pohyb přímočarý Trajektorie pohybu je přímka nebo úsečka. Pohyb přímočarý koná například předmět, který padá volným pádem na zem. Obr. 7 Zpět na seznam pohybů Další pohyb

Pohyb křivočarý Trajektorie pohybu je libovolná křivka nebo část křivky. Příkladem křivočarého pohybu je psaní křídou na tabuli. Obr. 8 Zpět na seznam pohybů Další pohyb

Pohyb rovnoměrný Při tomto pohybu je velikost rychlosti konstantní. Hmotný bod urazí ve stejných časových intervalech stejné úseky dráhy. Obr. 9 Zpět na seznam pohybů Další pohyb

Pohyb nerovnoměrný Při tomto pohybu se velikost rychlosti mění. Hmotný bod urazí ve stejných časových intervalech různé úseky dráhy. Obr. 10 Zpět na seznam pohybů Dále

CITACE ZDROJŮ ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. Praha: Prometheus, 2003. ISBN 80-7196-223-6. Obr. 1 DIKEMAN, Rick. Soubor:Webber usgp 2004.jpg - Wikimedia Commons [online]. 3 July 2004 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Webber_usgp_2004.jpg Obr. 2 US NAVY. File:TaskForce One.jpg - Wikimedia Commons [online]. 31 July 1964 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:TaskForce_One.jpg Obr. 3 WANG, Jiuguang. File:Empire State Building from the Top of the Rock.jpg - Wikimedia Commons [online]. 31 May 2010 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Empire_State_Building_from_the_Top_of_the_Rock.jpg Obr. 4 foto z vlastního archivu Obr. 5 MUYBRIDGE, Eadweard. Soubor:Muybridge race horse animated.gif - Wikimedia Commons [online]. 1887, 24. září 2006 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Muybridge_race_horse_animated.gif

CITACE ZDROJŮ Obr. 6 GUINNONG. File:2006JASGripen2JM.jpg - Wikimedia Commons [online]. 25 July 2006 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/2006JASGripen2JM.jpg Obr. 7 PEREGRINE981. Datei:240 Sparks Elevators.jpg: - Wikimedia Commons [online]. 20. August 2004 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/240_Sparks_Elevators.jpg Obr. 8 SUEDEPOP. File:Busch Gardens Tampa Bay - Montu.jpg: - Wikimedia Commons [online]. 5 August 2006 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Busch_Gardens_Tampa_Bay_-_Montu.jpg Obr. 9 BROKENSPHERE. File:Shanghai Museum escalators.JPG: - Wikimedia Commons [online]. 27 October 2007 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Shanghai_Museum_escalators.JPG Obr. 10 GROH, Honza. Soubor:Hradčanská, Škoda 15T.jpg: - Wikimedia Commons [online]. 10 October 2010 [cit. 2012-09-03]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Hrad%C4%8Dansk%C3%A1%2C_%C5%A0koda_15T.jpg Pro vytvoření DUM byl použit Microsoft PowerPoint 2010

Děkuji za pozornost. Miroslava Víchová