Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Advertisements

Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
1KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek na trhu práce (přednáška pro gymnázia)
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Bučovice, Školní 711 Číslo a název operačního.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Opravář zemědělských strojů
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
PROJEKT ŠABLONY CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovala: RNDr. Dagmar Fialová SŠP, Brno, Jílová 36g
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Teorie a metodika výchovy seminář 1
PHmax ve středním vzdělávání
Kurikulum: obsah školní edukace
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová

Přiřazení úrovně kvalifikací EQFStupně vzděláníKategorie oborů 44Střední vzdělání s maturitní zk. K, L, M 33Střední vzd. s výučním listem ( v délce 3 roky) H, E 22Základní vzd. ; střední vzd. ; střední vzd. s výučním listem (2 roky) C, E, J 11Základy vzdělání; nedokončené základní vzdělání B

Způsob přiřazování  Analýza a komparace : stupňů primárního a sekundárního vzdělávání, soustavy oborů vzdělání, soustavy vzdělávacích programů  Analýza kurikula - rámcových vzdělávacích programů (RVP  RVP jsou:  státem (MŠMT) vydávané vzdělávací programy  vydávají se pro všechny stupně (úrovně) vzdělání a pro všechny obory vzdělání  závazné pro tvorbu školních vzdělávacích programů

Rámcové vzdělávací programy RVP vymezují:  cíle vzdělávání  výsledky učení (vzdělávání) = znalosti, dovednosti a jiné schopnosti – tzv. kompetence  učivo = prostředek k dosažení požadovaných výsledků Konstrukce kompetencí v RVP: všeobecné, odborné (profesní) Všeobecné : kompetence k učení, k řešení problémů, komunikativní, sociální a personální, občanské, pracovní (k pracovnímu uplatnění a podnikatel. aktivitám, práce s ICT- 3. a 4. úroveň)

Vymezení výsledků vzdělávání  Kompetence k učení (2. úroveň, ZV): Žák -absolvent  Vybírá a využívá pro efektivní učení vhodné způsoby, metody, … projevuje ochotu věnovat se dalšímu studiu a celoživot. Učení,  Vyhledává a třídí informace …. a efektivně je využívá v procesu učení, tvůrčích činnostech a praktickém životě,  Samostatně pozoruje a experimentuje …  Kompetence pracovní (2. úroveň, ZV):  Používá bezpečně a účinně materiály, nástroje …, dodržuje vymezená pravidla, adaptuje se na nové pracovní podmínky …

Vymezení výsledků vzdělávání 3. úroveň  Personální a sociální kompetence: Žák - absolvent  Posuzoval reálně své možnosti, odhadoval důsledky svého jednání v různých situacích,  Stanovoval si cíle a priority podle svých schopností, … životních podmínek  Pracoval v týmu, …. Přijímal a plnil odpovědně svěřené úkoly  Obsluhovat strojní zařízení:  Řídil, sledoval, kontroloval podle návodů a předpisů chod strojů  Vedl předepsanou dokumentaci o provozu stroj. zařízení…

Přiřazení k úrovním EQF - 3. úroveň  Znalosti faktů, zásad, procesů, základních pojmů v oboru práce nebo studia: (příklady plánovaných výsledků)  Ovládat různé techniky učení, efektivně se učit …  Umět efektivně vyhledávat a zpracovávat informace  Znát práva a povinnosti zaměstnavatelů a pracovníků  Mít reálnou představu o pracovních, platových a jiných podmínkách v oboru, o požadavcích zaměstnavatelů …  Stanovovat technologický postup prací při opravách …  Osvojit si zásady a návyky bezpečné pracovní činnosti

Přiřazení úrovně kvalifikací EQFStupně vzděláníKategorie oborů 44Střední vzdělání s maturitní zk. K, L, M 33Střední vzd. s výučním listem ( v délce 3 roky) H, E 22Základní vzd. ; střední vzd. ; střední vzd. s výučním listem (2 roky) C, E, J 11Základy vzdělání; nedokončené základní vzdělání B

Děkuji za pozornost