CÍLE UDRŽITELNÉHO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Účelem je ochrana ŽP jako celku Tedy nutnost vyhnout se přesunu znečištění a s tím souvisejících problémů z jedné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Zákon o obalech Česká republika
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Monitorování výuky odborných předmětů
Odpadové hospodářství
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Zpracování odpadu v dřevozpracujícím průmyslu
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Hlavní složky životního prostředí
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Využívání druhotných zdrojů energie
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Kontaminace (znečištění) vody
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hana Podskalská Katedra ekologie a ŽP
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Ekologický pilíř – celkový přehled
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Duben ’15Plzeň Odpady Aspekty energetického využívání odpadů, srovnání situace v ČR a EU. Pavel Bartoš – FITE, a.s. Dagmar Juchelková – VŠB-TU Ostrava.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Odpady.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Životní prostředí 2 – Odpady
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

CÍLE UDRŽITELNÉHO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Účelem je ochrana ŽP jako celku Tedy nutnost vyhnout se přesunu znečištění a s tím souvisejících problémů z jedné složky do druhé 1. ze vzduchu do vody nebo půdy. 2. z odpadového hospodářství do energetiky. 3. do zahraničí. 4. z jedné generace na příští.

Cílem dobrého systému zneškodňování odpadů by neměly být nulové emise, ale emise kompatibilní se životním prostředím, tj. blízké stavu v přírodě. a)zařízení pro zneškodňování odpadu musí přeměňovat odpad buď na recyklovatelné produkty nebo na produkty s užitnou kvalitou. b)zařízení pro zneškodňování odpadu musí ničit znečišťující látky nebo je koncentrovat tak, aby mohly být snadno zneškodněny c)3. spotřeba energie pro splnění 1. a 2. požadavku musí být co nejnižší.

V praxi jde o myšlenku kopírovat přírodu pokud možno co nejvíce, tzn. obnovit přírodní minerály a rudy. Tudíž cíl procesu zneškodňování odpadu bude třídit směsi chemických složek odpadu a obzvláště komunálních odpadů způsobem, aby : - mohly být recyklovány organické materiály. - organické znečišťující látky mohly být zničeny - neškodné soli jako NaCl mohly být extrahovány - kovy jako Fe a Al mohly být recyklovány - hlinitany, silikáty a jiné bezproblémové sloučeniny vyskytující se v odpadu mohly být co nejčistší s ohledem buď na volné skládkování, nebo dokonce na recyklaci ve stavebnictví - těžké kovy mohly být koncentrovány a upraveny pokud možno co nejvíce nerozpustné, aby jejich úniky ze skládek do povrchových vod byly zamezeny po dobu co nejdelší, nebo dokonce mohly být recyklovány.

Způsob nakládání s odpady (tis. tun) 2000 ODPADY Fyzikální a chemic-ké postupy Biologické postupy Spalov ání Skládková ní Využití jako druhotná surovina SkladováníVývoz Nakládání celkem Ze zemědělství a lesnictví Z dolování a těžby Průmyslové Z energetiky (mimo radioakt.) Komunální Jiné odpady Nespecifikováno Celkem

Ukazatel Celkemnebezpečnéostatní Nakládání s odpady celkem v tom: produkce podniků produkce obcí odebrané ze skladu v tom: využívání celkem v tom: využití jako paliva nebo jiným způsobem k výrobě energie recyklace, regenerace, kompostování ostatní způsoby využívání odpadů úprava odpadů před jejich využitím

Ukazatel – 2003 pokr. Celkemnebezpečnéostatní Nakládání s odpady celkem odstraňování celkem v tom: skládkování a ostatní způsoby ukládání v úrovni nebo pod úrovní terénu biologická úprava fyzikálně-chemická úprava spalování konečné, trvalé uložení úprava odpadů před jejich odstraněním ostatní způsoby celkem v tom: použití odpadů na rekultivace, terénní úpravy zůstatek na skladu k vývoz odpadu do zahraničí nespecifikováno

dolování a těžba 2% odpady z čištění odp. vod 2% odpady z dopravy 1% odpady ze stavebnictví 26% komunální odpady 10% odpady z obcí 11% zemědělství a lesnictví 4% průmyslový odpad 27% odpady z energetiky 17% Produkce odpadů z hlediska původu podle třídění OECD 2003

PŘEHLED VYUŽITÍ RŮZNÝCH ZPŮSOBŮ UKLÁDÁNÍ ODPADŮ V LETECH

Spalovny se dělí podle druhu spalovaného odpadu na dvě základní skupiny Spalovny komunálních odpadů Tři spalovny Praha t, Liberec t Brno t V roce 2000 spáleno t, tj. 7.5 % Spalovny průmyslových odpadů 69 spaloven roční kapacita t v roce 2000 takto zneškodněno 2.9 % Ostatní způsoby kompostování (ze zppracování dřeva a papíru) zařízení nebo plochy na biologickou dekontaminaci zemin znečištěných ropnými látkami

Termické využití spalovny KO Termizo v Liberci Množství odpadu: tun / 1 rok Redukce odpadu: váhově na 1/3, objemově na 1/10 Elektrický výkon protitlaké turbíny: 2,5 MW Elektrický výkon dodávky elektrické energie: 1 MW Tepelný výkon GJ tepelné energie do rozvodných sítí. tj. úspora t těžkého topného oleje).

Jednotlivé způsoby nakládání s komunálními odpady: Využívání odpadů jako zdrojů druhotných surovin a recyklace zlepšení separovaného sběru využitelných složek (barevné kontejnery) zatím ale nízká úroveň třídění (chybí kontejnery např. na biologický odpad) úspěšnost a efektivita systému je závislá na jeho příjemnosti, na tom jak pohodlný je pro své uživatele, z toho plyne, že je důležité jak velký objem peněz do něj vstupuje V různých obcích existují různé systémy sběru tříděného odpadu nejčastější tříděné suroviny: kovy plasty (především PET) sklo sběrný papír

Skládkování negativem je nevyužití takto zneškodněného odpadu ve skládkovaném odpadu je velké množství znovu využitelných surovin, nebo alespoň recyklovatelných materiálů druhým výrazným rizikem je tzv. hoření skládky; při procesech uvnitř skládky dochází vlivem zahřátí na vyšší teplotu k hoření uloženého materiálu, z toho plyne vznik škodlivin rozdíl je v režimu, který na těchto skládkách panuje, na skládce s nebezpečným odpadem je ochrana životního prostředí zabezpečena na vyšší úrovni

Spalování Je dražší metoda zneškodňování odpadu než skládkování z důvodu prvotní vysoké investice do výstavby spalovny, proto není tento způsob příliš využíván, Také negativní způsob nakládání s odpady, pouze v tomto případě dochází k využití termických vlastností odpadů Spalují se především: Odpady kapalné Odpady s vysokým energetickým obsahem Komunální odpady

OBALY ABABABAB %%%% Z papíru Ze skla Z plastů Z kovů CELKEM PŘEHLED VYUŽITÍ RŮZNÝCH ZPŮSOBŮ UKLÁDÁNÍ ODPADŮ V LETECH

V roce 2004 bylo dosaženo cíle 56 % recyklace obalových odpadů, takže byly splněny požadavky zákona o obalech.

Meziroční srovnání množství odebraných obalů a množství zapojených obyvatel

Monožství vytříděného obalového materiálu v ČR

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. MOŽNOSTI VÝROBCŮ Z HLEDISKA NAPLNĚNÍ TOHOTO ZÁKONA SYSTÉMY PRO ZAJIŠTĚNÍ OPAKOVANÉHO POUŽITÍ OBALU: Uzavřený systém - systém, ve kterém je opakovaně použitelný obal uváděn do oběhu osobou nebo organizovanou skupinou osob; Otevřený systém - systém, ve kterém je uváděn do oběhu opakovaně použitelný obal mezi blíže neurčenými osobami; Smíšený systém - systém sestávající se ze dvou částí: opakovaně použitelný obal, který zůstává u konečného uživatele, pro který neexistuje žádný systém zpětného rozdělování vedoucí ke komerčnímu opakovanému naplnění, jednocestný obal, který se použije jako pomocný výrobek pro přepravu obsahu k opakovanému naplnění obalu.