Občanské ctnosti a výuka dějepisu Jaroslav Pinkas Gymnázium Jana Keplera Ústav pro studium totalitních režimů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Hodnotová orientace svobodné generace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Obsah dějepisného vyučování, výběr dějepisného učiva, obtížnost dějepisného učiva Přednáška č. 5 AR 2013/2014.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Sociální konstruktivismus
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Česká republika Demokratický stát.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Teorie Lawrence Kohlberga
Osvícenství.
Projekt vznikl dřív e n e ž tvorba ŠVP Samostatná akce Studentské rady (žákovského orgánu na škole ) Pokrývá průřezové téma osobní a sociální výchova.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Politická socializace Charakteristika politické socializace Teorie politické socializace Psychologické teorie Stádia morálního usuzování Vzdělávání a politická.
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Zpracovala: Simona Hyková
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Průřezová témata.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Postavení pedagogiky mezi vědami
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Občanská práva a povinnosti
Práva a povinnosti mezi manželi
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Občanská práva a povinnosti
PROFESE UČITELE Radek Šír.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Práva a svobody a veřejná moc
Standardy pro základní vzdělávání
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Psychologie výchovy a vzdělávání
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Základní filozofické otázky
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Transkript prezentace:

Občanské ctnosti a výuka dějepisu Jaroslav Pinkas Gymnázium Jana Keplera Ústav pro studium totalitních režimů

Potřeba hodnot Školský zákon (561/2004) Paragraf 2, článek 2: Obecnými cíli vzdělávání jsou zejména – rozvoj osobnosti člověka, který bude vybaven poznávacími a sociálními způsobilostmi, mravními a duchovními hodnotami pro osobní a občanský život, výkon povolání nebo pracovní činnosti, získávání informací a učení se v průběhu celého života, – pochopení a uplatňování zásad demokracie a právního státu, základních lidských práv a svobod spolu s odpovědností a smyslem pro sociální soudržnost

Ambivalentní povaha hodnot Nutnost internalizace – individuálního přístupu Hodnotová normativita

Dějepis a hodnotová výchova potřeba vymezení povahy a smyslu výuky dějepisu Dějepis mezi vědou a politikou – obsahuje jak vztahování k hodnotám, tak hodnotící soudy Dějepis jako uvažování nad dějinami – Hodnotící soudy – hodnocení události/ jednání/ osoby v dějinách – není založeno primárně na vědeckém poznání, ale na současném hodnotovém žebříčku – Vynášení hodnotících soudů nikoli v režimu imperativu (s nárokem na všeobecnou závaznost), ale v režimu osobního hodnocení (tak to vidím já) – Vynášení hodnotících soudů jako předpoklad pro diskusi – dialog – Vynášení hodnotících soudů jako předpoklad jejich kultivace (učitel jako moderátor a kultivátor) – Vynášení hodnotících soudů jako součást mravního vývoje mladého člověka (z konvenčního stádia morálky v postkonvenční)

Úskalí polyteismus hodnot x preference jednoho hodnotového systému („liberálně- demokratického“) respekt vůči jinakosti x potřeba vytyčení pozitivní hodnotové normy (spory o šátky, u nás spory o komunistickou minulost –

Hodnocení jako dovednost hodnocení úzce souvisí s interpretací a je třeba je trénovat – hodnocení není moralizace – tj. vynášení obecných soudů zpravidla k obecným tématům – hodnocení by mělo být konkrétní a zohledňovat několik rovin události – hodnocení v režimu historického kontextu: – hodnocení v současném kontextu

Postřehy z praxe vysoký podíl egoisticko-materialistická orientace: Potvrzeno i sociologickými průzkumy morální realismus a pragmatické postoje: jednoznačná preference osobních a rodinných zájmů, slabý vztah ke státu (distance):

Christopher R. BROWNING: Obyčejní muži záložní policejní prapor a „konečné řešení“ v Polsku, Argo, Praha 2002 Tito již nemladí policisté nepatřili k žádné elitě německých ozbrojených sborů. Byli to záložáci, kteří toho už měli hodně za sebou. Zažili první válku a poválečnou mizérii, krátké období konsolidace a pak velkou krizi a nástup nacismu. Za války je opět povolali. Mysleli si, že budou střežit sklady, továrny a železnice a puškami budou spíše hrozit, než by jimi stříleli. Realita, ale byla tvrdší než předpokládali. Jednoho dne přišel rozkaz vyhladit židovskou vesnici. Vydali se tedy do vesnice. Vtom vystoupil jejich velitel a v emotivním projevu jim nabídl možnost vystoupit a úkolu se neúčastnit. (parafrázováno) 1. Pomatujete si, co se stalo těm, kteří jeho nabídky využili a nestříleli? A) byli popraveni spolu s židovskými vesničanyB) byli zatčeni a odesláni do koncentráků C) byli degradováni, ale jinak se jim nic nestaloD) nic se jim nestalo 2. Poradili byste ostatním jak se zachovat? A) stejně si pakáž židovská nic jiného nezasloužila – zastřelit B) rozkaz je rozkaz, takže střílet C) popláču si nad zmařenými životy, ale pro jistotu rozkaz splním D) na lidi se nestřílí, mohli bychom je zabít!

Statistika odpovědí v jedné třídě MožnostiPočet odpovědíV % A00 B310 C618 D2369 Žádná možnost13 celkem33 žáků100% Téměř 1/3 žáků zvolila jinou než společensky konformní odpověď V jiných třídách obdobné výsledky

Co z toho vyplývá? Z každodennosti mládeže se vytrácí schopnost formulovat jednoznačné eticky korektní postoje Otázka „Co je dobré?“ je kladena většinou ve spojitosti: „Co je dobré pro mě“.

Některé další postřehy Dědictví normalizace? Extrémní neoliberalismus 90. let? malý zájem učitelů o tento rozměr výuky – převládající „expertnost“ – učitelů – neochota k širším kontextům výuky – aktuální zkušenost z kursu Národní identity ve škole