Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
Advertisements

Stavba atomu.
CHEMIE
D-prvky.
Stavba atomu.
Tato prezentace byla vytvořena
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Periodická tabulka prvků
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU II
ELEKTRONOVÝ OBAL.
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
Periodická soustava prvků
IV. ELEKTRONOVÁ KONFI- GURACE a PSP
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku. Př.: Popište elektronovou konfiguraci H a He H  1s1;
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně.
Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
Krystaly Jaroslav Beran.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
PSP a periodicita vlastností
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
D – P R V K Y.
Úvod do anorganické chemie
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Pojmy Typy hybridizace Tvary molekul
Periodická soustava prvků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_49.
Mezimolekulové síly.
Stavba atomového jádra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
CHEMIE ATOM.
Znázorňování orbitalů
Periodická soustava prvků
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Elektronová konfigurace atomu
Anorganická chemie I seminář.
Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Brno, Elgartova 2016/2017
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Periodická soustava prvků
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Znázorňování orbitalů
Periodická soustava prvků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Periodická soustava - PSP
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
elektronová konfigurace atomu
Excitovaný stav atomů Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Elgartova, Brno
Mezimolekulové síly.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Periodická soustava prvků (PSP)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky Fyzikálních vlastností prvků v pevné fázi: – atomové objemy, ionizační energie, se periodicky opakují a závislosti uvedených veličin na atomovém čísle prvků se dají graficky vyjádřit. Chemické vlastnosti prvků se nedají obdobně kvantifikovat. Souvislosti se však projevují a nazývají se chemická periodicita. Chemická periodicita je hlavním pojmem při studiu anorganické chemie a perodické tabulce se nevyrovná žádné jiné zobecnění.

Chemická periodicita a) Periodicita oxidačních čísel: – Maximální oxidační číslo prvků hlavních skupin odpovídá počtu elektronů ve valenční sféře a tím i číslu skupiny pro I až VII. – Maximální oxidační číslo souvisí i s nejmenším oxidačním číslem pro prvky IV až VII hlavní skupiny a odpovídá číslu hlavní skupiny minus 8.

Periodická tabulka

Chemická periodicita b) Odlišné vlastnosti prvků 2.periody od vyšších period: – Prvky 2. periody (od lithia po fluor) nemají energeticky blízké volné d-orbitaly, které by se mohly podílet na chemických vazbách.

Periodická tabulka

Chemická periodicita c) Diagonální podobnost: – Chemická podobnost lithia s hořčíkem Li  Mg , beryllia s hliníkem Be  Al, nebo boru s křemíkem B  Si je označována jako diagonální podobnost v periodickém systému.

Periodická tabulka

Chemická periodicita d) Změny oxidačního čísla o dva stupně: – Důsledkem tvorby elektronových párů dochází ke změně oxidačního čísla o dva stupně. Příklad: IF, IF3, IF5 a IF7

Chemická periodicita e) Vliv inertního páru: – U kovů 6. periody se projevuje stabilita oxidačního čísla o dvě jednotky nižšího než je charakteristické oxidační číslo dané skupiny. Tato skutečnost je vysvětlována tzv. inertním elektronovým párem.

Periodická tabulka

Chemická periodicita f) Změny v elektropozitivním / elektronegativním charakteru prvků ve skupině a v periodě: – V každé skupině vzrůstá elektropozitivní charakter se stoupajícím protonovým číslem. Současně klesá stálost vyšších oxidačních čísel a stoupá stálost oxidačních čísel nižších. V každé periodě můžeme pozorovat vzrůst elektronegativního charakteru prvku s přechodem od I. k VII. skupiny.

Vzrůst eletronegativního charakteru Vzrůst eletropozitivního charakteru

Chemická periodicita g) Změny acido-bazického charakteru prvků a jejich oxidů: – Acido-bazický charakter prvků a jejich oxidů úzce souvisí s jejich kovovým či nekovovým charakterem, a tudíž s jejich elektropozitivním či elektronegativním charakterem.

Vzrůst NEkovového charakteru a KYSELOSTI prvků a oxidů Vzrůst kovového charakteru a BAZICITY