Projekt: E/02 Práce ve stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
65-51-E/02 Práce ve stravování
Projekt: Datum: E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.
VY_32_INOVACE_11_GAS_613_Per
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_11_GAS_606_Per
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
65-51-E/02 Práce ve stravování
VY_32_INOVACE_11_GAS_617_Per
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
-charakteristika -tepelné úpravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Charakteristika pokrmů z drůbežího masa.
Charakteristika pokrmů
Charakteristika pokrmů
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 1 říjen 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130211
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 12 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.
MINUTKY Z TELECÍHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Telecí, maso, příprava,
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava pokrmů z vepřového masa
Příprava drůbeže vařením, dušením
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Transkript prezentace:

Projekt: 65-51-E/02 Práce ve stravování Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_02 Název DUMu: Úprava vepřového masa dušením Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby, 65-51-E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum: 22. 11. 2012

Pokrmy z vepřového masa dušené Obr.5

Jatečné části vepřového masa vhodné na dušení Vcelku – kýta, plec Krájené na plátky – kýta, pečeně, plec, Krájené na kostky – plec, bůček (libový) – ořez

Dušení vepřového masa K dušení používáme buď maso vcelku o hmotnosti 1 kg až 1,5 kg, krájíme plátky nebo kostky. Používáme světlejší základy nebo dusíme na tuku, se zeleninou (např. v mrkvi). Maso špikujeme kvůli chuti a barvě, plníme náplněmi. Šťávu zahušťujeme jíškou nebo zaprášením moukou.

Vepřová kýta na smetaně Dušení vcelku Vepřová kýta na smetaně Jaká je předběžná úprava masa? Jaký připravujeme základ? Jaké používáme koření? Jak dlouho maso dusíme? S jakými přílohami podáváme? Příprava

Vepřová kýta na smetaně Dušení vcelku Vepřová kýta na smetaně Připravuje se podobně jako svíčková na smetaně Obr.7

Dušení vcelku Hamburská kýta Kýtu špikujeme šunkou a sterilovanou okurkou. Připravíme zeleninový základ s přísadou slaniny, divokého koření a citronu. Dusíme doměkka. Zahustíme jíškou. Zjemníme smetanou, dochutíme solí, cukrem, octem, hořčicí. Vložky – orestované krájené okurky a šunka.

Hamburská kýta Jak upravujeme maso? Jaký připravíme základ? Čím omáčku zjemňujeme? Jaké dáváme vložky? Jaké podáváme přílohy? Odpověz na otázky Zpět

Dušení vcelku Bratislavská plec Plec svineme do rolády, zpevníme provázkem, osolíme. Opečeme na cibulovém základu, přidáme rajčatový protlak, podlijeme, dusíme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, ředíme vodou nebo vývarem B a mlékem. Zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou. Vložky – podušená kořenová zelenina, sterilované okurky a hrášek.

Bratislavská plec Jak upravujeme maso? Jaký připravíme základ? Čím omáčku zjemňujeme? Jaké dáváme vložky? Jaké podáváme přílohy? Zpět Odpověz na otázky

Vepřové žebírko na žampionech Dušení krájeného masa Vepřové žebírko na žampionech Z vepřové pečeně nasekáme žebírka. Nařízneme okraj a naklepeme. Osolená a opepřená žebírka opečeme na cibulovém základu, podlijeme a dusíme. Šťávu zahustíme, provaříme, procedíme. Dochutíme solí a pepřem. Vložky – podušené krájené žampiony.

Vepřové žebírko na žampionech Jakou jatečnou část používáme? Jak maso upravíme? Proč musíme naříznout okraj žebírka? Jak upravíme žampiony? Zpět Obr.4 Obr.12

Vepřové žebírko na žampionech Obr.11

Vepřový závitek Vyber suroviny na přípravu vepřového závitku Vepřový bůček Vepřová kýta Vepřová krkovice Mletá paprika Cibule Salám Smetana Vejce Hořčice Sůl Slanina Citron Česnek Okurky Žampiony Mouka Pepř Divoké koření Kmín Ocet Cukr

Vepřový závitek Obr.6

Segedínský guláš Z jakého masa guláš připravujeme? Vyjmenuj ostatní suroviny. Popiš postup přípravy. Příprava

Segedínský guláš Obr.3

Vepřové maso v mrkvi Obr.1 Popiš přípravu pokrmu Příprava

Vepřové maso na kmíně Obr.9 Popiš přípravu pokrmu Obr.8 Příprava

Debrecínský guláš Plec nebo libový bůček nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme mletou papriku, pak maso, osmahneme, osolíme. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka Zahustíme jíškou, rozředíme vodou a dusíme. Ke konci osolíme, přidáme nakrájené párky a dodusíme.

Debrecínský guláš Obr.10

Dušení krájeného masa Další pokrmy Vepřové maso na paprice Obr.2

Zdroj materiálů: RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Praha: IQ147, 1998 BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, 1996. ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN 80-7216-120-2 Obr.1 http://andreess.blog.cz/galerie/moje-vyrobky/obrazek/73439216 http://nd04.jxs.cz/021/308/24c107cfe0_73439216_u.jpg Obr.2 http://www.jidelna-chocen.cz/images/jidla/11070.JPG Obr.3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Seged%C3%ADnsk%C3%BD_gul%C3%A1%C5%A1.jpg/800px-Seged%C3%ADnsk%C3%BD_gul%C3%A1%C5%A1.jpg Obr.4 http://www.reznici.cz/files/zbozi/veprova_pecene_sk.jpg-w597.jpg Obr.5 http://zemedeleckounov.mypage.cz/ http://media0.mypage.cz/images/media0:4c8372ec86a1e.jpg/veprova_pulka.jpg Obr.6 http://lukessm.blog.cz/1102/veprovy-zavitek http://nd04.jxs.cz/234/002/79355b3ce5_73439288_o2.jpg Obr.7 http://www.vaho.cz/gallery/jidla/HJ5229.jpg Obr.8 http://mojekucharka.blogspot.cz/2010/10/veprove-maso-na-kmine.html http://1.bp.blogspot.com/_n6oS_FhZLLw/TM2we2vaJAI/AAAAAAAAAZg/n7sYdRoETO0/s400/PICT4070.JPG Obr.9 http://mojekucharka.blogspot.cz/2010/10/veprove-maso-na-kmine.html http://3.bp.blogspot.com/_n6oS_FhZLLw/TM2xHrXlOLI/AAAAAAAAAaI/dcmh2G3zbmg/s400/PICT4065.JPG Obr.10 http://www.chlumecko.cz/vaho/gallery/jidla/HJ4096.jpg Obr.11 http://www.vaho.cz/gallery/jidla/HJ4392.jpg Obr.12 http://www.masoturek.cz/fotky21387/fotos/_vyr_6pork-cutlet.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.

Vepřová kýta na smetaně Na tuku osmahneme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme divoké koření a omytý, na plátka nakrájený citron. Do základu vložíme osolenou kýtu, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme jíškou, přidáme vodu a provaříme a propasírujeme. V průběhu vaření přidáme mléko a nakonec zjemníme smetanou. Dochutíme solí, octem cukrem a hořčicí. Zpět

Segedínský guláš Bůček nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na slanině, přidáme mletou papriku, zpěníme a zalijeme vodou. Do základu přidáme maso, kmín, osolíme a dusíme do poloměkka. Přidáme překrájené, vymačkané kysané zelí a podusíme. Zahustíme jíškou, přidáme mléko nebo smetanu a provaříme Dochutíme solí. Zpět

Vepřové maso v mrkvi Vepřovou plec nebo ořez nakrájíme na kostky. Maso osmahneme na tuku, podlijeme, dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev. Podusíme a zahustíme jíškou. Dochutíme cukrem, solí, přidáme mléko a dodusíme Zpět

Vepřové maso na kmíně Plec nebo ořez nakrájíme na kostky. Na tuku osmahneme cibuli dozlatova a přidáme kmín. Přidáme maso, osmahneme, podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Šťávu zahustíme jíškou, přidáme vodu, provaříme a procedíme na maso. Dochutíme solí a dodusíme. Zpět