Pitný režim.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

ÚNAVA A ZOTAVENÍ.
Kondiční a výživový specialista
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.
Tato prezentace byla vytvořena
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Zásady výživy sportovce
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Žena a sport.
Metabolismus vody Homeostáza II
Aklimatizace na pobyt v prostředí vyšší teploty a vlhkosti Marcelo Faina.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. poškození chladem.
MECHANISMUS REGULACE TĚLESNÉ TEPLOTY
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
JÁTRA Trávicí soustava.
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sacharidy ve výživě ryb
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Homeostáza a termoregulace
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Pitný režim u seniorů.
Biochemie speciálních situací
Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní
METABOLISMUS.
EXKRECE Během zátěže – narušení homeostázy – regulační mechanismy (exkrece je součást) Vylučování katabolitů (většinou látek pro tělo nepotřebných) A)
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Pitný režim a minerální látky ve sportu RVSK 2. Ročník Podzimní semestr.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Výživa v zimních sportech - lyžování
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Anaerobní práh.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Pitný režim

V průběhu zátěže výrazně stoupá výdej tekutin, především při pocení, ale také dýcháním. Fyzický výkon zvyšuje tělesnou teplotu. Pracující svaly vyprodukují až dvacetkrát více tepelné energie než v klidovém období. Vznikající teplo se odvádí pokožkou prostřednictvím potu (ten zároveň ochlazuje pokožku), kam je transportováno krví. Krev ale také přivádí kyslík a živiny k pracujícím svalům a odvádí metabolické zplodiny. Čím více stoupá tělesná teplota, tím více krve se používá k ochlazování a tím méně je jí k dispozici svalům a mozku pro transport živin a odvod zplodin. A tím logicky klesá fyzická výkonnost.

S dehydratací také souvisejí svalové křeče S dehydratací také souvisejí svalové křeče. Ty jsou způsobeny jednak ztrátou vody, ale zároveň i ztrátou některých minerálů, hlavně sodíku v průběhu výkonu (potem) a draslíku a hořčíku ve fázi regenerace (močí). Další, i když méně častou příčinou, mohou být ztráty vápníku, který má klíčovou roli ve svalových kontrakcích. Při intenzívním sportovním výkonu může dojít ke ztrátě až dvou litrů tekutin za hodinu. Proto je třeba pro udržení dobré sportovní výkonnosti respektovat určitá pravidla pitného režimu a dbát pečlivě na typ a složení sportovního nápoje, konzumovaného v průběhu sportovní aktivity.

Následky dehydratace Procento dehydratace: 1%: zvýšení tělesné teploty 3%: zhoršení výkonnosti 4-5%: zvýšení tepové frekvence, křeče, třes, nevolnost, pokles výkonnosti o 20-30% 6-10%: závratě, bolesti hlavy, vyčerpání, sucho v ústech přes 10%: úpal, halucinace, vysoká tělesná teplota, absence potu Zdroj: P.G.Cooper – Aerobics: Theory and Practice, 1987

Rychlost vstřebávání tekutin v zaž Rychlost vstřebávání tekutin v zaž. traktu závisí na koncentraci nápoje: hypotonický roztok - jeho koncentrace je nižší než koncentrace plazmy, snadno se vstřebává. izotonický hypertonický Poměr Na a K by měl být 3-4:1 (někteří autoři uvádějí 5:2), další vhodné ionty jsou Mg, Ca, Cl (ten je již v soli s Na) Isotonické a hypertonické nápoje je možno ředit a vytvořit tak nápoj hypotonický, ovšem kromě snížení koncentrace minerálů dojde automaticky i ke snížení výsledného množství energie, což ne každý sportovec uvítá.

Původní domněnka, že isotonické roztoky jsou svým složením nejbližší složení krevní plazmy, vedla k tomu, že byly často používány sportovci k doplnění tekutin. Prokázalo se však, že množství solí v potu je menší než v plazmě a proto jsou dnes doporučovány před započetím a v průběhu zátěže především hypotonické nápoje, které svou osmolaritou nejvíce odpovídají složení potu a díky nižšímu obsahu minerálů se vstřebávají podstatně rychleji než nápoje isotonické. Ve vytrvalostních sportech, hraje doplňování tekutin klíčovou roli při dlouhodobé a intenzivní zátěži. Vhodné jsou především hypotonické roztoky např. Reg-ge Drink (Nutrend), který je navíc obohacen o L-Carnitin, taurin, optimalizuje a stimuluje výkon sportovce.

Roztoky hypertonické vedou k zahuštění krve a k prohloubení dehydratace - pro sportovce při zátěži nejsou vůbec vhodné. Dobrou orientační pomůckou hydratace je barva a množství moči. Malé množství tmavé moči je známkou vysoké koncentrace odpadních produktů v moči a je příznakem dehydratace, která si vyžaduje dále zvýšit příjem tekutin.

Nepoužívat látky dráždící zaž. trakt - CO2, kofein, chinin… Umělá sladidla nejsou vhodná, vhodná je směs sacharózy a glukózy v poměru 1:1 Mírně kyselý nápoj podporuje chuť k dalšímu pití - citrónová, pomerančová nebo grapefruit. šťáva (jablečná obsahuje i draslík) Nejvhodnější teplota nápoje- v létě 10 - 12 oC, v zimě kolem 20oC

Teplota nápoje při sportování v zimě Teplota by se měla blížit teplotě lidského těla - snáze prochází trávicím traktem, extrémní teplotu nápoje si musí tělo upravovat: studený nápoj hrozí následným nastydnutím (průdušky jsou prokrvené), horký nápoj způsobuje pocení (ztráta energie) a mate sliznici (zhoršují se její přirozené reflexní reakce).

Vzhledem k tomu, že při dlouhodobé zátěži dochází nejen k extrémnímu výdeji tekutin a minerálů, ale samozřejmě také energie je nutné při sestavování pitného režimu pamatovat také na nutnost průběžně doplňovat zásoby energie. Podle množství energie v nápoji rozeznáváme nápoje: rehydratační rehydratačně-energetické energetické

Rehydratační nápoje - u výkonů nepřekračujících 2 hod a při výkonech za vysoké teploty vzduchu. Nejdůležitější je dodání tekutin (ne energie) S nízkým obsahem sacharidů 2 - 3% (10 - 15g cukru na 1 l). Vhodnější je zastoupení více druhů sacharidů v nápoji

Rehydratačně-energetické nápoje - doba zátěže nad 2 hod Kromě zavodnění i dodání energie Obsah sacharidů 4 - 8% - tato koncentrace ještě neovlivňuje významně dobu vstřebávání vody a slouží již i jako zdroj energie

Energetické nápoje - fáze regenerace (zátěž nad 3 hodiny?) Obsah sacharidů nad 8%, ale i 20% a více Tato koncentrace však výrazně zpomalí vstřebávání a může být také příčinou střevních potíží, nejčastěji průjmů. Je-li tedy zátěž energeticky extrémně náročná a je za potřebí energii doplňovat, vhodnější je doplnit ji jinou formou – např. gely (Carbosnack).

Jak postupovat? 20 min před výkonem 0,4l rehydratační nápoj a pokračovat v doplňování tekutin při zátěži (asi 0,5 - 0,8l za 1 hod). Při výkonu nad 2 hod přejít na nápoj rehydratačně-energetický. Po výkonu - při velkých ztrátách tekutin rehydratačně - energetiké nápoje. Při menších ztrátách tekutin a dobrém doplňování energetický nápoj.