Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Vlastnosti kapalin a plynů
Zpracovala Iva Potáčková
Deformační účinky síly
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika kapalin a plynů
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Digitální učební materiál
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Fyzika - opakování.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Skupenství látek a jejich vlastnosti
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
Mechanika kapalin a plynů
9. Hydrodynamika.
Částicová stavba látek
4.Dynamika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
FI-08 Mechanika tekutin
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Částicová stavba látek
Pascalův zákon a jeho užití
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydromechanika Rozdělení, základní pojmy 03
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Transkript prezentace:

Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost Jejich společná vlastnost, která se projevuje tím, že kapalná a plynná tělesa snadno mění svůj tvar podle nádoby, v níž se nacházejí. Příčinou je snadná vzájemná pohyblivost částic, která je větší u plynů než u kapalin. Liší se však mezi jednotlivými kapalinami (voda x olej). Rozdílná tekutost je důsledkem vnitřního tření (viskozita), které se projevuje vznikem vnitřních odporových sil.

Definice ideálních tekutin (Pro zjednodušení úvah, abychom mohli zanedbat viskozitu.) Ideální kapalina dokonale tekutá (bez vnitřního tření) zcela nestlačitelná Ideální plyn dokonale tekutý (bez vnitřního tření) dokonale stlačitelný Pozn.: Při odvozování budeme tekutiny považovat za spojité prostředí – kontinuum, tzn. Nebudeme přihlížet k jejich částicové struktuře.

Pozn. Obdobně u plynů: aerostatika, aerodynamika. Mechanika kapalin Hydrostatika Studuje kapalinu v klidu a její podmínky rovnováhy. - Pascalův zákon - Archimédův zákon Hydrodynamika Studuje prodění kapalin. - Bernoulliho rovnice - Rovnice kontinuity Pozn. Obdobně u plynů: aerostatika, aerodynamika.

Vlastnosti tekutin Kapaliny stálý objem nestálý tvar, měnící se podle nádoby volný vodorovný povrch velmi málo stlačitelné Plyny nemají stálý objem nestálý tvar, měnící se podle nádoby velmi snadno stlačitelné rozpínavé

T l a k Skalární fyzikální veličina, která charakterizuje stav tekutin v klidu. Značka: p Jednotka: Pa ( starší jednotky: atm, bar, torr…) p = F/S Definice: Tlak je velikost tlakové síly působící na plochu o obsahu S. K měření se používají manometry. Tlak může být vyvolán: a) Vnější silou, prostřednictvím pevného tělesa. b) Tíhovou silou, kterou působí na tekutiny naše Země.

Úlohy: Na píst hustilky o obsahu průřezu 15 cm2 působí tlaková síla 0,5 kN. Jaký tlak vznikne v hustilce, je-li její vývod uzavřen? Jak se zmenší tlak, vyvolaný lyžařem o hmotnosti 65 kg na sněhovou pokrývku, bude-li stát v lyžařských botách a poté na lyžích? Obsah podrážky lyžařských bot je 40 cm2, obsah styčných ploch lyží 0,2 m2. V pneumatice jízdního kola byl naměřen tlak 0,6 MPa. Jak velká tlaková síla působí na část pneumatiky o obsahu 0,2 dm2?

Otázky: Co je základní společnou vlastností kapalin a plynů? Kterými vlastnostmi se kapaliny a plyny navzájem liší? Co je ideální kapalina a co je ideální plyn? Která veličina charakterizuje stav tekutiny v klidu? Jak určíme tlak a co je jeho jednotkou? Kterými přístroji měříme tlak?