Slovoživota Září 2009 „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ (Mt 6,33)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Advertisements

Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Srpen 2009.
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
„Takto však je sice mnoho údů, ale jenom jedno tělo.“ (1 Kor 12,20)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Slovoživota Prosinec 2008 „Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“ (Lk 22,42)
Slovoživota Červenec 2009 „Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k.
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
červen 2013 Slovo života „Když děláte dobře, a přesto musíte trpět, je to milé Bohu.“ (1 Petr 2,20)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Slovoživota Září 2010 „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale (třeba) sedmdesátsedmkrát.“ (Mt 18,22)
1.To jak nakládáme s penězi ovlivňuje náš vztah s Bohem Matouš 25:21 Jeho pán mu řekl: ‚Dobře, otroku dobrý a věrný, byl jsi věrný nad málem, ustanovím.
Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved ♫ Zapněte reproduktory! ♫ Zapněte reproduktory! Klikněte na postupné vsunování snímků.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
B Ů H
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
1. Zůstaň dnes se mnou, rychle kvapí noc, | temnota houstne, přijď mi na pomoc! | Když nikde není možno složit tíž, | slabému pomoz, se mnou zůstaň již!
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
…Vystupte na horu, přivezte dříví a budujte dům… Pachtíte se za mnoha věcmi a máte z toho málo… Ageus
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Okamžik Aus dem portugiesischen übersetzt
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
V čase svém 1. V čase svém, v čase svém, Bůh vše stvořil nádherné v čase svém. Pane, uč mne každý den poznávat jen cesty Tvé, věřit Ti, že činíš vše v.
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
“Co­ko­li jste udě­la­li pro jed­no­ho z těch­to mých nej­po­sled­něj­ších brat­ří, pro mne jste udě­la­li.“ (Mt 25,40) Slovo života Duben 2016.
Slovo života „Kristova láska nás nutí“ (srov. 2 Kor 5,14-20)
Slovo života Říjen 2012.
Zázrak komunikace s Bohem
Slovo života Duben 2013.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Pro někoho něco znamenáš
Slovo života Prosinec 2012.
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
On.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Slovoživota Září 2009

„Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ (Mt 6,33)

Celé evangelium je revolucí. Ani jedno Kristovo slovo se nepodobá lidskému způsobu vyjadřování.

Poslechni si toto: „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno (nezbytné k uspokojení životních potřeb) vám bude přidáno.“

Člověk se většinou úzkostlivě snaží nejprve dosáhnout toho, co nutně potřebuje k zajištění vlastní existence. Možná tak činíš i ty.

Ježíš ti však předkládá „svůj“ způsob nazírání a jednání. Žádá, aby ses choval zcela jinak, než je obvyklé, a to neustále, nikoli jen občas. Požaduje, abys hledal především Boží království.

Až budeš celou svou bytostí zaměřen na Boha a budeš dělat vše proto, aby Bůh kraloval v tobě i v druhých (tedy aby v tvém životě platily jeho zákony), dá ti Otec vše, co den po dni potřebuješ.

Jestliže se však staráš především o sebe, snadno se ti může stát, že budeš dbát hlavně o věci tohoto světa a staneš se jejich obětí. Začneš je považovat za „svoji“ hlavní starost a „cíl“ veškerého svého úsilí. V tvém nitru se objeví silné pokušení spoléhat se jen na vlastní síly a přestaneš počítat s Bohem.

„Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“

Ježíš zcela mění situaci. Bude-li on a život pro něj tvou nejdůležitější starostí, pak vše ostatní přestane být hlavním problémem tvé existence, ale bude ti „přidáno“ nebo bude něčím „navíc“.

Je to utopie? Je to pro moderního člověka, žijícího v průmyslově rozvinutém světě, kde vládne honba za úspěchem a nezřídka i hospodářská krize, něco neuskutečnitelného?

Uvědom si, že ani v době, kdy Ježíš pronesl tato slova, nebyly konkrétní existenční potíže lidí v Galileji o nic menší.

Nejde o to, zda se jedná o utopii či nikoli. Ježíš ti jednoduše předkládá k zamyšlení základní nasměrování tvého života: žiješ pro sebe či pro Boha?

Pokusme se však nyní hlouběji pochopit význam těchto slov: „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“

Ježíš nevyzývá k nečinnosti, k pasivitě ve vztahu k pozemským věcem, k nezodpovědnému nebo povrchnímu postoji k práci. Ježíš nechce, abys byl „ustaraný“, ale aby ses „staral“; zbavuje tě úzkosti, strachu, nepokoje.

Říká totiž: „´Nejprve´ tedy hledejte Boží království…“ Užívá slova „nejprve“ ve smyslu „přede vším“. Hledání Božího království je postaveno na prvé místo, a to nevylučuje, že se má křesťan postarat také o své životní potřeby.

„Hledat království Boží a jeho spravedlnost“ znamená také chovat se v souladu s Božími požadavky, které Ježíš vyjádřil ve svém evangeliu. Jedině tehdy, když hledá Boží království, zakusí křesťan podivuhodnou moc Otce, zasahujícího v jeho prospěch.

Povím ti jeden příběh. Stalo se to už před časem, ale přesto se to zdá velice aktuální. Znám mnoho mladých lidí, kteří dnes jednají právě tak, jako jednala tato dívka.

Jmenovala se Elvíra. Studovala pedagogiku. Byla chudá a jenom velice dobrý prospěch jí mohl zaručit pokračování ve studiu. Měla silnou víru.

Její profesor filozofie byl ateista, a tak nezřídka vykládal pravdu o Kristu a církvi nejasně, ne-li zkresleně. Elvíry se to silně dotýkalo, ne kvůli ní samotné, ale kvůli lásce k Bohu, k pravdě a také k jejím spolužačkám. Přestože věděla, že odporovat profesorovi by mohlo znamenat špatnou známku, to, co cítila uvnitř, bylo silnější než ona.

Pokaždé zvedla ruku a požádala o slovo, aby řekla: „To není pravda, pane profesore.“ Možná někdy neměla všechny argumenty potřebné k vyvrácení profesorova výkladu, ale ve sdělení, že „to není pravda“, byla obsažena její víra – dar pravdy, nutící k zamyšlení.

Spolužačky, které ji měly rády, se ji snažily od těchto projevů odradit, aby si neuškodila. Ale neúspěšně. Uplynulo několik měsíců. Rozdávalo se vysvědčení a Elvíra ho přebírala rozechvělá. Pak ji ale zaplavila radost. Dostala nejlepší možnou známku. Snažila se v prvé řadě o to, aby Bůh a jeho pravda převládli, a zbytek jí byl přidán.

Budeš-li i ty hledat Otcovo království, zakusíš, že Bůh je Prozřetelnost, která pečuje o vše, co v životě potřebuješ. Objevíš každodenní mimořádnost evangelia.

„Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ “Slovo života”, měsíčně vydává Hnutí Fokoláre. Text: Chiara Lubich, květen 1979 Grafika: Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia - Italia)Anna LolloPlacido D’Omina Česká verze P. Martin Šmíd (Česká Republika)Martin Šmíd